JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

25 forslag som kan redde en fagbevegelse i krise

Fagbevegelsen i Norden taper oppslutning. Organisasjonsgraden synker, og medlemmene forsvinner.
NYE TIDER: Rapporten fra Tankesmedjan Tiden er en del av et større prosjekt om den nordiske modellen, som Samarbeidskomitéen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene (Samak) står bak.

NYE TIDER: Rapporten fra Tankesmedjan Tiden er en del av et større prosjekt om den nordiske modellen, som Samarbeidskomitéen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene (Samak) står bak.

Colourbox

sym@lomedia.no

Framtida til den nordiske modellen er truet, fastslår Tankesmedjan Tiden i den omfattende rapporten «Fagbevegelsen og den nordiske modellens fremtid – organisering og rekruttering». Her belyser de utfordringene fagbevegelsen står overfor. Basert på intervjuer og studier av tidligere forskningsrapporter legges det fram konkrete forslag til hvordan man styrker fagbevegelsen og slik sikrer den nordiske modellen.

– For å bryte en nedadgående spiral er det behov for en krisebevissthet i den nordiske fagbevegelsen, mener den svenske journalisten og forfatteren Mats Wingborg som har skrevet rapporten.

• LO taper terreng i arbeidslivet

Trykk på organisering

Tankesmia understreker at det er helt nødvendig å vektlegge organisering sterkere enn i dag, og at det må forankres helt i toppen av fagbevegelsen. Ledelsen må gå foran; det er nødvendig at man forstår alvoret, er budskapet fra Wingborg. Og han peker på at «en høy faglig organisasjonsgrad og sterke fagforeninger ikke bare er av betydning for Nordens arbeidstakere, men for hele det nordiske samfunnet.»

Det dreier seg om hvordan vi organiserer samfunnene våre. Om framtida til den nordiske modellen.

Rapporten foreslår 25 tiltak for å styrke arbeide med organisering og verving. Samtidig advares det mot en pågående sentralisering. Det kan være riktig og nødvendig at mange av oppgavene legges sentralt, men det må ikke føre til at fagbevegelsen forsvinner fra lokalsamfunn og arbeidsplasser.

• Han skal bygge det faglig-politiske nettverket i Norden

Dette anbefaler rapporten

1. Det er behov for en kriseforståelse i fagbevegelsen. LO-forbunden er hardere rammet av synkende medlemstall og lavere organisasjonsgrad en andre faglige organisasjoner.

2. Arbeidet med å øke organisasjonsgraden må være en del av en samlet strategi som også må omfatte flere kollektivavtaler, bedre den faglige skoleringen og styrke arbeidsfolks stilling i samfunnet.

3. Det er viktig å være bevisst de tre komponentene som bidrar til at folk organiserer seg. Det er nytten av medlemskapet; de faglige verdiene og yrkesidentitet.

4. De faglige organisasjonene har et felles ansvar for å opprettholde en høy organisasjonsgrad i alle deler av arbeidsmarkedet. Svekkes deler av arbeidslivet, vil det smitte over på andre sektorer.

5. Status på arbeidet med organisering og rekruttering må heves. Det er behov for mer ressurser.

6. Se til USA og andre land som arbeider på andre måter enn den nordiske fagbevegelsen.

7. Et argument for verving må være at det gir økt lokal innflytelse på egen arbeidsplass.

8. Aktive medlemmer er viktig, men også passive må verves og er med på å styrke fagbevegelsen.

9. Velg strategi for rekruttering ut fra hvem man skal organisere og hvilke forutsetninger som ligger til grunn.

10. Det er nødvendig å profesjonalisere rekrutteringsarbeidet. Systematisk arbeid er viktig. Men det er helt avgjørende å stille spørsmålet: Vil du bli med i fagforeningen vår?

• Følg oss på Facebook

11. Styrk samarbeidet med myndighetene om yrkesutdanning.

12. Etabler et godt samarbeid med arbeidsgiveren og informer om vervearbeidet. Prioriter verving der relasjonene er gode.

13. Markedsfør gjerne at medlemskapet er som et gullkantet kredittkort, men vær trygg på kvaliteten i tilbudene.

14. Det må være enkelt å bli medlem, gjerne bare ved et tastetrykk.

15. Analyser og finn ut hvorfor folk vil bli medlem, er det som en del av et fellesskap eller ut fra kost-nytte?

16. Det er like viktig å beholde medlemmer, som å rekruttere nye. Har forbundet gode administrative rutiner for å sikre dette?

17. Finn ut om det er enkelte organisasjonsområder som kan gi drahjelp til andre; bruk i så fall ressurser på disse.

18. Tenk strategisk ved verveaksjoner. Bruk kreftene der det er lettest å få flere medlemmer. Men, glem ikke dem som virkelig trenger hjelp fra fagbevegelsen.

19. Jobb politisk for å begrense usikre og midlertidige jobber hvor det er vanskelig å organisere.

20. Jobb for å best mulig skattefradrag for utgiftene til medlemskap.

21. I andre land har antifaglig lovgivning bidratt til å svekke fagbevegelsen. Slike politiske forslag må motarbeides.

22. Det er viktig å få fram at en høy organisasjonsgrad er en forutsetning for den nordiske velferdsmodellen.

23. Trepartssamarbeid er uansett en styrke, også når regjeringen er borgerlig. Men det er viktig å styrke samarbeidet med den politiske arbeiderbevegelsen.

24. Fagbevegelsen i Norden må samarbeide og lære av hverandre hvordan de kan organisere og verve.

25. Støtt faglig organisering også i andre land. På sikt vil også de nordisk fagorganisasjonene bli rammet av en globalt svekket fagbevegelse.

• Om den nordiske modellen – for dem utenfor Norden

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse