JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sosialt liv: For Christina Beck Jørgensen har møte med hybeltilværelsen i Oslo vært langt fra ensom. Hun er aldri alene, hvis hun ikke ønsker det selv.

Sosialt liv: For Christina Beck Jørgensen har møte med hybeltilværelsen i Oslo vært langt fra ensom. Hun er aldri alene, hvis hun ikke ønsker det selv.

Sissel M. Rasmussen

Christina – den familiekjære

Som sesongarbeider på et hotell i Tyrkia hadde hun sin første politiske seier. Og det skal ikke bli den siste. Nå har ungdoms-
tillitsvalgt Christina Beck Jørgensen i Fagforbundet inntatt
LO-sekretariatet.21.01.2014
12:00

line@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Da Christina Beck Jørgensen møtte opp til første arbeidsdag på «familiehotellet» i turistbyen Side i Tyrkia fikk hun utdelt én arbeidsuniform. Familien har feriert her siden hun var 13 år. Det var 40 varmegrader. Hun ble klam og svett. Lite behagelig både for henne selv og gjestene hun skulle ta seg av. Hun gikk til sjefen og ba om å få en uniform til, men fikk beskjed om at den måtte hun kjøpe selv. Med argumenter om ansattes hygiene og helse, arbeidsmiljø og hvordan gjester så på svette ansatte, overbeviste hun sjefen om at ansatte måtte få to arbeidsuniformer.

– Det var min første politiske seier! Jeg tror sjefen hørte på meg fordi jeg var nordisk og skjønte mer hvordan gjester ville reagere. Dessverre tror jeg ikke han ville hørt på meg hvis jeg var tyrkisk kvinne. Det forteller også om hvor store forskjeller det er på hva fagbevegelsen kjemper for i ulike land, som for eksempel i Tyrkia og Norge, sier Beck Jørgensen. Å jobbe som alt-mulig-ansatt på et hotell i Tyrkia, i et muslimsk land, med lange arbeidsdager og lav lønn, ga lærdom Beck Jørgensen vil ta med seg resten av livet.

Lysten på å jobbe ute i verden har kanskje avtatt noe, men hun «elsker» å reise. Og det blir aldri bare som turist, for hvor hun enn er engasjerer hun seg i folks skjebne. Om ikke lenge går turene til Russland, Palestina og Gaza. Ungdomsutvalget i Fagforbundet skal til søsterorganisasjonen i Moskva. Til Palestina og Gaza går turen privat, men Beck Jørgensen skal blant annet reise med Folkehjelpas folk.

Grensen mellom verv, jobb og privatliv er flytende.

– Det blir jo en livsstil, sier Beck Jørgensen.

På barne- og ungdomsskolen i Elverum var Beck Jørgensen overbevist om at hun skulle bli barne- og ungdomsarbeider. De sjansene skolen ga for å få arbeidserfaring brukte hun i barnehager. Det fikk henne på andre tanker.

– Det var jo slitsomt å jobbe med barn, sier hun med et smil. Fortsatt overbevist om at hun skulle jobbe med mennesker, gikk hun til den andre ytterlighetene med tanke på alder: Hun ble hjelpepleier og har i løpet av noen få arbeidsår jobbet som hjemmehjelp, som nattevakt på demensavdeling og i et bofellesskap.

– Å jobbe med eldre demente er krevende, men gir meg mye. I motsetning til å jobbe som hjemmehjelp der jeg løp rundt som en «jo-jo» og følte meg helt tom etter en dag på jobb. På dementavdelingen bedre tid til å være sammen med de eldre. Med flere hender på jobb enn i hjemmehjelpen, hadde vi mulighet til å sette oss ned, snakke og lytte, og av og til bare holde hender. Og så har eldre så mye kunnskap som vi bør få del i.

Hun lærte å strikke av en dement dame.

– Tenk: Hun husker ikke hva hun heter, men å strikke – det kan hun fortsatt.

Kunnskapen om strikking stopper ikke hos Beck Jørgensen. Hun har sågar holdt strikkekurs for aupairer. Ungdommen i Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har kafé på aupairsenteret hver søndag.

I dag har Beck Jørgensen permisjon fra jobben i bofellesskapet. Hun håper stillingen forsvinner.

– Jeg ble ansatte i 16,9 prosent stilling da jeg var 18 år. I neste måned fyller jeg 25 år, og fortsatt har jeg bare 16, 9 prosent fast. Det er ingen mening i å ha så små stillinger, mener Beck Jørgensen.

Fagbevegelsen har hun fått inn med den berømmelige teskjeen. Foreldrene har alltid vært medlemmer og faren aktiv tillitsvalgt.

– Da jeg ble gammel nok kom pappa med innmeldingsblanketten og sa: «Vær så god og meld deg inn. Jeg betaler».

I familien på fire, Beck Jørgensen har en yngre bror, forteller hun om mange politiske diskusjoner rundt middagsbordet. Ifølge Beck Jørgensen er faren og hun mest ivrige og det hender at det kan gå høylytt for seg.

Et kurs i regi av fagbevegelsen var imidlertid begynnelsen på tillitsvalgtveien Beck Jørgensen fortsatt er på. Hun ble ungdomstillitsvalgt i Elverum, og det ble verv i ungdomsutvalget i Hedmark og LO.

Så sa det plutselig stopp. Nattevakter kombinert med tillitsverv som ga høyt aktivitetsnivå på dag- og ettermiddagstid, ble for mye. I et halvt års tid var hun borte. Ville bare være hjemme, ikke på møter og ikke med venner. Sakte, men sikkert kom hun tilbake, også engasjement. I dag sier hun at hun har lært – at hun kan si at nok er nok – selv om det kan være vanskelig når tillitsvalgtarbeid er så morsomt å holde på med.

– Jeg sier det alltid til deltakere på kurs: Du må huske å ta vare på deg selv, for det er ingen andre som gjør det.

Men, om så kanskje på en litt annen måte, mener hun at man i den store LO-familien absolutt tar vare på hverandre. Hun snakker om samholdet, solidaritet og fellesskapet. Årene som nestleder og nå leder i Fagforbundet Ungdom, heltidstillitsverv med kontoradresse Oslo, har gitt henne mange nye venner. Hun må aldri være alene, så fremt hun ikke ønsker det selv.

– Vi er en utrolig flott gjeng. Jeg gruer meg allerede til det er over. Jeg gruer meg til å miste den nære kontakten som vi har i dag.

Bare for å understreke det: Beck Jørgensen har ikke tenkt å pakke sammen nå. Langt derifra. Hun har for mye på hjertet og så mange saker som hun mener mange flere må bry seg om. Situasjonen på Filipinene, norske asylmottak, tannhelse for alle, sosial boligpolitikk – for å nevne saker som kommer i løpet av samtalen. Og så søndagsåpne butikker, da. Hun har aldri handlet på en søndag. Aldri.

– Ingen MÅ handle på en søndag. Nesten ingen ønsker søndagsåpne butikker, selv ikke arbeidsgivere, men den nye regjeringen ønsker å gi oss den friheten. Hvorfor det? Når ingen ønsker den? Og hva med friheten til de ansatte?

På en stille dag får Beck Jørgensen i gang politiske diskusjoner på Facebook, for eksempel ved å skrive noe om søndagsåpne butikker.

– Jeg har startet mange diskusjoner på Facebook med venner som gir blaffen i politikk, men mange bryr seg om enkeltsaker. Facebook er et viktig verktøy for å skape engasjement hos ungdom, mener Beck Jørgensen.

Med tanke på å rekruttere unge til fagbevegelsen holder det imidlertid ikke å møte dem på facebook.

– Ungdommer trenger kunnskap om fagbevegelsen. Vi må få det inn i undervisningen på skolene. I tillegg til skolene må vi – ungdommen – ut og møte ungdommer.

Siden november i fjor har Beck Jørgensen møtt i LO-sekretariatet. Det var kongressen samme år som vedtok at det skal velges en representant av ungdomsutvalget som stiller med tale- og forslagsrett i sekretariatet. LOs sentrale ungdomsutvalg pekte på Beck Jørgensen. Hun er glad observatørstatusen ikke gir stemmerett.

– Å være ungdommens samlede stemme, uavhengig av forbund, ville vært en tilnærmet umulig oppgave, mener hun. Samtidig røper Beck Jørgensen at ungdommene gjerne vil ha flere yngre inn i LOs ledelse. De har, uten at hun vil si noe mer om det, allerede begynt å snakke om hvem som kan være aktuelle kandidater når det skal velges ny ledelse om tre år.

– Men jeg opplever absolutt at vi blir hørt, både i sekretariatet og i eget forbund. Gode ideer blir ikke stoppet, men heller båret frem. Det er viktig for oss at vi er en del av forbundet og en del av LO for det gir oss politisk tyngde. Hvis vi uttaler oss i en sak er det ikke bare ungdommen som mener noe, men det er hele LO som mener.

Der var det igjen: Betydningen av den store LO-familien.

Navn: Christina Beck Jørgensen

Alder: 24 år

Aktuell som: Ungdommens representant i LOs sekretariat

Jeg gruer meg allerede til det er over

Christina Beck Jørgensen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.01.2014
12:00Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

Ole Palmstrøm

Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Amanda Iversen Orlich

Trygdeskandalen: Marianne vet ikke om hun blir frikjent før hun dør

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lastebilsjåfører får ny lønn: – Var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til

Leif Martin Kirknes

Regjeringen strammer inn: Utenlandske arbeidere fra røde land får ikke lenger unntak

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Jan-Erik Østlie

De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

Morten Hansen

Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform

Arne Viste

Arne Viste

Ole Berg-Rusten / NTB

Arne Viste ga papirløse jobb. Nå er firmaet hans konkurs


Flere saker