Land uten demokrati
Da president Mugabe ble fjernet, trodde folk i Zimbabwe at de skulle få det bedre: – Vi var naive, sier fagforeningslederen
Fagforeningsleder Peter Mustasa, styreleder for Crisis in Zimbabwe Coalition, var nylig i Oslo for å oppdatere norske samarbeidspartnere på situasjonen i hjemlandet.
I NORGE: Fagforeningsleder Peter Mutasa setter søkelys på situasjonen for sivilsamfunnet i Zimbabwe.
Eirik Dahl Viggen
– Du vet ikke om du er trygg i din egen seng, forteller Peter Mustasa. Fagforeningslederen velger likevel å utfordre makthaverne i hjemlandet.
Zimbabwe er rikt på gull og andre naturressurser, men er ifølge FN i krise etter årevis med økonomisk nedgang, dårlig politisk styring og feilslåtte avlinger. Fagforeningsleder Peter Mutasa forteller at demokratiske rom stadig lukkes for fagforeninger og andre deler av sivilsamfunnet.
Folk var euforiske da Robert Mugabe ble fjernet fra presidentstolen ved militærkupp, forteller Mutasa.
Mugabe var frigjøringshelten som hadde holdt makten siden 1980, og som styrte mer og mer med jernhånd. Mugabe avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa i 2017, før han selv måtte gå. Nå styrer Mnangagwa.
– Vi var naive og trodde systemet ville endres da Mugabe forsvant, men det har blitt verre, forteller Mustasa.
Valg neste år
Han opplevde selv brutaliteten fra regimet da han inntil for kort tid siden ledet Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). Organisasjonen ble satt på landets terrorliste. En nær slektning ble banket opp, og familien gikk i dekning. I opposisjon kan du aldri vite om du er trygg i din egen seng, hevder Mustasa.
Nå leder han en fagforening for ansatte i bank- og finansbransjen. Han er også styreleder for Crisis in Zimbabwe Coalition, en paraply for flere titalls sivilsamfunnsorganisasjoner. Nylig var han i Norge og andre europeiske land for å oppdatere samarbeidspartnere på situasjonen i hjemlandet. I Oslo møtte han blant andre LO. Han oppfordrer til fortsatt støtte til zimbabwisk sivilsamfunn, særlig i opptakten til neste års presidentvalg. ZANU-PF har styrt siden 1980 og skal utfordres.
– Folk er trøtte, vi trenger frihet. Opposisjonen vinner hvis valget får skje rettferdig og den yngste velgergruppa stemmer, tror Mustasa.
Nelson Chamisa leder Movement for Democratic Change og er den største utfordreren til dagens president.
Åpen på Twitter
– Vi frigjør oss selv fra frykt ved å fronte meningene våre. Vi må være modige. Jo mer undertrykte vi er, desto mindre har vi å tape.
FN underbygger at ytringsfriheten og andre demokratiske rettigheter er begrenset i lovverket. Staten kontrollerer media, og demonstrasjoner slås jevnlig ned på. Før han reiste delte Mustasa en Twitter-melding om at han skulle til Europa for å snakke om Zimbabwe. Dette er en del ,av opposisjonens plan om å «møte frykten».
anne.siri@lomedia.no
Zimbabwe
• Land i sørlige Afrika med cirka 15 millioner innbyggere.
• Britisk koloni fra 1923 under navnet Sør-Rhodesia.
• Heter Zimbabwe siden selvstendigheten i 1980.
• Frigjøringsleder Robert Mugabe styrte fra 1980 fram til militærkuppet i 2017.
• Presidentvalg i 2023.
Kilde: fn.no
Flere saker
Zimbabwe
• Land i sørlige Afrika med cirka 15 millioner innbyggere.
• Britisk koloni fra 1923 under navnet Sør-Rhodesia.
• Heter Zimbabwe siden selvstendigheten i 1980.
• Frigjøringsleder Robert Mugabe styrte fra 1980 fram til militærkuppet i 2017.
• Presidentvalg i 2023.
Kilde: fn.no