JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TIL FJELLS: Scooteren står parkert på Ordohøyda og venter på vintersesongen.

TIL FJELLS: Scooteren står parkert på Ordohøyda og venter på vintersesongen.

Sissel M. Rasmussen

Danske Masja skulle bare på en ukes besøk til Finnmark. 13 år senere er hun ennå i Båtsfjord

Masja Krogh styrer det faglige ungdomsarbeidet blant ansatte i mat- og drikkevarebransjen – 193 mil nordøst for Youngstorget.

anne.siri@lomedia.no

I produksjonen inne på Båtsfjordbruket utstråler Masja Krogh en sånn ro at det er lett å tenke at hun er perfekt for tillitsvalgtrollen. En person som folk søker seg mot. Utenfor fiskebruket skriker måkene, og inne i hallen er ansatte i full gang med å filetere og pakke villfisk. Det er tidlig morgen, det er høysesong for sei og hyse, snart torsk.

– Det siste året har det gått opp for meg at jeg jobber i en samfunnskritisk bransje. Vi i matvarebransjen leverer noe som folk har behov for, sier hun.

I juni ble 31-åringen gjenvalgt som leder for det sentrale ungdomsutvalget i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Rulleskøyter om våren

Hun vokste opp på Amager utenfor København. Nær storbyen og en anelse urbant, men likevel «bygda», der folk er avslappa og snakker det hun kaller for havnearbeiderdialekt.

– Kulturen og folka er ikke så annerledes der enn her i Båtsfjord. Sånn sett ble ikke omveltningen så stor for meg, forteller hun på finnmarksdialekt, noen ganger iblandet en svak aksent.

Hun kan savne familie og venner i Danmark. Og hun kan savne sånne ting som å gå på rulleskøyter tidlig om våren, når det fortsatt er lenge til snøen i Båtsfjord smelter. Men så liker hun også stillheten og roen hun finner her. Snart har hun levd halve livet i nord. Hjertet tilhører begge steder nå.

Gladnyhet til fagforeningene: Nå vil flere organisere seg

I «FILETEN»: Masja Krogh har frihet til å gjøre mange slags arbeidsoppgaver i produksjonen på Båtsfjordbruket. Nå er det sesong for både sei, hyse og torsk.

I «FILETEN»: Masja Krogh har frihet til å gjøre mange slags arbeidsoppgaver i produksjonen på Båtsfjordbruket. Nå er det sesong for både sei, hyse og torsk.

Sissel M. Rasmussen

Svipptur til Finnmark

I Barentshavet utenfor Øst-Finnmark gyter fisken året rundt, og fiskebåtene legger stadig til kai. Det betyr også at fiskebrukene her er i helårsdrift, i motsetning til mange andre steder i landet.

– Vær og vind avgjør om noen ansatte må ut i korte permitteringer, men stort sett er vi full stab, forteller Krogh.

«Fiskerihovedstaden» står det på skiltet når du kjører inn til Båtsfjord sentrum. Hit kom Masja Krogh for første gang for 13 år siden, da hun var 18 år.

På en ferietur til Marmaris i Tyrkia sommeren 2008 traff hun nemlig Jørn fra Båtsfjord. Han var ikke så lett å glemme, og snart bestilte hun en flybillett fra København til Kirkenes. Plutselig sto hun på flyplassen mutters alene, uten sommerkjæresten i sikte. Omsider kom han, forsinka, og med baksetet fylt opp av kompiser. Hva hadde hun gjort? Mange slags tanker fløy gjennom hodet hennes i løpet av den tre timer lange kjøreturen i et nokså øde, men likevel idyllisk landskap. Tanken slo henne ikke på det tidspunktet at hun og den samme kjæresten, mange år senere skulle kjøpe hytte rett ved en av disse golde fjellstrekningene. Eller at hun skulle komme til å digge og sitte på scooteren på Ordovatnet og pilke fisk. Planen hennes var jo å bare bli her oppe i ei uke.

Et utemmet barn

– Jeg var deltidsansatt i en butikk i Danmark på den tiden, og måtte ringe ned for å si at jeg ikke kom hjem, forteller Masja.

Det var en klein telefonsamtale, men hun har det med å hoppe ut i ting. Mora vurderte visst å skaffe barnesele for å holde styr på datteren. Masja var en sånn unge som utførte «jævelskap» på en sjarmerende måte, det skal ha vært umulig å bli sint på henne. Samboeren Jørn beskriver henne som ei dame med masse energi.

– Jeg var så glad i å prate at jeg gjerne fulgte etter folk på do for å fortelle mer, ler hun.

En tillitsvalgtkollega forteller om ei ung dame med livserfaring, som er er snill, rettferdig – og bestemt.

Mye lest: Gustav Witzøe-selskap brøt loven i fem år, men slipper straff

UTE: Masja Krogh liker stillheten og roen hun finner i nord.

UTE: Masja Krogh liker stillheten og roen hun finner i nord.

Sissel M. Rasmussen

For de unge

Masja Krogh og resten av det sentrale ungdomsutvalget sørger for ungdomsperspektivet i mat- og drikkevareforbundet (NNN). Nå jobber de for å få på plass regionale ungdomsutvalg i hvert av landets fylker. Krogh er også opptatt av at mye mer av rekrutteringen til yrkene skal skje direkte fra skolene.

– Trenden må snus om Norge fortsatt skal ha en viss grad av selvforsyning. Vi kan bidra blant annet ved å komme oss ut på flere og tidligere skolebesøk, sier Krogh, som selv har fagbrev i sjømatproduksjon.

I dag har ungdommen plass i NNS forbundsstyre og landsstyre med tale- og forslagsrett, men Krogh mener veien fortsatt er lang å gå før forbundet har et godt etablert ungdomsarbeid. Hun sier de på sikt jobber for å bli et mer demokratisk utvalg.

– De unge skal etter hvert ta over, så vi må være med og påvirke, fortsetter hun.

En dose frihet

Selv fikk hun jobb ved Båtsfjordbruket kort tid etter at hun kom hit i 2008. Et par år senere ble hun tillitsvalgt og senere klubbleder. Bedriften med sine drøyt 80 ansatte har hatt tariffavtale i årevis, og veien inn til øverste leder er kort. Miljøet er internasjonalt og humoristisk.

– Jeg liker å røre meg, og jeg har fått frihet til å gjøre mye forskjellig arbeid i produksjonen. Tillit fra ledelsen gir mestringsfølelse, sier hun.

Fra Båtsfjordbruket sendes bearbeidet hvitfisk og kongekrabbe til hoteller i Norge, og ut til det europeiske markedet. Sjømatmerket «Lofoten» kjøper også varer herfra.

– Seien har et dårlig rykte på seg, den går for å være «botnfesk», men jeg elsker seibiff, og jeg lager den gjerne selv, sier Masja Krogh.

Koronapandemien: Hotella har tapt pengar og holde stengt. Likevel fekk Thon-sjefen eit solid lønnshopp

TRIVSEL: Her har Masja Krogh jobba siden 2008, med gode kolleger i internasjonalt miljø.

TRIVSEL: Her har Masja Krogh jobba siden 2008, med gode kolleger i internasjonalt miljø.

Sissel M. Rasmussen

Livet i havet

På skolen likte hun fagene biologi og språk best. Før hun kom til Norge jobbet hun både som bygningsmaler og i barnehage. På sikt kan hun tenke seg å studere marinbiologi, studiet av livet i havet. Havet fascinerer.

– Mye i havet er fortsatt ikke utforsket. Havet påvirker livene våre og hverdagen vår. Hvis noen fiskebestander forsvinner, påvirkes hele næringskjeden.

Klarer vi mennesker å ta vare på livet i havet?

– Jeg er ikke så sikker på det.

Masja Krogh blir tankefull et øyeblikk. Hun nevner forsøpling, kjemikalier og utslipp fra fabrikker, ufiltrert kloakk som renner ut i havet, overfiske.

– De fleste land er flinke til å regulere fisket, men med mye tjuvfiske er det også vanskelig å holde bestanden oppe, fortsetter hun.

Lærer alltid

Masja Krogh er ikke frikjøpt tillitsvalgt, men får tid av arbeidsgiver til å gjøre fagforeningsarbeid ved behov. Hun sier hun liker å gjøre en innsats for andre, for dem som kanskje ikke kan eller tør å heve stemmen. Mange kveldstimer og helger går med i fagbevegelsens tjeneste.

– Jeg får andre ting enn penger for dette, nye vennskap, jeg får besøke bedrifter landet rundt, og jeg får opplæring av gode tillitsvalgte. Jeg slutter aldri å lære.

Masja Krogh

Alder: 31 år.

Aktuell med: Gjenvalgt som leder for det sentrale ungdomsutvalget i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Produksjonsarbeider ved Båtsfjordbruket i Finnmark.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss