JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Der sekstimers-dagen lever

Åtte år har gått siden prøveprosjektet hos Tine på Heimdal ble født. Suksess har gjort arbeidstida permanent.
SMÅBARNSFAR: Ketil Eithun får med sekstimersdagen mye mer tid med barna etter jobben.

SMÅBARNSFAR: Ketil Eithun får med sekstimersdagen mye mer tid med barna etter jobben.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Med kortere arbeidsdager gikk produktiviteten opp og sykefraværet ned. Prøveprosjektet hos Tine har blitt en varig suksess.

– Nå stortrives jeg på jobb. Jeg var litt tvilende i starten, var redd det skulle bli mer stress i arbeidshverdagen. Jeg sleit med helsa, særlig døgnrytmen. På kveldsskiftet jobbet vi helt til halv ett. Da klarte jeg ikke å sove når jeg kom hjem, sier Ketil Eithun som jobber i pakkeriet på TINE Heimdal, en arbeidsplass han har hatt siden 1998.

Han er far til en fem- og en sjuåring som krever sitt, men nå har han overskudd til å gjøre ting sammen med barna.

Foregangsbedrift

Hva var det Eithun var så tvilende til? Jo, prøveprosjektet med sekstimersdagen.

Historien starter i en protokoll mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og TINE i tariffoppgjøret i 2006. Partene tok vedtaket på LO-kongressen i 2005 om å starte prøveprosjekt med sekstimersdagen alvorlig, og TINEs avdeling i Heimdal ble valgt ut. Etter påske året etter fikk alle de ansatte ved sentrallageret til TINE, av NRKs Brennpunktredaksjon kalt «Ostefabrikken», seks timers arbeidsdag. Prøveprosjektet skulle vare bare ett år, men ble forlenget ut 2009. I dag er arbeidstidsforkortningen innført på permanent basis – ostefabrikken på Heimdal er landets eneste bedrift med sekstimersdag.

Fabrikken like utenfor Trondheim, med 176 medarbeidere og en årlig omsetning på 2,7 milliarder, er i dag en suksess- og foregangsbedrift for sekstimersdagen.

Ingen vil tilbake

Eithun forteller at arbeidsmiljøet har bedret seg etter at de innførte sekstimersdagen. Det er mer humor og overskudd nå. Fellespausene er det imidlertid slutt på, nå går maskinene hele tida, og de ansatte veksler på når de skal ta pauser.

– Dette går kanskje litt utover det sosiale på jobb, men det er sekstimersdagen verdt, sier han.

Han roser ledelsen for positive og fleksible holdninger.

Torkil Bakken har vært i TINE siden 1997. De siste to-tre årene har han vært hovedverneombud. Det gir innsikt og medbestemmelse.

– Jeg føler jeg blir hørt, både av ledelsen og de tillitsvalgte, sier han.

Med seg i vernetjenesten har han ni verneombud. Bakken trekker fram muligheten de nå har for å slutte senest klokka ni på kveldsskiftet, som den største fordelen ved sekstimersdagen.

– Ledelsen ga oss sjansen til å føre en normal døgnrytme, sier han, men legger ikke skjul på at han var spent på om bedriften klarte å nå målene sine da prosjektet ble innført (se faktaboks).

– Noen følte nok at det ble mer stress, at de måtte springe fortere. Men du kan jo aldri jobbe fortere enn maskinene går, sier han og innrømmer at noen minuser får de med sekstimersdagen, men han syns det er mer som er positivt.

– Du skal leite lenge for å finne noen her som lengter tilbake til den gamle arbeidsdagen, sier han.

Sykefraværet ned

Sikkerheten settes i høysete ved TINE Heimdal. Årlig gås det vernerunder. Sykefraværet har også gått drastisk ned og ligger nå på rundt 6 prosent, noe som regnes som bra for en produksjonsbedrift.

– Dette er en god bedrift med folk som trives på jobb. Vi har nesten ikke turnover og har en god seniorpolitikk. Jeg syns det er rart at sekstimersdagen ikke er mer på den politiske dagsorden enn den er, sier Torkil Bakken.

Oppfyller TINEs mål

– Det er klart det er utfordrende for en bedrift å bli tjue prosent mer effektiv, som var en av forutsetningene for prosjektet, sier Henning N. Martinsen, fabrikksjef ved TINE Heimdal. Men de klarte det, og Martinsen trekker fram et godt samarbeid mellom ansatte, tillitsvalgte og ledelse som en viktig suksessfaktor. Sjefen berømmer prosjektet fordi det blåste liv i bedriften og skapte ekstra motivasjon og overskudd hos alle medarbeiderne.

– Og nå vil sekstimersdagen bestå til evig tid?

– Det er i dag ingenting som tilsier at nåværende ordning skal reverseres. Så langt har det vist seg at vi oppfyller TINEs mål. Men kommer sekstimersdagen i veien for den nødvendige produktiviteten, eller fører til stress hos de ansatte, er det min jobb å gjøre noe. Men både en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet og andre signaler tyder på at så ikke er tilfelle.

Noen aktiv markedsføring av sekstimersdagen vil ikke Martinsen drive, det ligger ikke i hans stillingsinstruks. Men kan han bidra til å avmystifisere den, gjør han gjerne det.

– Det handler om en god og kreativ samarbeidsform mellom ansatte og ledelse, det handler om kompetanseheving og medbestemmelse for de ansatte til beste for bedriften. Kommunikasjonen og den strukturerte dialogen har alltid vært god på TINE Heimdal. Vi kan være uenige, men gjennom uenighet kommer vi fram til gode løsninger, sier Henning N. Martinsen.

Muligheter, ikke problemer

Kåre Pedersen, hovedtillitsvalgt i NNN ved TINE Heimdal, er vanskelig å komme utenom når sekstimersdagen er tema. Han har vært med fra starten, og siden reist land og strand rundt med sine plansjer og power point-ark. Også Pedersen framhever samarbeidet mellom ledelse og ansatte, og involveringen av de ansatte som nøkkelfaktorer for suksessen. Han poengterer at samarbeidsrelasjonene må være på plass før sekstimersdagen innføres, for da kan de ansatte få eiendomsrett til de gode løsningene.

– Vi så mulighetene og løsningene, ikke problemene. Det er viktig ikke å bygge opp en argumentasjon for hvorfor dette ikke er mulig. Alle kan innføre sekstimersdagen om de vil, men alle kan ikke gjøre det på vår måte, sier han og er litt forundret over at det fra næringslivet ikke er større nysgjerrighet på hvordan sekstimersdagen virker.

LO må våkne

Enda mer overrasket er nok Pedersen over det kan kaller den sentrale LO-ledelsens manglende initiativ og engasjement når det gjelder sekstimersdagen.

– Alle forbundene venter på hva LO sentralt mener. Nå må de våkne og fronte sekstimersdagen. Vi har jo råd til det i dagens situasjon, dette er samfunnsøkonomisk mulig. Da er det god timing å innføre sekstimersdagen nå. Dette er langt mer enn et likestillings- og kvinnesaksspørsmål, selv om de positive konsekvensene kanskje er større for kvinner enn for menn. Men det er viktig å få fram de dokumenterte positive helsemessige konsekvensene for begge kjønn, sier Kåre Pedersen.

Hvis endring

– Det har vært snakket om at det kanskje kan bli jobbing til midnatt igjen på kveldsskiftet. Da kommer jeg til å søke om å få arbeide bare på dagtid, sier Ketil Eithun.

Resultater

Produktivitetsøkning på 30 prosent.

Sykefraværet redusert fra 11,5 prosent i 2006 til 5,9 prosent i 2013.

Ifølge forskning (AFI og FAFO): økt livskvalitet.

Alle kan innføre sekstimersdagen om de vil.

Kåre Pedersen, hovedtillitsvalgt

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Resultater

Produktivitetsøkning på 30 prosent.

Sykefraværet redusert fra 11,5 prosent i 2006 til 5,9 prosent i 2013.

Ifølge forskning (AFI og FAFO): økt livskvalitet.