JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundet for ledelse og teknikk

Derfor er FLT størst på etter- og videreutdanning

Forbundet for ledelse og teknikk er ikke store i LO-sammenheng. Men de er størst på etter- og videreutdanning.
Daglig leder i Addisco Nina Henriks og FLT-leder Jonny Simmenes er stolte av det tilbudet de gir medlemmene i forbundet.

Daglig leder i Addisco Nina Henriks og FLT-leder Jonny Simmenes er stolte av det tilbudet de gir medlemmene i forbundet.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Hvert år bruker Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) 20 millioner kroner til etter- og videreutdanning. Det er nesten like mye som LO bruker gjennom sitt utdanningsfond. Mens LO har 900.000 medlemmer har FLT 21.000 medlemmer.

– Livslang læring og etterutdanning er en forutsetning for at Norge skal kunne klare den omstillingen som kommer, sier FLT-leder Jonny Simmenes.

30 øre timen

Det hele startet i 1992 da arbeidsgiverne gikk med på å avsette 30 øre timen til utdanning av hver ansatt. 22 år seinere har beløpet steget til 1 krone og ti øre timen. Nesten alt blir administrert gjennom forbundets eget etter- og videreutdanningsselskap, Addisco.

– Det hender jeg treffer folk i fagbevegelsen som tror de vet hva Addisco er, at det er noe hjemmesnekra kursopplegg, men det er det ikke, sier daglig leder i Addisco, Nina Henriksen.

– Vi samarbeider med Høgskolen i Bergen, Stockholm universitet, Universitetet i Bergen, Høyskolen Christiania, NKS, Torrens University i Australia og Högskolan Väst i Trollhättan. Vi henvender oss til undervisningsinstitusjonene og beskriver hva vi trenger og så utarbeider de kurs for oss, forteller Henriksen.

Følg LO-Aktuelt på Facebook

Kompetansegivende kurs

Alle kurs er kompetansegivende. Det vil si de gir studiepoeng som et hvert annet høyskolestudium og myndighetene ved Nokut har godkjent utdanningen.

– Hvert år håndterer vi rundt 600 studenter. Det er mer enn mange høyskoler, og vi er bare to ansatte.

Det er ikke arbeidsgiverne som bestemmer. Det er hvert enkelt medlem som selv bestemmer hvilke kurs en skal ta.

Det FLT-medlemmene bidrar med er tid. All utdanning må skje på egen tid, det gis ikke penger til livsopphold. Men et FLT-medlem kan motta opp til 50 000 kroner i året i stipend fra Addisco, i tillegg kan en få innvilget stipend på 17 000 kroner fra LOs utdanningsforbund.

Åtte ulike kurs

Kurstilbudet er rettet mot FLTs medlemmer. Våren 2017 er det til sammen åtte ulike kurs å velge mellom: Teknologiledelse, prosjektledelse, kvalitetsledelse, HMS-kurs og ingeniørverktøy.

Studiene foregår i hovedsak på læringsplattformen Toodle som er utviklet av Stockholms universitet og som samlinger.

– Ved samlingene blir alt tilrettelagt for studentene. Vi bestiller hotell, ordner med flybilletter og undervisningsmateriell, forteller Henriksen.

– Når en melder seg på et av våre kurs er det ingen binding. Det er ikke som om man binder seg til et langvarig ingeniørstudium på en høyskole. Hos oss kan en ta et skritt av gangen i det tempoet det passer hver enkelt, forklarer Henriksen.

Addisco har også åpnet for at andre forbund skal kunne kjøpe plasser. Handel og kontor kjøper 18 plasser på fire forskjellige kurs.

Henriksen understreker at de godt kan hjelpe andre forbund med kurs hvis de har behov for det.

Høyere perspektiv

– I noen andre forbund er det snakk om at en etterutdanner seg ut av forbundet. En etterutdanner seg og så blir en kvalifisert til jobber som ligger utenfor organisasjonsområdet. Er det en problemstilling i FLT?

– Nei, ikke som jeg vet, og det viktigste er at folk forblir medlem i LO, sier Simmenes, og føyer til:

– Hvis det er årsaken til at det ikke er mer etterutdanning i andre forbund. Har LO et kjempeproblem. Vi må ha et høyere perspektiv enn det.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse