Ungdomsledighet
Derfor taper unge menn på arbeidsmarkedet
LO-økonom Stein Reegård mener ungdomsledigheten kan skape et dobbelt tap for Norge.
DOBBELT TAP: En arbeidsledig ungdom betyr tapte skatteinntekter, og en mulig ekstra trygdemottaker.
helge@lomedia.ino
– Færre sysselsatte representerer tapte skatteinntekter. Samtidig representerer det en ekstra mulig trygdemottaker. Det vil si dobbelt tap for statsbudsjettet og ideen om at alle skal med og arbeid til alle, sier LOs sjefsøkonmom, Stein Reegård, til LO-Aktuelt.
LO-økonom Stein Reegård er bekymret for ungdomsledigheten.
Tri Nguyen Dinh
Onsdag inviterte han til presseseminar i LO, kanskje for siste gang som leder av LOs samfunnspolitiske avdeling. Roger Bjørnstad overtar kontoret til Reegård i midten av mars.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Høy ledighet
Mens regjeringen har en optimisme i nasjonalbudsjettet for 2017, er LO-økonomene mer på linje med SSB og Norges Bank i sin framtidsprognose. Økning, men fortsatt lav vekst i produksjon og sysselsetting.
– Målt arbeidsløshet vil fortsatt ligge på et høyt nivå, og det reelle sysselsettingsproblemet vil trolig vokse, spår han.
Stein Reegård poengterer at det som betyr særlig mye for velferdsstatens bærekraft framover er tendensen til dårlig inkudering i arbeidslivet av unge menn. Fra 2006 har andelen unge menn i jobb sunket med nesten fire prosent. Han skisserer flere grunner til at unge menn faller utenfor arbeidslivet.
– Dette har også sammenheng med kravene til kompetanse i arbeidslivet, samtidig som andelen med universitets- og høyskoleutdanning øker mer blant kvinner enn menn, supplerer Liv Sannes, nestleder i samfunnspolitisk avdeling i LO.
Rammer menn
– Flere studier viser at økt konkurranse om jobbene i deler av arbeidslivet rammer både unge, tidligerere ankomne innvandrere og personer med lav kompetanse. Det må også sees i sammenheng med at flere tar utdanning, at det blir færre jobber der det ikke stilles krav til utdanning, samtidig som gjennomføringen av videregående opplæring er lav, særlig yrkesfag, poengterer Stein Reegård.
Norge har for tiden en stor befolkningsøkning. Økningen er langt høyere enn i årene før 2005.
– Fram til 2005 holdt økningen i sysselsettingen tritt med befolkningsveksten. Men etter 2005 har sysselsettingsraten gått ned. Særlig de tre siste årene har sysselsettingsgraden gått ned blant unge menn, sier Liv Sannes.