JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig arbeid

Dette er de vanligste årsakene til dødsfall i arbeidslivet

Bare én prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall skyldes ulykker, viser en nordisk undersøkelse.
Rundt 1100 personer får arbeidsrelatert kreft i Norge hvert år. Menn er mer utsatt enn kvinner.

Rundt 1100 personer får arbeidsrelatert kreft i Norge hvert år. Menn er mer utsatt enn kvinner.

Håvard Sæbø

sissel@lomedia.no

Langt flere dør av arbeidsrelaterte sykdommer enn av arbeidsulykker.

Det kommer fram i en rapport utarbeidet på oppdrag fra alle de nordiske arbeidstilsynene. 

Arbeidsrelatert kreft står for hele 46 prosent av dødsfallene.

– Vi må begynne å fokusere på hva arbeidstakerne eksponeres for, mer enn faren for ulykker, sier Wiking Husberg som er internasjonal HMS-konsulent fra Finland.

Mange dør

I 2019 døde i alt 11.730 mennesker som følge av arbeidsrelaterte skader og sykdommer i de nordiske landene.

«Bare» 143 av dem omkom som følge av ulykker – altså én prosent av det totale antallet døde.

11.587 personer – eller 99 prosent – døde på grunn av arbeidsrelaterte sykdommer.

Den viktigste årsaken til arbeidsrelaterte dødsfall er kreft. Deretter kommer sirkulasjonssykdommer, som omfatter hjerte- og karsykdommer, forårsaket av stress og lange arbeidsdager.

Kostbar sykdom

Forrige uke startet en stor internasjonal ILO-konferanse i Trondheim, hvor 120 deltakere fra arbeidstilsyn i over 60 land deltar.

Wiking Husberg la fram funn fra den foreløpig upubliserte rapporten om arbeidsrelatert dødelighet i de nordiske landene. Han er en del av prosjektgruppen som har utarbeidet rapporten.  

Sykdomsfravær og død som skyldes dårlige arbeidsvilkår, koster samfunnet store summer.

I Finland er prislappen på 24 milliarder euro årlig. I norske kroner blir det mer enn 278 milliarder på ett år.

Kostnadene for samfunnet anslås til å utgjøre mellom 3-4 prosent av BNP (bruttonasjonalproduktet).

Husberg mener det i seg selv er en grunn til å justere kursen.

Sjekk arbeidsmiljøet

Til tross for at det er sykdommer som står for brorparten av de arbeidsrelaterte dødsfallene, er både tilsyn og mediaoppslag i stor grad fokusert på skader og arbeidsulykker, påpeker rapporten.

Wiking Husberg mener ikke at Arbeidstilsynet skal slutte å bry seg om faren for ulykker, men at tilsynet må bry seg mer om farene for de sykdommer som oppstår på grunn av dårlige arbeidsforhold.

Estimater viser at arbeidsrelaterte dødsfall på grunn av kreft trolig vil øke framover. Dette skyldes særlig eksponering fra asbest i bygningsmasse som rehabiliteres og rives.

Asbest er svært kreftfremkallende. Det har vært, og er fremdeles, den største enkeltfaktoren som forårsaker arbeidsrelaterte dødsfall, ifølge rapporten.

Mange nye stoffer har dessuten erstattet de gamle og kjente stoffene, og utsetter arbeidstakere for mulig kreftfare, uten at risikoen er kjent.

– Tidligere foretok man stadige og gjentatte yrkeshygieniske målinger på arbeidsplassen, noe man igjen bør begynne med, mener Husberg.

Han understreker at Norden har en fordel på grunn av godt samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, og at vi kan snakke åpent om forholdene på arbeidsplassen. Det burde gi oss større muligheter til å gjøre noe med problemene, når vi blir klar over dem.

Bare én prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall skyldes ulykker.

Bare én prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall skyldes ulykker.

Dorthe Karlsen

Vil vite mer

Det er de nordiske arbeidstilsynene som vil vite mer om omfanget av arbeidsrelaterte dødsfall i sine land.

Begrepene «yrkessykdom» eller «yrkesskadedødsfall» brukes vanligvis i de tilfellene som gir rett til erstatning gjennom yrkesskadeforsikring. Men arbeidsrelaterte dødsfall og sykdommer omfatter mer enn dette, påpeker rapporten.

Arbeidsrelaterte dødsfall er dessuten bare en del av den samlede arbeidsrelaterte byrden av sykdom. Muskel- og skjelettsykdommer som går ut over folks livskvalitet er for eksempel ikke tatt med i disse beregningene.

– Statistikken viser at vi har en stor andel mennesker med muskel- og skjelettlidelser som skyldes forhold på arbeidsplassen. De bør komme inn under arbeidsrelaterte sykdommer, mener Wiking Husberg. 

Den endelige rapporten vil bli i publisert senere i år. Prosjektet er finansiert av Nordisk ministerråd.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse