Anna Granqvist
Eldreomsorgen skal bli bedre: Her er grepene regjeringen vil ta
Regjeringens eldremelding skal sørge for en bedre oppgavefordeling og heltidskultur i eldreomsorgen. Et KS-prosjekt har allerede hjulpet mange kommuner på vei.
helge@lomedia.no
– I framtida må eldreomsorgen organiseres annerledes. Vi blir færre arbeidstakere som skal produsere velferdstjenester til flere eldre. Det betyr at vi må løse arbeidsoppgavene og organiseringen av arbeidstid på en annen måte enn i dag.
Det sier Kristin Akre-Hansen til FriFagbevegelse. Hun er prosjektleder i Ringerike kommune for Tørn, et prosjekt hvor hovedpoenget nettopp er å skape en heltidskultur og bruke ressursene på en annen måte enn i dag.
Under Fagforbundets kommunalkonferanse denne uken, ble eldreomsorgen satt på dagsorden. Der varslet Aps helsepolitiske talsperson, Cecilie Myrseth, at stortingsmeldingen «Levende og aldersvennlige samfunn» er rett rundt hjørnet.
Hun ser fram til at meldingen kommer.
– De fleste vil bo trygt hjemme så lenge de kan. Det må både kommuner og stat bidra til. Endringene som må til, må vi få til sammen. Vi må huske at eldre er like mangfoldig og ulike som andre i samfunnet, sier Cecilie Myrseth til FriFagbevegelse.
Regjeringas eldrereform vil bygge på fire områder:
• Levende og aldersvennlige lokalsamfunn,
• boliger som er tilpasset eldre og alderdommen,
• kompetente og myndiggjorte medarbeidere
• og trygghet for tjenester og støtte til pårørende.
Kommunevalget: Dette er de viktigste sakene for LO-medlemmene
En heltidskultur
Skal vi lykkes, er vi avhengig av fagfolka, slår Myrseth fast.
– Vi er avhengig av hele vifta av fagfolk. Vi må sikre hele, faste stillinger. Bedre oppgavedeling mellom fagfolk og nivå. Og vi trenger et fagarbeiderløft, sier Myrseth.
Videre må fagfolkene i helsetjenesten ha muligheter til utvikling, og få anerkjennelse for den kompetansen de sitter på i jobben, legger hun til.
Ett av tiltakene Ap-politikeren trekker fram, er Tørn-prosjektet.
Prosjektet gjør forsøk med organisering av oppgavene i kommunenes omsorgstjenester, hvor det handler om å skape gode brukeropplevelser gjennom riktig kompetanse til riktig tid – og med heltidskultur i bunn. 97 kommuner har hittil vært med i prosjektet.
– Flere fagarbeidere må inn i tjenesten, og det er særlig i kommunene vi vil trenge mer folk. Vi må fortsette å styrke Tørn-prosjektet som har fantastiske resultater, sier Myrseth.
I revidert nasjonalbudsjett ble prosjektet styrket med 30 millioner kroner.
Helsepersonellkommisjonen: Utvalg vil begrense andelen helsepersonell. LO er uenig
Skape heltidskultur
Å gå fra en deltidskultur til en heltidskultur er et paradigmeskifte med et helt annet tankesett, forteller prosjektleder Kristin Akre-Hansen i Ringerike kommune.
Regnestykket sier seg selv: Med to halve stillinger kreves det to personer. Med en heltidsstilling en person.
– Det krever endringsledelse og kompetansepåfyll. Og et helt annet tankesett. Da må også medarbeiderne involveres i prosessene, poengterer hun.
Det Tørn-prosjektet til KS kan gi, er en liten prosjektleder-ressurs med 20 prosent frikjøp. Og metoder og verktøy som gjør det enklere for prosjektledere og ledere å gjennomføre endringsarbeidet.
Ringerike kommune har vedtatt en heltidskultur, hvor 80 prosent av utlyste stillinger skal være fulltidsstillinger på sikt.
I 2022 var rundt 60 prosent av de utlyste stillingene heltidsstillinger. Det er med andre ord litt igjen til målet, men i økt gjennomsnittlig stillingsstørrelse ligger man nærmere målet.
Utfordringen med å få flere til å jobbe heltid, er helgevaktene, forteller Bente Anita Braathen, som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Ringerike kommune.
Men helgetimene blir likt fordelt mellom alle yrkesgrupper, for å unngå A og B-lag.
Kommunen har nå lagt en turnus som går over 26 uker. Det har gjort at noe av vikarbudsjettet er lagt inn for å støtte daglig drift. Men samtidig har det altså økt antall heltidsstillinger.
– Noen har fått flere helgevakter, men mange har også løst det ved å jobbe lenger på helgevaktene enn de har gjort før, sier Bente Anita Braathen til FriFagbevegelse.
– For pasientene har prosjektet vært en kjempefordel. Nå ser de samme folkene på jobb og slipper å forholde seg til veldig mange forskjellige arbeidere, sier Braathen.
Tørn-prosjektet
Tørn-prosjektet er et samarbeid mellom KS, kommunene, Helsedirektoratet og flere fagforbund.
Her gjøres det forsøk med nye måter å organisere arbeidet på i kommunenes helse- og omsorgstjenester.
Forsøkene skal bidra til å øke andelen som jobber heltid, samt flere ansatte med formell helsefaglig kompetanse.
Prosjektet ble satt i gang i 2021. 97 kommuner har deltatt i prosjektet.
Tørn-prosjektet
Tørn-prosjektet er et samarbeid mellom KS, kommunene, Helsedirektoratet og flere fagforbund.
Her gjøres det forsøk med nye måter å organisere arbeidet på i kommunenes helse- og omsorgstjenester.
Forsøkene skal bidra til å øke andelen som jobber heltid, samt flere ansatte med formell helsefaglig kompetanse.
Prosjektet ble satt i gang i 2021. 97 kommuner har deltatt i prosjektet.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com