JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-motstanderne forbereder seg på LO-kongressen

EØS-spørsmålet blir viktig på LO-kongressen. Motstanderne av avtalen har møter, rapporter og film for å overbevise kongressen. Nei til EU er med å finansiere.
Havnearbeiderne spiller en sentral rolle i filmen «Ut av EØS».

Havnearbeiderne spiller en sentral rolle i filmen «Ut av EØS».

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

EØS blir en av de store sakene på LO-kongressen som starter mandag 8. mai. LO er tilhenger av EØS-avtalen, men kritikerne mobiliserer nå på ulike fronter for å vinne fram på kongressen. Nei til EU er også aktiv opp mot LO-kongressen for å påvirke hva LO skal mene om EØS-avtalen.

De Facto

Forrige uke ble to EØS-kritiske rapporter presentert.

Rapportene er produsert av DeFacto på oppdrag av Nei til EU.

Den ene er skrevet av Idar Helle og Paul Bjerke og har tittelen «EØS bestemmer. Hvordan EØS-avtalen overstyrer arbeidslivslovgivning, ILO-konvensjoner og tariffavtaler i Norge.»

Helle er også nestleder i Nei til EU.

EØS og norsk arbeidsliv

Forfatterne presenterer flere eksempler der de mener EØS-avtalen griper inn i norsk arbeidslivslovgivning.

Det ene eksempelet de bruker, er hvordan ESA har engasjert seg i tariffavtalene for verftsindustrien, renhold, godstransport og turbilbransjen for å forhindre allmenngjøring av reise, kost og losji.

De hevder at ESA har åpnet for at utenriksfergene kan unngå å betale mannskapet norske lønninger. De mener også at ESA vil kunne stoppe norske tiltak for å begrense bemanningsbyråer.

I tillegg trekker de fram tre saker hvor ESA har påvirket eller forsøker å påvirke norske tariffavtaler: Holship-saken i Drammen, Verftssaken og innleiebestemmelsene i Heisoverenskomsten.

Trygg samferdsel

Den andre rapporten fra De Facto er skrevet av Roar Eilertsen og tar for seg hvordan EØS griper inn i norsk transportnæring. Rapporten stiller spørsmålet: «Trygg samferdsel?»

Rapporten bruker et eksempel fra hvordan EUs regler om helikoptertrafikk begrenser norske myndigheters rett til å sette nasjonale regler for helikoptertrafikk i Nordsjøen.

En annen problemstilling som blir trukket fram er konsekvensene av EUs Jernbanepakke 4.

2. mai var det 25 år siden EØS-avtalen ble underskrevet. Denne anledningen brukte Nei til EØS til å presentere en rapport om 25 år med EØS-avtalen.

LO-Aktuelt har forsøkt å få kommentarer til innholdet i De Facto-rapportene. Jonas Bals som er rådgiver for leder i Arbeiderpartiet ville ikke uttale seg om DeFacto-rapportene før han hadde publisert en kronikk om temaene.

Politisk pub

Rekken av EØS-arrangementer før LO-kongressen er lang. Torsdag 4. mai ble det arrangert politisk pub i Oslo med tema «EØS bestemmer over arbeidslivet.» Arrangør var LO i Oslo sammen med DeFacto, Manifest og For velferdsstaten.

Politisk pub

Samme dag hadde Agenda frokost i Oslo der tonen var langt med EØS-positiv:

– EØS-regelverket legger noen begrensninger, men den viktigste barrieren mot mer effektive tiltak mot sosial dumping ligger i den nasjonale arbeidslivspolitikken, uttalte rådgiver Line Eldring i Fellesforbundet.

Hun har bakgrunn fra Fafo, der hun i en årrekke har forsket på konsekvensene av arbeidsinnvandring til Norge etter at EU og EØS ble utvidet ti å omfatte en rekke nye land i Øst-Europa:

– Jeg sier ikke at vi ikke skal diskutere EØS. Men akkurat nå er det ikke der det knirker i maskinen etter min mening, sa Line Eldring videre.

Film mot EØS

Det spilles på følelser når fagforeninger i byggmiljøet, samt klubben på Kværner Verdal, bryggearbeiderforeninger og lokomotivpersonalet gikk sammen om å lage film mot EØS.

«Eg husker at bestefar min fortalte første gang han så en voksen mann grine. Det var utenfor Arbeidskontoret», forteller kommentatoren, mens bilder fra arbeidslivet vises i sakte film. Filmen avsluttes med å fortelle om «hvordan vi skal bygge et nytt fundament for arbeidslivet».

Konklusjonen i filmen er: «Dette skal vi få til sammen, men da må vi ut av EØS».

Filmen "Ut av EØS"

Organisasjonen Nei til EU spiller en viktig rolle. I tillegg til sitt eget arrangement og rapport, er det de som har finansiert De Facto-rapportene. Også til filmen har Nord-Trøndelag Nei til EU bidratt økonomisk.

EØS-motstandere uteblir

EØS blir ventelig et viktig tema på LO-kongressen. Men flere markante EØS-motstandere er ikke delegater i år. Det gjelder blant annet Arne Byrkjeflot, Boye Ullmann og John Peder Denstad. Sistnevnte er leder av LO i Trondheim. Han ble vraket som delegat fra Sør-Trøndelag. Da var det flere som mente at det var organisert en kampanje i forbindelse med delegatvalgene til kongressen mot EØS-motstandere.

Kommentar: Renkespill og falske påstander da Denstad ble vraket

I stedet for Denstad stiller Alf Roar Slind på kongressen. Han forteller at folk lokalt er mer opptatt av faste ansettelser og heltid, enn EØS-saken.

Flere taleføre motstandere

Men motstanden mot norsk tilslutning til EØS har taleføre personer blant delegatene. Flere forbundsledere er markerte EØS-motstandere. Det gjelder Mimmi Kvisvik i FO, Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet og Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse