JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brutal konflikt i Tigray-provinsen i Etiopia:

Etiopisk fagbevegelse vil ha dialog mellom partene i den brutale konflikten i landet

En brutal konflikt med sterke etniske og politiske motsetninger raser i Etiopia.
ID-SJEKK: Politiet intensiverer ID-sjekken i Addis Abeba, særlig for å identifisere etniske grupper fra Tigray-området. Bildet er tatt gjennom et bilvindu.

ID-SJEKK: Politiet intensiverer ID-sjekken i Addis Abeba, særlig for å identifisere etniske grupper fra Tigray-området. Bildet er tatt gjennom et bilvindu.

Olav Andresen

anne.siri@lomedia.no

Etiopisk fagbevegelse ber om dialog, uten å ta side i konflikten. Landsorganisasjonen i Etiopia (CETU) representerer alle etiopiere, har CETU-president Kassahun Follo sagt, ifølge norske LO. Det blir sett på som et viktig signal i en konflikt sterkt preget av etniske regioner og folkegrupper, og hvor mange andre institusjoner og organisasjoner «drar etnisitetskortet».

Alle etiopiere bærer id-kort som også inneholder etnisiteten deres, noe som oppleves ekstra sårbart i en konflikt.

Storpolitikk og brutalitet

Rådgiver Olav Andresen ved LOs internasjonale avdeling var på reise i Addis Abeba i Etiopia for å treffe etiopisk fagbevegelse, før han med ett måtte forlate landet etter det norske Utenriksdepartementets oppfordring til nordmenn. Norske LO og etiopiske CETU samarbeider om et prosjekt for å motvirke moderne slaveri, inkludert barnearbeid, og menneskehandel.

– Innbyggerne i hovedstaden så fortsatt uforstyrret ut. Skoler, butikker og kafeer var åpne da jeg reiste, forteller Andresen.

– De fleste her ser nok på dette som storpolitikk, fortsetter Andresen, som mener det likevel er en reell frykt i befolkningen for at Tigray-krigere kan gå inn i hovedstaden.

Militært sterke krigere fra Tigray-provinsen har rykket stadig nærmere hovedstaden Addis Abeba og etiopiske myndigheter har erklært unntakstilstand. FN beskriver krigen som ekstremt brutal og mener partene kan ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

MÅTTE UT: Olav Andresen i LOs internasjonale avdeling kom nettopp tilbake fra prosjektreise i Etiopia.

MÅTTE UT: Olav Andresen i LOs internasjonale avdeling kom nettopp tilbake fra prosjektreise i Etiopia.

LO

Fikk fredsprisen

Høsten 2019 gratulerte LO, via en uttalelse, Etiopias statsminister Abiy Ahmed med Nobels fredspris, og for hans arbeid for å avslutte den langvarige konflikten med nabolandet Eritrea. LO trakk også fram Ahmeds arbeid for økt demokrati og kvinners rettigheter, og sa de håpet at fredsprisen ville fungere som en støtte til videre demokratisering og ytterlige forbedring av menneskerettighetssituasjonen i Etiopia.

I 2019 fikk regjeringen på plass flere reformer, blant annet har presse- og organisasjonsfriheten blitt større. Siden har få lovnader blitt innfridd, blant annet er lov om minstelønn fortsatt ikke på plass, ifølge Andresen.

Les også: Alice Siame har jobbet 30 år i LOs tjeneste i Afrika

Ett års borgerkrig

To år etter at han ble statsminister og ett år etter prisutdelingen, sendte Ahmed væpnede styrker til Tigray-provinsen. Han ville avvæpne Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og pågripe lederne deres, ifølge Aftenposten. Tigray-folket har tidligere vært sentrale i Etiopias regjering, men ble satt på sidelinja ved valget i 2018. Borgerkrigen har nå vart i et drøyt år. Tusener er drept og to millioner er på flukt, rapporterer Al Jazeera.

PREGET HOVEDSTAD: Militære kjøretøy kjører gjennom Addis Abeba. Sånn er det ikke til vanlig i hovedstaden.

PREGET HOVEDSTAD: Militære kjøretøy kjører gjennom Addis Abeba. Sånn er det ikke til vanlig i hovedstaden.

Olav Andresen

Hungersnød

Tigray-regionen med sine rundt seks millioner innbyggere holdes helt lukket fra resten av landet. Olav Andresen sier at flere han har snakket med fra fagbevegelsen i Addis Abeba, ikke har hørt fra sin egen familie i Tigray på over fire måneder. 400 000 mennesker i Tigray anslås til å leve under hungersnødlignende forhold. Mer enn sju millioner i nord-Etiopia behøver humanitær hjelp, sier FN-utsending Rosemary DiCarlo, ifølge Al Jazeera.

Professor om norsk u-hjelp: – Kanskje kunne man gå fram på en litt mindre ovenfra-og-ned holdning om at «vi vet best»

Fagbevegelsens viktige rolle

Etiopia har ifølge Andresen praktisk talt ikke hatt nedstenging, til tross for mye smitte. Folk har gått på arbeid nesten som normalt og fagbevegelsen fikk dermed en viktig rolle i å bidra til å bygge opp et rammeverk for å unngå smitte ute på arbeidsplassene. Bare 1,2 prosent av befolkningen er vaksinert, ifølge Our World In data.

Les også: Sør-Afrikas første kvinnelige LO-leder har ambisjoner om å samle hele landets fagbevegelse

Afrikansk maktsenter

Mye står på spille for Etiopia nå. I Addis Abeba ligger et av FNs største hovedkontor, samt Verdensbanken og flere andre store institusjoner. Det har gitt landet politisk betydning og økte inntekter.

– Den afrikanske unions hovedkvarter ligger her, og unionen har uttalt at de trekker seg ut dersom en ikke-valgt regjering overtar, sier Olav Andresen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse