Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet) og Mette Nord (Fagforbundet) er fornøyd med kompromisset om oljevirksomhet i Lofoten
Erlend Angelo / Ole Palmstrøm
Kompromiss om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja
Forbundsledere avblåser oljestrid på LO-kongressen
Oljekompromisset i Ap vil trolig føre til tilsvarende enighet i LO.
helge@lomedia.no
Oljestriden i Arbeiderpartiet og LO har trolig funnet sin løsning. Flere tunge aktører ble i går enige.
Mandag var både LO-leder Gerd Kristiansen, Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets representant Arve Bakke med på å lande kompromiss om oljevirksomhet i nord på Arbeiderpartiets sentralstyremøte. Dermed går det mot enighet i et vanskelig spørsmål også i LO.
• Ap-kompromiss: Vil verne deler av Lofoten
LO-lederen positiv
– Nå skal ikke jeg forskuttere hva LO-kongressen kommer til å vedta. Men jeg mener dette er et kompromiss som kan samle kongressen, sier LO-leder Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.
– Vedtaket tar hensyn til næringsinteresser og miljøinteresser på en god måte, legger hun til og poengterer at både Fagforbundets leder, Mette Nord, og den forrige forbundslederen i Fellesforbundet, Arve Bakke, stemte for kompromisset.
– Dette er et forslag som verner de mest sårbare områdene. Det er et langt skritt i retning av vårt eget forslag til vedtak på LO-kongressen. Der ligger det noen sterke forbehold for en konsekvensutredning. Den praktiske gjennomføring må ikke komme i konflikt med fisk eller andre næringer, sier Mette Nord til LO-Aktuelt.
– Det er på ingen måte bra nok for oss å kopiere vedtaket fra den forrige kongressen, påpeker hun.
• LO-lederen roser Aps oljekompromiss
HK-lederen: Interessant
Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, mener også Ap-kompromisset har interessante perspektiv med tanke på LO-kongressen i mai.
– Det er sannsynlig at man på LO-kongressen vil komme fram til et kompromiss som står seg, mener hun.
– Vi har et klart standpunkt fra landsmøtet som sier at de mest sårbare områdene i nord skal vernes. Det er vårt utgangspunkt i prosessen. Så er det slik at ingen er tjent med en avstemning hvor det er få stemmer som skiller i en sak med så steile fronter. Derfor jobber jeg med det for øyet å få til et kompromiss også i LO, mener Sundnes.
NTL
Forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), John Leirvaag, vil ikke ha noen konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Sist ble vi nedstemt med vårt forslag. Vi håper på bevegelse i retning av vern ved denne korsveien. Jeg forholder meg til hva LO og ikke hva Arbeiderpartiet skal mene, poengterer han.
Stor spenning
Det er knyttet stor spenning til LO-kongressen og spørsmålet om en konsekvensutredning om områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Flere LO-forbund har landsmøtevedtak som går mot konsekvensutredning, samtidig som deler av industrien har truet med å gå ut av LO hvis det ikke blir noen konsekvensutredning av områdene i nord.
Mandag gikk Arbeiderpartiet ganske sikkert opp noe av veien til løsning. Et samlet sentralstyre - bare med unntak av AUF – vedtok en tredelt løsning for å løse partifloken.
Første punkt gir en støtte til etablering av Lofotodden nasjonalpark og et havområde utenfor, som gjøres om til et petroleumsfritt område. Det innebærer en sterk beskyttelse av den mest verdifulle naturen i Lofoten-området.
Samtidig åpnes det for en konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten, Nordland 6. Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag.
Som et tredje punkt åpnes det ikke for konsekvensutredning av Nordland 7 og Troms 2 i neste stortingsperiode.
• Følg oss på Facebook
Startsignal for LO
Mandag startet LO behandlingen av sitt handlingsprogram for neste periode. Det første utkastet til programtekst er i realiteten identisk med vedtaket på den forrige LO-kongressen. I forslaget til en samlende tekst åpnes det for konsekvensutredning, men presiseres at det ikke er det samme som å si ja til lete- og utvinningsvirksomhet.
I teksten står det at «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak. Utvinningen må baseres på norsk verdensledende teknologi som ivaretar tungtveiende hensyn til miljø, sikkerhet og sameksistens med fiskeri- og reiselivsnæringen. LO legger i denne sammenheng til grunn at en konsekvensutredning ikke er det samme som å si ja til å åpne for lete- og utvinningsvirksomhet. LO mener konklusjonen knyttet til eventuell åpning av områdene først kan tas når alle forhold er belyst gjennom konsekvensanalysen. Det er praksis for den føre-var-politikken som preger norsk petroleumspolitikk at den skal være kunnskapsbasert, før man bestemmer seg for om områder eventuelt skal åpnes for letevirksomhet og hvilke aktivitetsrammer som skal legges til grunn».
Kan leve med
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er skuffet over at ikke alt blir gjenstand for en konsekvensutredning.
– Samtidig ser jeg at kompromisset er godt politisk håndverk som forener interesser som i utgangspunktet står langt fra hverandre, sier Jørn Eggum til LO-Aktuelt.
– På mange måter har Arbeiderpartiet gjennom dette begått umulighetens kunst, legger han til.
Han presiserer at det er tidlig i prosessene og at både Arbeiderpartiets landsmøte og LO-kongressen er et stykke fram i tid.
– Men hvis Arbeiderpartiet faller ned på dette er ikke jeg overrasket om LO-kongressen gjør det samme, mener Eggum.
Industri Energi
En av de store forkjemperne for oljeutbygging i nord, Leif Sande som er leder i LO-forbundet Industri Energi, er positiv til forslaget fra Ap om vernesoner i Lofoten.
– Jeg tror dette er en realitetsorientering der Ap har tatt hensyn til motargumentene. Vi har stått på for full konsekvensutredning i alle år, men av alle mulige vedtak er dette langt fra det verste, sier Sande til Dagens Næringsliv.
Etter Arbeiderpartiets sentralstyrevedtak uttalte nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, til forbundets hjemmeside at forbundet fortsatt vil ha en konsekvensutredning av Nordland 7 og Troms 2. Også han ser imidlertid vedtaket i Arbeiderpartiet som et politisk håndverk som følger opp utspill fra Nordland Arbeiderparti og som ivaretar interessene til fiskerinæringen ved vern av de tradisjonelle gyteområdene til skreien. Det ivaretar norsk forvaltningspraksis med gradvis åpning av nye arealer.
• Nå øker skatten på kjøring med egen bil i jobben
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie