JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alternativt budsjett

Frp vil kutte 5,7 milliarder på kultur: – Ingen menneskerett å være på statsbudsjettet

Kunstnerne må selge verkene sine, eller jobbe i andre yrker ved siden av, mener Silje Hjemdal.
TALSKVINNE: At Fremskrittspartiet ikke vil bruke ei eneste offentlig kroner på kunst og kultur, mener stortingsrepresentant for partiet, Silje Hjemdal, er en myte.

TALSKVINNE: At Fremskrittspartiet ikke vil bruke ei eneste offentlig kroner på kunst og kultur, mener stortingsrepresentant for partiet, Silje Hjemdal, er en myte.

Jan-Erik Østlie

Saken oppsummert

jan.erik@lomedia.no

– Det er ingen menneskerett å være på statsbudsjettet og leve av stipend. Selv om du har lagd kunst, sier Frps kulturpolitiske talskvinne.

Kulturbudsjettet for 2025 er på nærmere 26 milliarder norske kroner.

Til sammen foreslår partiet å kutte nærmere 5,7 milliarder innenfor kirke og kultur.

– Dette er skattebetalernes penger, og jeg mener det eneste ansvarlige er å se etter kutt i utgifter, også på denne posten, sier Silje Hjemdal.

Hans Ole Rian, forbundsleder i LO-forbundet Creo, advarer mot konsekvensene.

– Et kutt på 5,7 milliarder er enormt. Det er en rasering av norsk kulturliv, sier Rian til LO-Aktuelt.

– En myte

Fremskrittspartiet er opptatt av hvordan kulturen finansieres. Kultur for voksne bør i større grad finansieres av publikum – uten offentlig støtte, mener partiet.

Pengene skal brukes der kulturen lages.

– Hvordan mener du og Frp at kunsten og kulturen skal overleve, hvis den mest mulig skal finansieres av publikum og private interesser?

– Fremskrittspartiet har ikke sagt at vi aldri skal bruke en offentlig krone på kunst og kultur, det er en myte. La oss feie den av banen med en gang, sier Hjemdal.

Det hun er opptatt av å få fram, er at Frp bruker mye tid og krefter på å snakke om at kunsten skal være fri.

Og da bør den også være mest mulig uavhengig av staten og offentlige støtteordninger.

Hjemdal sier at det er mange på kultur- og kunstfeltet som gjør det kjempebra og som ikke får en eneste offentlig krone i støtte.

Disse mener hun det snakkes altfor lite om.

– Det er riktig at Frp ønsker å kutte i kulturbudsjettet, men det er fremdeles ikke sånn at vi aldri skal bruke offentlige penger på noe, sier hun.

Kultur og idrett til barn og unge bør prioriteres, når offentlige midler skal fordeles, mener partiet.

Norsk filminstitutt

Frp's alternative budsjett for 2025 inneholder en lang kuttliste.

Blant annet vil partiet kutte en halv milliard til musikk- og scenekunstinstitusjoner og tre milliarder til NRK.

Frps kulturkutt

Kulturrådet og Norsk filminstitutt bør legges ned, ifølge partiprogrammet.

– Hvorfor?

– Norsk filminstitutt, som i dag har 98 ansatte, har gjennom mange år vokst, vokst og vokst. Hvor mye mer penger ut til produksjon av gode filmer har det gitt? Samtidig ser vi at det blir stadig flere ansatte.

Jeg er veldig opptatt av norsk film og å få så mange produksjoner til Norge som mulig, men de pengene jeg bevilger, skal ikke gå til fagfolk som flytter papir, for å sette det veldig på spissen, sier hun.

– Det er for mange kulturbyråkrater?

Det var Fremskrittspartiet som i sin tid fikk gjennomslag for filmintensivordningen for å trekke utenlandske produsenter til Norge. Utlendingene står i kø for å komme hit fordi vi har så flinke folk, og så flotte lokasjoner. Det kunne jo ha gitt masse arbeid til flere av frilanserne våre. Mange på kulturfeltet er jo frilansere.

Vi trenger færre byråkrater som skal sitte og lese gjennom en masse søknader. Det som er viktig for meg, er at det skjer produksjon der ute.

– Er det Fremskrittspartiets mål å få en institusjon som Filminstituttet bort?

– I utgangspunktet ja, men det er ikke gjort over natta.

– Hvordan skal de tapte arbeidsplassene erstattes? 

– Hvis disse menneskene har så mye kvalitet som denne næringen sier at de har, og at vi må ha etater på hundrevis av mennesker som flytter papir fordi de er så glade i å gjøre det, så kommer de til å være kjempeettertraktet der ute hos kulturnæringen. Særlig når vi får den opp og går og stimulerer gründere og kulturnæringen. De kommer til å bli nedrent av forespørsler.

Vi kan ikke opprettholde store, tunge institusjoner for å drive arbeidsledighetstiltak, for igjen å sette det litt på spissen, sier Hjemdal.

NRK på anbud

Også overføringene til NRK skal strupes, dersom Frp får det som de vil.

I januar fremmet Frp et forslag i Stortinget om å splitte opp og selge NRK. Forslaget skal behandles i Stortinget 24. april.

Frp's representantforslag om salg av NRK

1. Stortinget ber regjeringen legge fram sak om oppsplitting og nedsalg av NRK på en slik måte at virksom konkurranse oppnås, kulturpolitiske mål ivaretas og offentlig finansiering reduseres mest mulig.

2. Stortinget ber regjeringen ordne det slik at de samfunnsnyttige funksjoner som i dag ivaretas av NRK og som ikke kan oppfylles på annen måte enn med offentlig finansiering, organiseres med konkurranseutsetting.

3. Stortinget ber regjeringen forhandle fram avtaler med kringkastingsselskapene som gir myndighetene råderett til å bruke etermediene i spesielle krisesituasjoner.

Hjemdal innser at forslaget neppe får andre stemmer enn deres egne, men hun er stolt av at de allerede har skapt debatt.

– De andre partiene har stilt seg i kø for å kritisere oss. Men det lever jeg godt med. For jeg har klart å løfte debatten igjen, sier hun.

– Kuttet i partiets alternative budsjett til NRK er på 3 milliarder. Hva ligger bak dette?

– Fremskrittspartiet har gjennom mange år, også i sine alternative budsjett, prøvd å problematisere en del av den stadig økende pengebruken til NRK. Vi har også forsøkt å få debatter om hva NRK skal drive med, prøvd å få i gang en debatt om hva de skal holde på med av tulleprogram.

Finkultur

Frp har også kastet seg inn i debatten om rehabiliteringen av Nationaltheatret. Hjemdal sier det er uaktuelt å bruke 10 milliarder på å rehabilitere teateret.

Her viser hun til Den Nationale Scene, teateret i hennes hjemby Bergen, som har løst den nødvendige rehabiliteringsoppgaven på en langt billigere måte. Dette teateret hadde også ifølge Hjemdal noen flotte prosjekter.

– Men vi måtte gi en grei beskjed om at det er lov å drømme, men dette er ikke realistisk, sier hun.

– Er det også en myte at Fremskrittspartiet er imot finkultur?

– Det er ikke opp til meg som politiker å sitte og definere hva som er finkultur og hva som ikke er det.

– En rasering

Hans Ole Rian, forbundsleder i LO-forbundet Creo, mener det er helhetsperspektivet som mangler i Frps politikk på kulturfeltet.

– Du kan ikke bare fjerne en del og tro at det ikke rammer andre felter, sier han.

Forbundet har ikke medlemmer i Norsk filminstitutt, men de har medlemmer som leverer musikk til filmproduksjon.

Også de sjølstendige kunstnerne er avhengige av sterke kulturinstitusjoner, påpeker han.

Kutt et sted, rammer hele feltet.

Rian er bekymret for at en ny regjering til høsten med Høyre og Frp igjen vil innføre ostehøvelkuttene, den såkalte ABE-reformen, i offentlig sektor.

Økte arbeidsoppgaver

Isabell Langvatn, nestleder for NTL hos Norsk filminstitutt, er ikke enig i Hjemdals påstander om Filminstituttets vekst.

«Den beskjedne veksten i antall ansatte de siste årene har en direkte sammenheng med økningen i arbeidsoppgaver instituttet har fått, spesielt innen spillfeltet hvor Norsk filminstitutt nå har ansvar for et helt nytt område. Instituttets ansatte består av dyktige fagfolk som kombinerer film- og spillkunnskap med forvaltningskompetanse. De bidrar til at vårt land kan produsere filmer som vinner Oscarpriser, trekker nordmenn i hopetall til kinoene, og når millioner av seere i Norge og verden på strømmetjenestene», skriver hun i en e-post.

Hun understreker at et aktivt kulturliv er en viktig bestanddel i vårt nasjonale forsvar.

Frp ønsker i sitt alternative statsbudsjett å kutte 120 millioner i Filmfondet.

Filmfondet er der midlene til produksjon av norske spillefilmer, dokumentarfilmer, kortfilmer, dramaserier og spill kommer fra.

«Et kutt på 120 millioner i Filmfondet vil i første omgang ikke få noen direkte konsekvenser for arbeidsplasser hos oss, men det vil få store konsekvenser for hvor mange filmer, serier og spill vi vil kunne gi tilskudd til og dermed norske historier på norsk språk og fra norsk kultur som blir tilgjengelige for det norske folk framover», skriver Langvatn.

Isabell Langvatn, nestleder for NTL hos Norsk filminstitutt, kjenner seg ikke igjen i Silje Hjemdals beskrivelse av instituttet.

Isabell Langvatn, nestleder for NTL hos Norsk filminstitutt, kjenner seg ikke igjen i Silje Hjemdals beskrivelse av instituttet.

Privat


Kutt i kunstnerstipender

Statlige kunstnerstipender og garantiinntekt er heller ikke favoritten til Fremskrittspartiet.

Om kunstnerne i størst mulig grad skal klare seg sjøl på det kommersielle markedet, istedenfor å få midler fra staten, er en diskusjon som har pågått i kulturlivet siden 1960-tallet.

I det alternative budsjettet foreslår Frp å kutte 180 millioner kroner i kunstnerstipender og 20 millioner i garantiinntekter for kunstnere.

– Hva skal kunstnerne leve av da?

– De skal selge verkene sine sånn som alle andre må. Ellers må de også jobbe i andre yrker ved siden av. I en jobb som gir inntekt, sier Hjemdal.

– Kan true ytringsfriheten

Creos Hans Ole Rian er kritisk.

– Hvis det kuttes for mye i statlige stipend og garantiinntekter, kan det til slutt true ytringsfriheten. Vi må ha fri kunstnere her til lands, så disse stipendene må vi ta oss råd til, sier han.

Men en ting berømmer han Frp for: Partiet var med på å redde de sjølstendige næringsdrivende under koronapandemien, da de stemte sammen med partiene på venstresiden og MDG for en kompensasjonsordning.

LO-forbundet Creo vil at sjølstendige næringsdrivende skal få rett til sykepenger de første 16 dagene.

– Hva mener Frp om dette?

– Vi støtter at frilansere og selvstendig næringsdrivende skal gis bedre inntektssikring ved sykdom, men vi har ikke tatt stilling til hvor mange dager det skal være. Stortinget har vedtatt anmodningsvedtak om dette i 2022 og 2023, og regjeringen har sagt de vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2026, svarer Hjemdal.

Vil avvikle kunstavgiften

– Hvorfor skal kunstnere og kulturarbeidere stemme på Fremskrittspartiet?

– Mange gjør det allerede, men det er bare ikke alle som tør å si det høyt, sier hun.

Fremskrittspartiet er opptatt av trygghet for mennesker og trygghet i egen hverdag, også for kunstnere, understreker Hjemdal.

– Jeg jobber nå for å få gjennomslag i partiet for å avvikle kunstavgiften, sier hun.

Kunstavgiften er en avgift som rammer offentlig omsetning av kunst. Særlig er det snakk om billedkunstverk.

Så gjentar hun at Frp etter hennes mening er en av de sterkeste forsvarerne for ytringsfriheten, selv om de ikke mener at alle nødvendigvis skal ha statlig støtte til ting.

Fremskrittspartiets alternative kulturbudsjett summeres opp til 5,7 milliarder i kutt. Spørsmålet er hva hoveddelen av de 5,7 milliardene skal brukes til.

Hjemdal ramser opp politi, helse, sikkerhet og beredskap, og ikke minst forsvar.

Hun nevner samferdsel og infrastruktur som er viktig for at vi skal legge til rette for næringslivet i Norge.

– Og så er det selvfølgelig kutt i skatt og avgifter sånn at flere velger å beholde selskapene og bedriftene sine, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse