JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i Skolenes landsforbund

Hard debatt om fremtiden til medlemsbladet

Helt åpent hva som vil skje med I skolen.
Skal medlemmer i Skolenes landsforbund fortsatt motta I skolen? Det skal landsmøtet avgjøre fredag.

Skal medlemmer i Skolenes landsforbund fortsatt motta I skolen? Det skal landsmøtet avgjøre fredag.

Skjermdump

Saken oppsummert

  • Skolenes landsforbund er delt i spørsmålet om å beholde medlemsbladet I skolen.
  • SL Nordland trakk sitt forslag om å legge ned bladet etter å ha fått mer informasjon.
  • Flere delegater mener bladet bør legges ned for å satse på digitale plattformer.
  • Landsmøtet skal avgjøre bladets fremtid på siste dag av møtet.

cathrine@lomedia.no

Tirsdag kveld gikk debatten om fremtiden til Skolenes landsforbunds (SL) medlemsblad I skolen. Det skjedde under første dag av SLs landsmøte, som holdes 1. til 4. april i Kirkenes.

I starten så det ut til at debatten gikk i retning av å beholde fagbladet. Men etter at delegater fra ulike fylkeslag hadde gått på talerstolen, ble det mer og mer usikkert hva utfallet vil bli.

Delt innstilling

I forbundets vedtekter (§ 49) står det at Skolenes landsforbund skal gi ut et fagblad.

SL Nordland hadde foreslått å fjerne paragrafen. Også SL Telemark og SL Rogaland hadde kommet med lignende forslag.

Før landsmøtet hadde organisasjonsutvalget i forbundet delt seg i et flertall som var for forslaget fra SL Nordland om å fjerne paragrafen som sier at forbundet skal gi ut fagblad, og et mindretall som foreslo at fagbladet gis ut digitalt.

Landsstyret behandlet forslaget i januar. Da stemte 16 stemmeberettigede for og 16 mot å legge ned fagbladet.

Dermed landet landsstyret på en delt innstilling mellom å beholde og legge ned I skolen, fordi de ønsket en «helhetlig og åpen debatt på landsmøtet» om forslagene som handler om medlemsbladet.

Trakk forslag

Argumentene for å legge ned bladet var blant annet økonomi og et ønske om å styrke kommunikasjonsarbeidet i forbundet.

SL Nordlands delegat Edel Myrflott startet debatten på landsmøtet med en overraskelse: Hun fortalte at SL Nordland har bestemt seg for å trekke sitt opprinnelige forslag om fagbladet. Årsaken var ifølge Myrflott at de hadde fått større kunnskap om hva en nedleggelse av bladet innebærer.

– Bakgrunnen er at når vi i oktober i 2024 sendte inn dette forslaget, så var vi ikke tilstrekkelig informert om konsekvensen av å ikke ha en journalistisk plattform, og noe vi nå har lært heter redaktørplakat, uttalte Myrflott.

Hun sa at SL Nordland samtidig støtter et forslag om at fagbladet skal gis ut digitalt.

Skolenes landsforbund

Fagforbund for lærere, skoleledere, trafikkskolelærere, barnehagelærere og andre ansatte i utdanningssektoren.

Etablert som eget fagforbund i 1982.

Har nærmere 8000 medlemmer.

SL er medlem i LO.

Gir ut medlemsbladet I skolen.

Avholder landsmøte 1.-4. april.

Vil gi plass til kritiske stemmer

Delegat Marie Samuelsen fra Oslo roste SL Nordland for å trekke forslaget. Hun sa at selv om det kunne virke økonomisk fornuftig å legge ned fagbladet, vil det kunne koste forbundet mer på sikt, fordi en redaktørstyrt avis er noe annet enn en ren informasjonskanal.

– I skolen er bundet av redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten, og det betyr at innholdet i avisen skal være sannferdig, uavhengig og kvalitetssikret. Det er ikke bare kommunikasjon, det er journalistikk. Dette er en arena hvor også kritiske stemmer får plass, sa Samuelsen. 

Marie Samuelsen argumenterte for at Skolenes landsforbund fortsatt skal gi ut et redaktørstyrt fagblad.

Marie Samuelsen argumenterte for at Skolenes landsforbund fortsatt skal gi ut et redaktørstyrt fagblad.

Sidsel Valum

Hun minnet om at SL er et fagforbund for folk som jobber med kunnskap, lesing og dannelse. Og mente at det burde være en selvfølge at de tilbyr medlemmene sine faglig påfyll gjennom en redaksjonelt styrt avis.

– Hvis ikke vi skal gå foran i å fremme lesing og faglig engasjement, hvem skal da? spurte hun.

Samuelsen trakk også paralleller til angrepene som skjer på kritiske medier i verden og i USA spesielt, og ba landsmøtet ta et standpunkt for det frie ord ved å sikre fremtiden til I skolen.

Æresmedlem og tidligere forbundsleder i SL, Anne Finborud, tok til orde for at forbundet lager en vedtekt om at fagbladet skal være redigert etter redaktørplakaten. Det er en samling etiske regler som blant annet sikrer en fri og uavhengig presse.

Flere vil fortsatt legge ned bladet

Selv om SL Nordland trakk sitt forslag, kom det også fram under debatten at SL Rogaland og SL Telemark opprettholder sine forslag som åpner for å legge ned I skolen. Også fra SL Vestland kom det innlegg som argumenterte for å gå bort fra å gi ut medlemsblad.

Da Andreas Grossmann, landsstyremedlem fra SL Telemark, gikk på talerstolen, begrunnet han deres forslag med at han mener fagbladet ikke er rustet for framtidens medievirkelighet, og at det ikke er pengene det handler om fra deres side.

– Vi kan ikke fortsette som før. Det går bare ikke. De rammene vi har, de matcher ikke de utfordringene. Det handler ikke om to millioner, det handler om mye mer, sa han.

Henriette Selnæs, landsstyremedlem fra SL Rogaland, mente at forbundet får for lite igjen for ressursene de bruker på medlemsbladet og avtalen om utgivelse med LO Media, og at sakene fra forbundet er for lite synlige på FriFagbevegelse.

Hun sa også at papirmagasinet som kommer ut to ganger i året, er lite egnet til å nå unge medlemmer.

– Vi trenger sosiale medieplattformer som TikTok og Snap for synliggjøring og for å nå og beholde de unge.

– Vi er en fagforening, ikke et mediehus. Nå går vi baklengs inn i fremtiden. Vi må satse på nye kommunikasjonskanaler, sa hun.

Henriette Selnæs mener medlemsbladet er for dårlig egnet til å nå unge medlemmer, og at forundet heller bør satse på andre kanaler for kommunikasjon.

Henriette Selnæs mener medlemsbladet er for dårlig egnet til å nå unge medlemmer, og at forundet heller bør satse på andre kanaler for kommunikasjon.

Sidsel Valum

Ønsker heller ungdomssekretær

Selnæs argumenterte også for at det er viktigere for SL å ansette en egen ungdomssekretær for å nå de unge, enn å bruke penger på fagblad.

Det samme mente delegat Morten Løland, som også representerer SL Rogaland.

– Nå må vi våkne. Vi snakker om at vi ikke har råd til ungdomssekretærer, og så skal vi bruke to millioner på I skolen, tordnet han fra talerstolen.

Han mente at forbundet vil kunne få vel så mye igjen for å satse mer på egen kommunikasjonsavdeling.

– Hvis vi ikke har I skolen, har vi fortsatt sinnssykt dyktige folk på kontoret vårt som får ut informasjon. Da vil alle avisene se på oss og så trenger ikke vi et magasin, framholdt han.

Opp til landsmøtet

Fagbladets fremtid skal avgjøres på landsmøtets siste dag fredag 4. april. Fram til det, er det redaksjonskomiteens oppgave å formulere en innstilling som landsmøtet skal stemme over.

Saker fra I skolen publiseres digitalt på FriFagbevegelse. FriFagbevegelse utgis av LO Media, som er en stiftelse eid av LO og LO-forbundene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse