JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SANNHETEN: Når prisen på klær er lav, er det noen andre som betaler prisen, blant andre bulgarske tekstilarbeidere.Illustrasjonsfoto: Colourbox com.

SANNHETEN: Når prisen på klær er lav, er det noen andre som betaler prisen, blant andre bulgarske tekstilarbeidere.Illustrasjonsfoto: Colourbox com.

Her jobber Europas nye slavearbeidere

Bulgarske konfeksjonsarbeidere lever på sultelønn og produserer de mest kjente merkevarene i Europa.07.04.2017
12:34
26.04.2017 16:46

red.loaktuelt@lomedia.no

Arbeidsforholdene er skremmende. De al ler fleste får ikke  fagorganisere seg.  Det må de under- skrive på før de blir
 ansatt. Arbeidspauser eksisterer ikke. Heller ikke betalt ferie. De blir tvunget til overtid uten overtidsbetaling.

Det er som i Bangladesh. Menneskerettighetene blir like lite respektert i et EU-landet Bulgaria som i Kina. Det sjokkerer de som har undersøkt forholdene.

Men det er en business som lønner seg. Og det er et kvinnespørsmål. 86 prosent av konfeksjonsarbeiderne er kvinner. Konfeksjonsindustrien står for en firedel av Bulgarias eksportinntekter.

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

«Made in Europe»

Hvordan kan det ha seg at Bulgaria i løpet av noen år er blitt det nye eldoradoet innen tekstilindustrien, tidvis mer konkurransedyktig enn Kina? Årsakene er flere. På den ene siden har kostnadene i Kina økt, og det er blitt mer fordelaktig å produsere i Øst-Europa. I tillegg til lavt lønnsnivå er også skattenivået lavt i Bulgaria. Og etter skandalen i 2013, da den åtteetasjers tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh raste sammen og over 1 100 mennesker omkom, er europeiske forbrukere blitt mer innstilt på å kjøpe varer merket «Made in Europe».

– Kunder har denne oppfatningen at «Made in Europe» – det må være rettferdig, sier Corina Ajder, forsker for Clean Clothes Campaign.

– Men det er ikke riktig.

CCC arbeider for å forbedre arbeidsforholdene innen konfeksjonsindustrien. Den er et globalt nettverk av fagorganisasjoner, frivillige organisasjoner og forbrukerorganisasjoner i 16 europeiske land.

Det spiller også en rolle at kjøperne befinner seg i Vest-Europa, slik at bestillingstid og frakt av varene tar kortere tid. Kina er landet for de store ordrene. Ikke de små. For en bestilling på 200-5 000 enheter er Bulgaria den beste løsningen, ifølge en direktør ved tekstilbedriften Bella Style.

De tradisjonelle EU-landene Tyskland, Italia, Frankrike, Hellas og Storbritannia mottok i 2015 nær 90 prosent av den bulgarske eksporten til en verdi av 1 milliard euro.

Tekstilarbeidere i Øst-Europa har ofte verre arbeidsforhold enn sine «kolleger» i Asia. Det viste en rapport Clean Clothes Campaign skrev i 2014 fra Tyrkia og ni land i det tidligere Øst-Europa, der kjente merkevareprodusenter har lagt noe av produksjonen sin.

I rapporten går det fram at lønnsnivået i forhold til levekostnadene faktisk er lavere i land som Bulgaria, Makedonia og Ukraina enn i tekstilproduserende land i Asia. I Malaysia tjener tekstilarbeidere 54 prosent av det som regnes som en lønn å leve av, i Kina 46 prosent, i India 26 prosent og i Bangladesh 19 prosent, mens alle de tre europeiske landene ligger på 14 prosent.

• Følg oss på Facebook

Hvem betaler?

Produsert i EU. Men til hvilken pris? Som pekt på ovenfor, er det en myte at dyre merkevarer produsert i Europa blir laget under bedre lønns- og arbeidsforhold enn billigprodukter og klær fra asiatiske land.

Blant tekstilarbeiderne i Bulgaria er det utbredt fattigdom. Elendig lønn, høyt arbeidstempo, farlige brudd på arbeidslovgivning og vanskeligheter med å få respektert organisasjonsretten er hverdagen i det som er blitt det nye eldoradoet for merkevareprodusenter som H&M, Zara, Hugo Boss, Benetton, Levi’s, Lee, Calvin Klein, Massimo Dutti og andre.

Kvinnene får ofte offisiell minstelønn, som i 2016 tilsvarte 214 euro netto i måneden. Noen ganger tjener de enda mindre. Fattigdomsgrensa var i 2016 på 153 euro. Gjennomsnittslønn i konfeksjonsindustrien var samme år 60 prosent av det nasjonale gjennomsnittet, ifølge en landstudie av Fair Wear Foundation (FWF) for 2016. Det er eksempler på at ansatte har arbeidet 200 timer i måneden uten en eneste fridag eller rett til sykefravær, ifølge organisasjoner som CCC og FWF.

I Bulgaria, som har vært EU-medlem siden 2007, var rundt en firedel av den yrkesaktive befolkningen ansatt i tekstilindustrien i 2014.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTKONKURRERER: Bulgarske arbeidere er i ferd med å overta tekstilmarkedet fra Kina. Illustrasjonfoto fra en tekstilbedrift i Guangdong-provinsen. ?Foto: Colourbox com.

UTKONKURRERER: Bulgarske arbeidere er i ferd med å overta tekstilmarkedet fra Kina. Illustrasjonfoto fra en tekstilbedrift i Guangdong-provinsen. ?Foto: Colourbox com.

Svein-Yngve Madssen

Lukket industri

Den franske tv-kanalen France 2 er blant de få som har sluppet innenfor tekstilindustriens porter i Bulgaria. Over 65 prosent av bedriftene oppgir ikke til myndighetene fullstendige tall over antall ansatte eller antall timer de arbeider, sier en fabrikkdirektør til kanalen i en reportasje vist i februar i år.

– De kjente merkevareprodusentene bruker mellommenn, ofte greske, som tar seg av prisen. De gir så ordren videre til underleverandører som er vanskelig å kontrollere, sier Radina Bankova, leder for tekstilprodusentenes og eksportørenes forbund, til Paris Match.

– Det dreier seg om små familiebedrifter som bare har noen få ansatte. Arbeidstakerne lever under svært kummerlige forhold, og det er også illojal konkurranse overfor oss, framholder hun.

Det er disse rundt 30 000 hjemmebaserte arbeiderne som er de mest sårbare. Ifølge nasjonal statistikk er lønnsnivået i konfeksjonsindustrien nest nederst sammenlignet med andre sektorer. Lavest ligger ansatte i hotell og catering.

Marianna Shopova, som er intervjuet av France 2, er hjemmebasert. Hun syr bluser. Det tar henne tre timer å sy en bluse, og for det blir hun betalt 40-50 cent, det vil si maksimalt en halv euro per bluse.

Ved fabrikken Bella Style, den største i byen Petrich, 80 kilometer sør for Sofia, nær grensene til Hellas og Makedonia, er forholdene bedre. Byen har 30.000 innbyggere og en rekke tekstilbedrifter. Bella Style har 750 ansatte, de aller fleste kvinner. Elena Kiryakova er en av dem. For en åtte timers arbeidsdag tjener hun 230 euro i måneden. En annen syer, Galina Velikova, har vært ansatt ved samme bedrift i 42 år. Hun er fornøyd, sier hun blir respektert og at lønnen er korrekt.

En bukse det koster maks 15 euro å produsere hos Bella Style, selges i Frankrike for 150 euro; en ullgenser det koster 5 euro å produsere, selges for 60-70 euro i Nederland.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

10 euro dagen

47-åringen Maria arbeider i fabrikken Pirin Tex i byen Gotse Delchev, ikke så langt fra grensen til Hellas. Bedriften er Bulgarias største konfeksjonsfabrikk. Maria syr knapphull. Det har hun gjort i 19 år. Hun blir betalt stykkpris, 3,50 cent for hvert knapphull, eller 10,50 euro for en åtte timers arbeidsdag. Men hun er fornøyd med arbeidsplassen og liker det hun gjør. Hun skulle gjerne sett at hun hadde tjent mer, men lønna kommer alltid, og til rett tid, forteller hun til Paris Match, som besøkte bedriften i fjor.

Ferie kan syerne bare drømme om. De fleste trenger ekstraarbeid bare for å overleve, sier en av Marias kolleger. I 2016 ble minstelønna i tekstilindustrien offisielt økt til 210 euro i måneden. Men den burde ligget på 1 000 euro i måneden om det skulle vært en lønn til å leve av, prisnivået tatt i betraktning, ifølge Clean Clothes Campaign.

Eieren av Pirin Tex, Bertram Rollmann, er tysk og en av få som åpner dørene for journalister. Han har vært i Bulgaria siden 1993. Han jaktet på et sted der arbeidskraften var billig, samtidig som han kunne garantere høy kvalitet på varene fordi han produserer dresser for Hugo Boss, Armani og Givenchy. I 2001 hadde han 1 300 ansatte, femten år senere 3 500. Hver måned ansettes 30 til 70 nye, forteller han til Paris Match.

– Vi blir stadig pekt på, men merkevareindustrien investerer mindre og mindre i produksjon til fordel for markedsføring og høye husleier for utsalgsstedene, sier Rollmann.

Men forbrukerne ønsker billige produkter.

– Kjøper du en bukse til 20 euro, kan du være sikker på at det er et problem, enten med råvaren, miljø eller arbeidsforhold.

Fabrikkeiere i Bulgaria sier det er lite de kan gjøre for å øke lønningene under det kostnadspresset de er utsatt for fra merkevareselskapene. De ønsker bare å presse prisene nedover, nedover, nedover, sier Radina Bankova, ifølge Reuters.

Redde arbeidere

Det er få muligheter til å uttrykke misnøye og klage på arbeidsforholdene. I Pirin Tex er fagorganisasjonen Podkrepa aktiv. Men det er også den eneste bedriften i regionen hvor Podkrepa har fått innpass.

– Arbeiderne er redde, de kjenner ikke rettighetene sine og tør ikke fagorganisere seg. De klager, men det er stor arbeidsledighet. De har lån å tilbakebetale og elendig inntekt, og det gjør dem veldig sårbare overfor arbeidsgiverne, sier Rositsa Marinova, som er nasjonal leder i Podkrepa for arbeidere i lettindustrien.

– De ber oss om å kjempe og sier de skal fagorganisere seg seinere, men vi slipper ikke inn på bedriftene. Vi kan bare sende klager videre til arbeidstilsynet, som selv om de vil gripe inn, ikke har ressurser nok, framholder hun til France 2.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.04.2017
12:34
26.04.2017 16:46Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene

Kvinnedagen:

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk

 Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Roy Ervin Solstad

Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

Leif Martin Kirknes

Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres


Flere saker