JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse, miljø og sikkerhet

Hvilke møter skal verneombudet være med på? 

Mange opplever motstand når de ber om å få delta i samarbeidsmøter.
For å kunne gi råd må verneombudene være informert. 

For å kunne gi råd må verneombudene være informert. 

Leif Martin Kirknes

SPØRSMÅL: Hvilke utvalg og samarbeidsfora skal verneombudene egentlig sitte i?

SVAR: Spørsmålet dukker ofte opp på kurs og samlinger der verneombud møtes. Og med god grunn.

Det er svært ulik praksis når det kommer til deres representasjon i virksomhetene, og mange opplever motstand når de ber om å få delta i samarbeidsmøter.

Tillitsvalgte er valgt etter avtaleverket, og har tydelige rettigheter når det kommer til deltakelse i utvalg og samarbeidsfora.

Verneombudene er de ansattes «tillitsvalgte» i saker som angår arbeidsmiljø, og er valgt etter lovverket. Ombudets oppgaver er beskrevet i arbeidsmiljølovens paragraf 6-2, men loven sier ingenting om deltakelse i råd og utvalg.

Det gjør derimot forskrift om organisering, ledelse og medvirkning. Den slår fast at hovedverneombud, eller verneombud hvis hovedverneombud ikke finnes, skal være en av de ansattes representanter i arbeidsmiljøutvalget.

De ulike hoved- og tariffavtalene inneholder noen bestemmelser som angår vernearbeid. Men de fleste slår kun fast det som allerede er bestemt i lov og forskrift, og gir ellers lite føringer når det kommer til representasjon.

Samtidig er det sånn at verneombudene skal tas med på råd under planlegging og gjennomføring av alle tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet i sitt verneområde.

For å kunne gi råd må verneombudene være informert.

Mye taler for at verneombudet bør være representert i mer enn arbeidsmiljøutvalget. Men det blir opp til partene å bli enige om hvor og når verneombudene informeres.

Arbeidsmiljøloven og hovedavtalene gir føringer for samarbeidet mellom ledelse og tillitsvalgte.

Mange finner gode løsninger for involvering av vernetjenesten i dette samarbeidet, og verneombudene deltar på lik linje med de tillitsvalgte.

Men det er store forskjeller fra virksomhet til virksomhet. Noen steder er man svært god på involvering, andre steder er verneombudene helt fraværende i samarbeidet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse