Martin G. Slørdal" />
Kevin Ørjansen Karlsen traff en nerve i folkehavet i Trondheim med sin appell på 1. mai.

Kevin Ørjansen Karlsen traff en nerve i folkehavet i Trondheim med sin appell på 1. mai.

Martin Guttormsen Slørdal

Hvordan lykkes på talerstolen? Her er fire tillitsvalgte som har blitt lagt merke til

– Det er en vesentlig forskjell på om en tale kommer rett fra papiret eller rett fra hjertet, sier Kevin Ørjansen Karlsen i EL og IT Forbundet.23.07.2023
07:00
20.07.2023 10:34

martin@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Kevin Ørjansen Karlsen: Lærlingen som stjal showet

1. mai i år gikk Kevin Ørjansen Karlsen opp på talerstolen på Torvet i Trondheim.

Tusener av øyne og ører var vendt mot ham i forventning. Nå skulle han holde appell om pensjonsrettigheter som forsvinner for hans generasjon hvis ingen tar kampen.

21-åringen er elektrikerlæring hos Argon Elektro i Trondheim, og vara ungdomsrepresentant i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Han tok ordet flere ganger på EL og IT Forbundets landsmøte i mars. Lærlingen var landsmøtesalens yngste delegat, og holdt flere innlegg i saker som handlet om pensjon, organisering og internasjonal solidaritet. 

Den 1. mai i år hadde antall tilhørere vokst fra 273 delegater i landsmøtesalen til 3.000 mennesker på Torvet i Trondheim.

Jeg er ganske uredd og har ikke noen problemer med å gå opp på en scene. Det har ikke noe å si om det er 300 eller 3.000 personer som står foran meg, sier Karlsen.

Det var LO i Trondheim og Omegn som hadde spurt om han kunne tenke seg å holde 1. mai-appell på vegne av ungdommen. Karlsen lot seg ikke be to ganger.

– Jeg tenkte at dette må jeg gjøre det beste ut av når jeg først fikk muligheten, sier lærlingen.

Hver gang Karlsen forbereder seg, lager han en ramme for hva appellen skal handle om. Tanker og fakta skrives ned både med papir og penn, og på telefonen. Så begynner han å øve for seg selv.

– Det finnes veldig mange gode retorikere både i fagbevegelsen og politikken. Jeg har plukket opp litt her og der. Og jeg har øvd meg. Øving, øving og øving er det aller viktigste, understreker han.

Det var godt å kjenne at folkehavet hørte etter da han holdt appellen 1. mai, sier elektrikerlærlingen. Han ble avbrutt av applaus flere ganger. I etterkant skrev Adresseavisen at han stjal showet og vekket kampånden på Torvet.

– Det betyr at budskapet mitt om pensjon nådde frem. Jeg hadde stikkord som jeg forholdt meg til, men tok det litt på gefühlen. Det er en vesentlig forskjell på om en tale kommer rett fra papiret eller rett fra hjertet, sier Kevin Ørjansen Karlsen.

Janne Lisesdatter Håkonsen: Aktivistens kraftsalver

Janne Lisesdatter Håkonsen mener regjeringen har sviktet lovnadene sine om å ikke splitte opp jernbanen.

Janne Lisesdatter Håkonsen mener regjeringen har sviktet lovnadene sine om å ikke splitte opp jernbanen.

Sissel M. Rasmussen

Det er mulig talegavene ligger i slekta, for Janne Lisesdatter Håkonsen (43) har både feministiske besteforeldre og kommunistiske oldeforeldre. Hun har vært aktiv og engasjert i flere ulike organisasjoner og er med i Kvinnefronten i dag.

Hun vil vise at det nytter å kjempe for rettighetene sine. Håkonsen er heltidstillitsvalgt og leder for Lokomotivpersonalets forening og leder i Vy-klubben i Lokomotivførerforbundet (NLF).

Forbundet har akkurat vedtatt å endre navn fra det gamle Lokomotivmannsforbundet til Lokomotivførerforbundet. Og selvsagt forsvarte Håkonsen endringen fra talerstolen.

At ikke alle i forbundet er førere, syns hun faller på sin egen urimelighet. Ikke alle er menn heller. Hun ser på navneendringen som kvinnekamp. Og i kampens hete kan hun bli ivrig.

– Det er vanskelig å skrive en appell. Det er stress og nerver. Det løsner ofte ikke før kvelden eller natta før. Jeg bruker å banne en del, litt for mye, kanskje, sier hun.

Som temmelig fersk lokfører ble hun, i 2015, kjent som jenta som viste daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen finger'n.

Hun holdt appell for 2.000 demonstranter foran Stortinget, mot høyreregjeringens jernbanereform.

«Langefinger, langefinger, hvor er du? Her er jeg, her er jeg, god dag, god dag, god dag» sang hun mens hun viste finger til Ketil Solvik-Olsen.

Det var ikke planlagt, men kom fra hjertet.

Til og med Den norske legeforening ble imponert. Da deres streik ble stoppet med tvungen lønnsnemnd høsten 2016, hentet Akademikerne-forbundet inn LO-organiserte Janne for å holde appell.

– Jeg er ikke laget for å moderere meg, det får noen andre gjøre, sa Håkonsen til LO-Aktuelt samme år.

I mai i fjor holdt hun appell utenfor Jernbanedirektoratet mot Støre-regjeringens anbudskonkurranse mellom Vy og Flytoget. Jernbanefolk var både sinte og skuffa.

Håkonsen avsluttet sin appell med å si: «Forskjellen mellom den sittende regjeringa og den forrige er at den forrige i det minste snakka sant, mens nesa til Nygård (nåværende samferdselsminister. red.anm.) bare blir lenger og lenger».

– Men jeg må føle det, mene det inni meg. Da kan jeg gi folk forståelse og kraft. Og håpe de får ny giv, sier Håkonsen.

Christopher Beckham: En nervøs predikant

De som har sett Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge, på en talerstol, har kanskje vært redd for at den skal klappe sammen. Eller de har tenkt han er en tillitsvalgt som ikke har nerver i det hele tatt. Det er ikke sant.

Det er mange som ikke tror det, men jeg blir faktisk kjempenervøs hver gang. Jeg får svetteperler i panna, blir varm, kan skjelve på hendene og må holde meg fast i bordplata. Så må jeg starte, og da kan jeg komme inn i modus, forteller Christopher Beckham.

Forbundslederen ble med i AUF i Bergen allerede som 15-16-åring. Der fikk han sine første erfaringer med at det var «kjekt å stå på talerstolen». Siden har han vært på mange tale- og debattkurs både i politikken og fagbevegelsen.

– Selv om du tar mange kurs, betyr ikke det at du er god på talerstolen. Du må også ha et indre driv og brenne for det du driver med. De som sitter og hører på, skal føle at det jeg sier, er ekte. Det skal ikke være påtatt, sier han.

Beckham sier han føler seg privilegert som kan være tillitsvalgt på nasjonalt plan. Som forbundsleder får han være med og kjempe for HK-medlemmenes lønn, rettigheter og goder.

Beckham bruker mye tid på å forberede seg, spesielt hvis han skal holde tale i større sammenhenger. Han vil ikke bli tatt i faktafeil. Men han kan også holde taler og appeller på sparket.

Det at han er nervøs før han går opp, er en av hans største styrker som agitator, sier han.

– Den dagen jeg ikke er det, da må jeg gi meg. Da har jeg ikke den respekten for de jeg skal tale til eller den gløden som skal til i vervet, mener han.

Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge, blir nervøs hver gang han skal opp på en talerstol.

Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge, blir nervøs hver gang han skal opp på en talerstol.

Martin Guttormsen Slørdal

Christopher Beckham ble født i Alabama i USA og flyttet til Norge som niåring. Han fikk aldri møtt sin biologiske far, som var predikant der.

I voksen alder reiste Beckham tilbake til USA for å møte sine søsken. Der fikk han høre at han lignet veldig mye på sin predikant-far. Både i kroppsspråk og utseende.

Det at jeg liker å stå på en talerstol, kan også ligge litt i genene. Jeg klarer ikke å stå rett opp og ned når jeg snakker, humrer han.

Han blir oppspilt når han merker at folk hører på ham. Da han må passe på at han ikke tar «en kraftig venstresving», forteller han. Christopher Beckham er lojal mot manus, men han lar også følelser og spontaniteten slippe løs. Nylig holdt han en oppsummering på HKs representantskap.

– Jeg jazzet meg opp og merket at folk ga meg energi mens jeg holdt på. Da er jeg kanskje på mitt aller beste på talerstolen. Da er jeg fri som fuglen, jeg klarer å engasjere folk og jeg klarer å lande talen, sier han.

Ann Ørjebu: Bruker talerstolen for alt den er verdt

Skal du være med på å påvirke i fagbevegelsen eller politikken er det er fordel at du går opp på talerstolen, mener Ann Ørjebu.

Skal du være med på å påvirke i fagbevegelsen eller politikken er det er fordel at du går opp på talerstolen, mener Ann Ørjebu.

Martin Guttormsen Slørdal

Jeg forsto tidlig at det å tørre å ta ordet er viktig i fagbevegelsen, sier Ann Ørjebu.

Hun jobber som oljearbeider i Nordsjøen, og er tidligere leder i det sentrale ungdomsutvalget i forbundet Industri Energi. I dag er hun klubbleder for rundt 50 medlemmer i bedriften hun jobber i.

Selv om hun fortsatt er ung i fagbevegelsen, har det allerede blitt 16 år siden hun ble organisert, og hun har tatt ordet på flere LO-kongresser og landsmøter.

Flere vi snakker med i fagbevegelsen, sier at Ann Ørjebu er en som får forsamlingen til å lytte når hun går på talerstolen.

– Det er ikke noe jeg gjør med senkede skuldre. Men uansett hvor mye du gruer deg, så klarer du å gjennomføre det, sier hun på bakgrunn av egen erfaring.

Ørjebu sier at hun kjenner til flere dyktige tillitsvalgte som ikke tør å gå opp på talerstolen.

Sannheten er at hvis du skal få folk med deg i sak, eller du ønsker å forandre noe, så er talerstolen glimrende for nettopp det, sier oljearbeideren.

Da kan du løfte en sak slik at en hel sal hører på deg. Det kan være du sitter på argumenter bare du kan komme med, og det kan være du bare får den ene sjansen. Hvis du vil gjøre forandringer, så bør du utfordre deg til å gå opp, mener hun.

Noen tillitsvalgte er mer redd talerstolen enn døden, sier Ann Ørjebu. Det er viktig å tenke at du ikke kommer til å skinne på talerstolen de første gangene. Og det viktig å tenke på at de som sitter og hører på, tenker at «fy fader, du er tøff som går opp».

Hvis du gruer deg, så er det hjelp i å tenke at det du skal si, og saken du er opptatt av, er viktigere enn usikkerheten du kjenner på, sier hun.

Ann Ørjebu jobber i en mannsdominert bransje og er tillitsvalgt i et mannsdominert forbund. Hun har bare opplevd å bli heiet fram for at hun er ei som har tar ordet.

I dag har ikke Ann Ørjebu noen politiske verv. For noen år siden var hun delegat fra Sosialistisk Ungdom på SVs landsmøte. Det var hun som skulle opp og ta ordet i en sak som handlet om elektrifisering av sokkelen.

Foran henne satt SV-ledelsen med Audun Lysbakken i spissen. Ørjebu kjente hun var nervøs. Hun åpnet med «Kjære landsmøte, jeg er tillitsvalgt og oljearbeider.»

– Hvis du sier du er tillitsvalgt og oljearbeider på SVs landsmøte, får du oppmerksomheten. Hele partilederbordet snudde seg mot meg for å lytte. Da må du ikke kaste bort den oppmerksomheten, sier hun. 

23.07.2023
07:00
20.07.2023 10:34Mest lest

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono

Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Martin Guttormsen Slørdal

Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.

Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.

Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

Martin Guttormsen Slørdal

Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Jonas Fagereng Jacobsen

Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Kommentar

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Fjern den nye kakseskatten

Debatt

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Ole Palmstrøm

Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.

TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.

Håvard Sæbø

Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge


Flere saker