JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I 50 år har de vært med å avgjøre lønnsutviklingen din. Nå spøker det for kvaliteten på statistikken

50-årsjubileet for Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) ble en hyllest til jubilanten, men mellom godordene finnes en usikkerhet om statistikken blir bra nok i framtida.
Leder i Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), Ådne Cappelen, åpner 50-årsfeiringen for utvalget.

Leder i Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), Ådne Cappelen, åpner 50-årsfeiringen for utvalget.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

50 år er gått siden Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) ble opprettet. I august 1967 ble denne særnorske institusjonen opprettet. Hvert år i februar legger de fram sin rapport der de har gått gjennom lønnsutviklingen for det siste året og tegnet et bilde av den økonomiske situasjonen.

Moderat feiring

Det som skiller TBU i Norge fra andre land er at det er partene i arbeidslivet som sammen med myndighetene tegner bildet sammen. Det gjør at når tida kommer for tariffoppgjør så er partene enige om virkelighetsbeskrivelsen. I andre land med en tilsvarende funksjon er det myndighetene som står for dette arbeidet, alene.

I dag feiret TBU seg selv med et seminar og boklansering, og når dagens leder av TBU, Ådne Cappelen, åpnet han med å si at dette er ingen fest. Med andre ord en feiring i moderasjonens sånd.

17 historier om ulikhet i Norge

Ingen valfart

TBU er et nøkkelledd i den koordinerte lønnsdannelsen i Norge, og Cappelen kunne fortelle at den norske måten å ordne lønnsoppgjørene på skaper internasjonal interesse.

– Det er ikke akkurat valfart, men stadig kommer det utenlandske delegasjoner på besøk som vil se nærmere på hvordan vi driver, sa Cappelen.

Det var de borgerlige og ikke Arbeiderpartiet som startet TBU. Allerede i Borten-regjeringens tiltredelseserklæring sa Per Borten at regjeringen ville forberede «opprettelsen av et uavhengig ekspertutvalg dom skal analysere de økonomiske grunnlaget for inntektspolitikken». Bortens mål var å finne fram til «en forsvarlig realøkonomisk ramme for pris- og lønnsoppgjørene», ifølge boka «modellbyggerne» som er gitt ut i forbindelse med 50-årsjubileet. Forfattere er historikerne Eivind Thomassen og Lars Fredrik Øksendal.

• Følg oss på Facebook

Lager spillbrettet

I arbeids- og sosialminister Annikken Hauglies hilsen til jubilanten sammenlignet hun tariffoppgjørene med et spill.

– TBUs oppgave er ikke bare å bestemme spillereglene, men også hvilket spillbrett som skal brukes, sa hun. Hauglie mener at TBU er kjernen i den norske modellen. Dette er med på å redusere konfliktnivået i arbeidslivet.

– I politikken er det annerledes, der dreier diskusjonen ofte om virkelighetsforståelsen i stedet for å diskutere innholdet i politikken, sa statsråden og viste til diskusjonen i valgkampen om arbeidsledigheten hadde gått opp eller ned.

Også LO-leder Hans Christian Gabrielsen hadde mye fint å si om TBU, men hadde også en advarende pekefinger oppe. Han mente at det var viktig at det som kom av statistikk fra TBU og SSB holdt bra nok kvalitet.

Står fast på kritikken

I dette ligger det en kritikk av forslaget om å omorganisere SSBs forskningsavdeling. I januar foreslo et internt utvalg å kutte denne avdelingen med 50 stillinger fra 80 til 30. Det møtte mye reaksjoner. I april kom SSBs sjef Christine Meyer med sitt forslag, men partene er fortsatt ikke fornøyd.

De er så misfornøyd med forslaget til omorganisering at de brukte jubileumsforedraget til å stå fast ved kritikken.

Også administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen-Lund var innom problemstillingen i sitt foredrag.

– Når SSB lover at denne omorganiseringen ikke skal gå ut over det arbeidet de gjør, så må jeg stole på det, var arbeidsminister Hauglies kommentar til frifagbevegelse.no i en pause i seminaret.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen-Lund, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen feirer at TBU fyller 50 år.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen-Lund, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen feirer at TBU fyller 50 år.

Torgny Hasås

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse