Leder i Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), Ådne Cappelen, åpner 50-årsfeiringen for utvalget.
Torgny Hasås
I 50 år har de vært med å avgjøre lønnsutviklingen din. Nå spøker det for kvaliteten på statistikken
50-årsjubileet for Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) ble en hyllest til jubilanten, men mellom godordene finnes en usikkerhet om statistikken blir bra nok i framtida.
torgny@lomedia.no
50 år er gått siden Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) ble opprettet. I august 1967 ble denne særnorske institusjonen opprettet. Hvert år i februar legger de fram sin rapport der de har gått gjennom lønnsutviklingen for det siste året og tegnet et bilde av den økonomiske situasjonen.
Moderat feiring
Det som skiller TBU i Norge fra andre land er at det er partene i arbeidslivet som sammen med myndighetene tegner bildet sammen. Det gjør at når tida kommer for tariffoppgjør så er partene enige om virkelighetsbeskrivelsen. I andre land med en tilsvarende funksjon er det myndighetene som står for dette arbeidet, alene.
I dag feiret TBU seg selv med et seminar og boklansering, og når dagens leder av TBU, Ådne Cappelen, åpnet han med å si at dette er ingen fest. Med andre ord en feiring i moderasjonens sånd.
• 17 historier om ulikhet i Norge
Ingen valfart
TBU er et nøkkelledd i den koordinerte lønnsdannelsen i Norge, og Cappelen kunne fortelle at den norske måten å ordne lønnsoppgjørene på skaper internasjonal interesse.
– Det er ikke akkurat valfart, men stadig kommer det utenlandske delegasjoner på besøk som vil se nærmere på hvordan vi driver, sa Cappelen.
Det var de borgerlige og ikke Arbeiderpartiet som startet TBU. Allerede i Borten-regjeringens tiltredelseserklæring sa Per Borten at regjeringen ville forberede «opprettelsen av et uavhengig ekspertutvalg dom skal analysere de økonomiske grunnlaget for inntektspolitikken». Bortens mål var å finne fram til «en forsvarlig realøkonomisk ramme for pris- og lønnsoppgjørene», ifølge boka «modellbyggerne» som er gitt ut i forbindelse med 50-årsjubileet. Forfattere er historikerne Eivind Thomassen og Lars Fredrik Øksendal.
• Følg oss på Facebook
Lager spillbrettet
I arbeids- og sosialminister Annikken Hauglies hilsen til jubilanten sammenlignet hun tariffoppgjørene med et spill.
– TBUs oppgave er ikke bare å bestemme spillereglene, men også hvilket spillbrett som skal brukes, sa hun. Hauglie mener at TBU er kjernen i den norske modellen. Dette er med på å redusere konfliktnivået i arbeidslivet.
– I politikken er det annerledes, der dreier diskusjonen ofte om virkelighetsforståelsen i stedet for å diskutere innholdet i politikken, sa statsråden og viste til diskusjonen i valgkampen om arbeidsledigheten hadde gått opp eller ned.
Også LO-leder Hans Christian Gabrielsen hadde mye fint å si om TBU, men hadde også en advarende pekefinger oppe. Han mente at det var viktig at det som kom av statistikk fra TBU og SSB holdt bra nok kvalitet.
Står fast på kritikken
I dette ligger det en kritikk av forslaget om å omorganisere SSBs forskningsavdeling. I januar foreslo et internt utvalg å kutte denne avdelingen med 50 stillinger fra 80 til 30. Det møtte mye reaksjoner. I april kom SSBs sjef Christine Meyer med sitt forslag, men partene er fortsatt ikke fornøyd.
De er så misfornøyd med forslaget til omorganisering at de brukte jubileumsforedraget til å stå fast ved kritikken.
Også administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen-Lund var innom problemstillingen i sitt foredrag.
– Når SSB lover at denne omorganiseringen ikke skal gå ut over det arbeidet de gjør, så må jeg stole på det, var arbeidsminister Hauglies kommentar til frifagbevegelse.no i en pause i seminaret.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen-Lund, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen feirer at TBU fyller 50 år.
Torgny Hasås
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen