JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bård Skarra

Kommentar:

Ikke la deg lure, politikk virker

«Prisen kan bli veldig høy hvis du tror at det ikke er så viktig hvem som styrer, bare bompengene reduseres.»
19.08.2019
11:14
21.08.2019 09:00

sym@lomedia.no

– Der tapte du valget i Oslo, Raymond.

Jeg var lettere frustrert etter å ha brukt nesten 90 minutter på en reise som vanligvis tar 40 minutter fra jeg går ut døra hjemme og inn til jeg er framme på jobben. T-banen er et fantastisk tilbud. Men ikke når den står på grunn av vedlikehold. Min første tanke var at det lettere kaoset rundt meg ville få politiske konsekvenser. De fleste av oss er langt flinkere til å kritisere, enn å rose. Bompenger og nødvendige perioder med buss for bane kan fort overskygge at Oslo har Norges beste kollektivtilbud.

ph

Byrådet ledet av Raymond Johansen har gitt hovedstaden en tydelig rødgrønn profil. På godt, og sikkert vondt for noen, har fire år med byrådslederen vist at politikk virker. Selv i lokalpolitikken er det viktig hvem som styrer. For de ansatte kan det bety om arbeidsplassen ved sykehjemmet skal konkurranseutsettes og pensjonen kuttes. For foreldre er det snakk om hvordan hverdagen går opp med henting og levering til skole, barnehage og fritidsaktiviteter. For de eldre dreier deg seg om trygghet og verdighet.

Det er all grunn til å rose norske lokalpolitikere og det enorme engasjementet de viser for kommunen og befolkningen. De vil folks beste. Men, mer enn noe er politikk prioriteringer. Ikke bare skal man velge hva som er viktig, men også hvilke virkemidler som kan brukes for å nå målene. Er det riktig å bruke eiendomsskatt for å bygge sykehjem og barnehager? Skal havneområdet være tilgjengelig for alle eller skal det bygges eksklusive boliger for de få? Og hvor skal den nye skolen plasseres?

Lokalpolitikk dreier seg også om kampen mot sosial dumping og for et anstendig arbeidsliv. Skiensmodellen er resultatet av lokalpolitikk som har fått nasjonale konsekvenser. På mange områder kan kommunestyrer og bystyrer demme opp for regjeringens politikk enten det dreier seg om en svekket arbeidsmiljølov, troen på privatisering eller en mangelfull miljøpolitikk.

ph

Kommuner og fylker dreier seg om mye mer enn bompenger. Prisen kan bli veldig høy hvis du tror at det ikke er så viktig hvem som styrer, bare bompengene reduseres. For det er som LO-leder Hans-Christan Gabrielsen jevnlig påpeker: Politikk virker. Og da kan det være greit å huske at også mangel på politikk gir resultater; men sjelden positive for folk flest.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.08.2019
11:14
21.08.2019 09:00