JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Kan du være kjeltring på fritida uten å miste jobben?

LO-advokat Lars Olav Skårberg svarer.
Kan man bli sagt opp på grunn av ting som skjer utenfor arbeidsforholdet?

Kan man bli sagt opp på grunn av ting som skjer utenfor arbeidsforholdet?

Lisa Turøy Christiansen

SPØRSMÅL: Kan man bli sagt opp på grunn av ting som skjer utenfor arbeidsforholdet?

SVAR: Svaret er i utgangspunktet nei. Arbeidstakeren har i alminnelighet full rådighet over sin fritid.

For eksempel gir ekstrajobb hos en annen arbeidsgiver, grisekjøring, politisk ukorrekte holdninger i sosiale medier, nasking i butikken, smugling i tollen og besøk på strippeklubb eller horehus generelt ikke grunnlag for oppsigelse, så lenge det skjer på fritiden.

Høyesterett har lagt til grunn at det stilles særlig strenge krav til oppsigelse på grunn av uakseptabel opptreden utenfor tjenesten.

Men straffbare forhold som gjør at kunder eller kontakter ikke lenger kan ha tillit til arbeidsgiveren, eller forhold som i alvorlig grad går ut over samarbeidsforholdene ved bedriften, kan gi grunnlag for oppsigelse.

Høyesterett har sagt at det kan diskuteres om engasjering av torpedo for inndriving av privat gjeld med skadeverk og skremmende opptreden er oppsigelsesgrunn. Men det ble frifinnelse i straffesaken fra 2011, og siktelsen alene var uansett ikke nok.

Forsvarets oppsigelse av en håndverker som var dømt for voldtekt, sto seg derimot i Høyesterett. Håndverkeren arbeidet for en stor del med oppussing av offisersboliger, og enkelte hjemmeværende offisersfruer var engstelige for å slippe ham inn, ifølge dommen fra 1988.

Oppsigelse av en brannmann dømt for seks tilfeller av heleri ble godtatt, da lagmannsretten i 1997 mente at tjeneste med å verne om privat og offentlig eiendom ikke kunne utføres når hederligheten kunne trekkes i tvil. Den vurderingen ville nok blitt en annen i dag.

Noe av det som i utgangspunktet skjer utenfor arbeidsforholdet, kan være i en gråsone mellom arbeid og fritid, der oppsigelse lettere står seg.

Oppsigelse av en teamleder som på julebordet «hadde seg» med en ung underordnet i trappa, og tafset på en annen, ble opprettholdt av lagmannsretten i 2009. Lederen ble ikke hørt med argumentet om at julebordet var på fritiden.

Et annet eksempel fra 2004 gjaldt trakassering av kollega på parkeringsplassen utenom arbeidstiden. Hun som ble trakassert, kviet seg etter dette for å gå ut på parkeringen, og etter omstendighetene var det grunnlag for oppsigelse.

Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse