JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konkurransen om de unge

NTLs organisatoriske utfordringer er mer allmenne enn det de fleste LO-tillitsvalgte liker å tenke på.

Kristin Margrethe Johansen

torgny@lomedia.no

Da NTL avsluttet sitt landsmøte fredag, var det mange som trakk fram vedtaket om å opprette NTL Ung som landsmøtets viktigste vedtak. NTL Ung skal være forbundets ungdomsorganisasjon. Det blir bevilget ekstra penger til prosjektet og dette skal gi ny giv til ungdoms- og studentarbeidet.

Silje Skog leder av NTL Skatt i Nord-Norge forklarte det slik i debatten:

– Gjennomsnittet for inntreden i arbeidslivet er 23 år. NTL må være der fra begynnelsen. Vi må være det forbundet unge identifiserer seg med.

– De som blir ansatt hos oss nå har lenger utdannelse enn tidligere. Når de kommer til oss, er de ferdig organisert, sier Kjetil Mathiesen, NTL-tillitsvalgt ved Brønnøysundregistrene og delegat på landsmøtet til LO-Aktuelt. Han opplever konkurransen fra Akademikerne hver dag.

Utviklingen i Brønnøysundregistrene illustrerer en tydelig trend i arbeidslivet. Da registrene ble opprettet i 1980, fikk de arbeidskraft fra Televerket. Telefonsentralen i Brønnøysund skulle automatiseres og telefonoperatørene som var i ferd med å miste jobben i Televerket lot seg villig rekruttere til det nyopprettete registeret. De var i prinsippet ufaglærte da arbeidet startet opp.

Nå er de fleste nyansettelser i Brønnøysund jurister som skal være saksbehandlere. Det manuelle papirarbeidet utgjør en mindre og mindre del av arbeidet.

Kompetansekravene i offentlig sektor har økt betydelig. Det gjør også at NTL-organisasjonen må endre seg hvis de fortsatt skal være den ledende fagorganisasjonen for statsansatte.

Selv om NTL aldri har vært større, hatt flere medlemmer, svekkes organisasjonens innflytelse.

I forbundets egen organisasjonsrapport heter det: «(Dette) viser tydelig at selv om man tilsynelatende har en positiv trend med medlemsvekst kan man samtidig ha en klar negativ utvikling i organisasjonsgrad og dermed organisatorisk styrke. Stigende medlemstall gir NTL økonomisk vekst og dermed økt økonomisk handlefrihet. Men synkende organisasjonsgrad gir svekket organisatorisk styrke. Både organisasjonsgrad og medlemstall må være i vekst for at vi entydig kan si at NTL har framgang.»

Faktum er at NTL taper medlemmer hele tida. De taper medlemmer til Unio. De taper medlemmer til YS, spesielt i Skatteetaten. Men først og fremst taper de til Akademikerne. I Brønnøysund er det Juristforbundet NTL konkurrerer mot. Akademikernes yrkesorganisering kan virke mer fristende for nyutdannete enn NTLs mer allmenne profil.

Det blir sagt at det viktigste er at folk organiserer seg, ikke hvor de organiserer seg. Det er delvis riktig, men Akademikerne skiller seg ut fra LOs andre konkurrenter. Akademikerne står for en individuell lønnspolitikk og skiller seg fra LO, Unio og YS i mange politiske spørsmål. Det får også en politisk betydning når Akademikerne styrker seg.

Det er derfor maktpåliggende for LO-forbundet for statsansatte å trappe opp kampen om medlemmene. Hvis NTL skal opprettholde sin styrke, må de lykkes i å verve flere unge medlemmer. Mens 22 prosent av de statsansatte over 50 år er NTL-medlemmer, er tallet for de under 30 år, 8 prosent.

NTL er et av de LO-forbundene som hardest merker akademiseringen av arbeidslivet. Men økningen av antall langtidsutdannete i Norge øker, og LO har lagt ned mye energi for å verve nettopp disse gruppene. Hvis NTL klarer å gjøre et gjennombrudd, kan det åpne veien også for LO.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse