JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Korona-krisen rammer sosialt skjevt. Det vil både arbeidsfolk og skoleelever merke», skriver Svein-Yngve Madssen

STENGTE DØRER: De sosiale konsekvensene av koronakrisen kan bli dramatiske, skriver Svein-Yngve Madssen.

STENGTE DØRER: De sosiale konsekvensene av koronakrisen kan bli dramatiske, skriver Svein-Yngve Madssen.

colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
For noen er korona en dugnad, for andre beinhard jobbing døgnet rundt. De som over tid kan bli hardest rammet, er elevene som er sendt hjem fra skolen til familier som verken har plass eller ressurser, skriver Svein-Yngve Madssen.

sym@lomedia.no

Effektene av koronaviruset utover selve sykdommen, vil få stor sosiale konsekvenser. Men det vil også vise oss hvilke yrkesgrupper som virkelig er viktige i en krisesituasjon for landet. Og det er få av disse som kan glede seg over høye lønninger.

Vi snakker om alt helsepersonell – fra legen til portøren og renholderen. Vi snakker om ansatte i matvarebutikkene og lagerarbeidere. Vi snakker om sjåfører av busser og vogntog. Vi snakker om elektrikere, renovasjonsarbeidere og alle de andre menneskene som får de vitale hjulene til å gå rundt i det norske samfunnet. De fleste av dem kan ikke benytte seg av hjemmekontor.

Fagforbundets leder Mette Nord sier til FriFagbevegelse at forbundets medlemmer kommer til å jobbe mer enn noen gang. Nå har de gått med på å øke grensen for overtid som ikke må avtales. Den store dugnaden myndighetene prater så varmt om, er langt fra hva en dugnad skal være. For mange arbeidstakere dreier det seg om mange og lange dager. Deres kompetanse er helt avgjørende for at vi andre skal kunne lykkes med vår enkle del av dugnaden. Den som består av å holde oss borte fra arbeidsplassen og følge retningslinjene fra myndighetene.

Når lønnsoppgjøret kommer i gang igjen til høsten, har nok både arbeidsgivere og staten glemt hvor verdifull deres innsats var.

Andre arbeidstakere betaler en helt annen pris. Vi ser konturene av voksende arbeidsløshet og en mengde virksomheter som ikke overlevde koronakrisen. Knapt noen bransjer vil komme sunne ut av epidemien. Og de som tjener store penger nå, vil fort oppleve at det er grenser for hvor mye hermetikk folk vil kjøpe når hyllene i skapet er fulle.

De som over tid kan bli hardest rammet, er elevene som er sendt hjem fra skolen til familier som verken har plass eller ressurser til å overta lærerens oppgaver. Bor du trangt, sliter økonomisk og har foreldre med lav utdanning er det nesten umulig å få lært noe som helst borte fra skolen.

Det er lov å håpe at myndighetene viser like stor handlekraft i å håndtere de sosiale konsekvensene av koronakrisen som de nå viser i å håndtere selve virusutbruddet. Hvis ikke blir konsekvensene dramatiske for svært mange mennesker.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse