JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig Ap-framgang i LO

LO-forbundenes medlemmer vender regjeringspartiene ryggen. Nær to av tre LO-organiserte ville stemt rødgrønt dersom det var valg i dag.
STÅR STØTT: Både blant de LO-organiserte og i befolkningen som helhet har Arbeiderpartiet økt sin oppslutning med over ti prosentpoeng sammenlignet med valget i fjor.

STÅR STØTT: Både blant de LO-organiserte og i befolkningen som helhet har Arbeiderpartiet økt sin oppslutning med over ti prosentpoeng sammenlignet med valget i fjor.

Ole Palmstrøm

ragnhild@lomedia.no

Arbeiderpartiet har klatret jevnt og trutt på meningsmålingene denne høsten. Siste måling, utført av Respons 11. desember, gir Ap solide 42 prosents oppslutning.

Blant de LO-organiserte står partiet enda sterkere. I målinger utført i perioden september til november sier et snitt på 55,8 prosent av LO-forbundenes medlemmer at de ville stemt på Ap dersom det var valg i dag. Det er en økning på mer enn ti prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget i fjor. Målingene er gjort av Ipsos MMI på oppdrag av Arbeiderpartiet.

FrP taper

Til sammen får de tre rødgrønne partiene 65,5 prosents oppslutning blant LO-medlemmene, en oppgang på 7,8 prosentpoeng siden stortingsvalget i fjor. Men det er Arbeiderpartiet alene som drar lasset. Både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har svekket sin posisjon blant LO-medlemmene sammenlignet med valget, med henholdsvis 5,2 og 4,5 prosent støtte fra de LO-organiserte.

Den største taperen er imidlertid Fremskrittspartiet. Mens 17 prosent av de LO-organiserte stemte på FrP ved forrige valg, er oppslutningen nå halvert til 8,5 prosent. Også Høyre går litt tilbake med 2,5 prosentpoeng. De borgerlige regjeringspartiene har dermed ett av fem LO-medlemmer i ryggen, mot ett av tre ved stortingsvalget i 2013.

– Utydelig valgkamp

Stemningen blant de LO-organiserte følger langt på vei stemningen i befolkningen for øvrig, påpeker valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU. Sammenligner vi med en snittmåling for november og desember gjort i befolkningen som helhet, øker Arbeiderpartiet med over ti prosentpoeng sett i forhold til valget. Fremskrittspartiet går imidlertid mer tilbake blant LO-medlemmene enn i befolkningen generelt.

Anders Todal Jenssen mener statsbudsjettet og Robert Erikssons arbeidslivspolitikk har åpnet øynene på en del LO-medlemmer som de siste årene har støttet FrP.

«FrP/H-regjeringen står for en politikk som ikke har støtte i et flertall i befolkningen. Statsbudsjettet gjorde dette tydelig etter en ganske utydelig valgkamp i 2013. Det er ikke flertall for økte økonomiske forskjeller i Norge. Jeg tviler også på at det er noe flertall for å gjøre levekårene dårligere for de uføretrygdede, selv om opinionen er mer delt i disse spørsmålene», skriver valgforskeren i en epost til FriFagbevegelse.

Frp taper mest

At FrP går mer tilbake enn Høyre forklarer han slik:

«FrP har i utgangspunktet langt flere velgere som får svi som en følge av statsbudsjettet enn Høyre. FrP har flere uføretrygdede, flere med lav inntekt, flere med lav utdanning enn Høyre. FrP har færre med store formuer og høy inntekt (budsjettvinnerne). Blant FrPs velgere er det nok også flere som har et noe uklart bilde av hva partiene står for, det vil si at de ble overrasket når det vist seg at budsjettet ikke var 'for folk flest'.»

– Omvendt Robin Hood

Også Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, mener framleggingen av statsbudsjettet i høst har skremt mange LO-organiserte over i Arbeiderpartiets fold.

– Ap har gått fram blant de fagorganiserte helt siden valget, men vi har tatt et ekstra jafs etter at regjeringen la fram statsbudsjettet. Jeg tror mange har reagert på det jeg betrakter som en omvendt Robin Hood-politikk, sier partisekretæren til FriFagbevegelse.

I tillegg til gode meningsmålinger opplever partiet en stor tilstrømning av nye medlemmer. Bare i november meldte 1400 seg inn. Johansen mener det særlig er to forhold som arbeidsfolk i fagbevegelsen reagerer på: For det første forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven, blant annet med utvidet adgang til å ansette midlertidig. For det andre endringene i permitteringsregelverket, som innebærer at perioden arbeidsgiver må betale lønn til permitterte ansatte er økt fra 10 til 20 dager.

– Men det er fortsatt lenge til kommunevalget neste år. Kan de gode målingene holde helt fram til 13. september 2015?

– Vi må ta meningsmålinger for det der er, altså en måling av meninger akkurat nå. Så må vi fortsette å snakke om Aps politikk fram mot valget, sier Johansen.

Det er ikke flertall for økte økonomiske forskjeller i Norge.

Anders Todal Jenssen, valgforsker

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse