SPORTY DAME: Kristine Bjella Stavn blir beskrevet av kolleger som lyttende, grundig forberedt og med stor arbeidskapasitet. Det nevnes også at hun er opptatt av mote.
Martin Guttormsen Slørdal
Kristine Bjella Stavn, Fagforbundet Viken
Kristine vil ha heltidsstillinger til alle
Moren hennes lærte henne om likestilling. Nå støtter Kristine Bjella Stavn (65) regjeringen i å lovfeste retten til heltid.
Fagforbundet sentralt var i valgkampen klar på at partiene som kom til makta måtte prioritere heltid som en av hovedsakene.
Det finnes de mest hårreisende stillingshjemler i offentlig sektor. Det er ikke uvanlig med for eksempel 47,31 prosent, eller for den saks skyld 88,88 prosent. De fleste helsefagarbeidere (tidligere hjelpepleiere) vil kjenne seg igjen i disse eksemplene.
– Vi vil ha slutt på at arbeidstakere må forholde seg til slike stillingshjemler. Årsaken til situasjonen er matematiske utregninger for å få en turnus til å gå opp, og dette gjelder særlig for helsefagarbeidere. Det skal ikke mye til for at turnusen sprekker ved for eksempel sykdom. Da må vikarer settes inn på kort varsel. Og, det er klart at dette kan være nødvendig. Men vårt utgangspunkt er at alle som tilbys nye stillinger skal få anledning til heltid. Det skal være regelen, heller enn unntaket, understreker Kristin Bjella Stavn, som nå er leder i Fagforbundet Viken, for 70.000 medlemmer.
Likestilling og lønn: Lønnsgapet øker mellom kvinner og menn
Typiske kvinneyrker
Hvorfor det har blitt slik, har hun klare meninger om.
– Helsefagarbeider er et typisk kvinneyrke og har ikke blitt tatt nok på alvor tidligere når det gjelder arbeidstid. Menn, nesten uansett bransje, ville i de fleste tilfeller aldri ha funnet seg i å jobbe på slike vilkår, mener hun.
Kristine vil også at offentlig sektor skal redusere bruken av bemanningsbyråer.
– Det er dyrt, og med flere i heltidsstillinger med en stabil turnus vil behovet for bemanningsbyråer reduseres, sier hun.
Et annet tema som opptar Kristine, er den foreslåtte tillitsreformen fra Hurdalsplattformen. Der heter det blant annet at reformen handler om å gi de ansatte tid og tillit til å gi brukerne bedre tjenester, og den skal utformes i tett samspill med brukerorganisasjoner, tillitsvalgte og ledelsen i alle store offentlige virksomheter.
– Tid og tillit er nøkkelord. Det kan ikke være slik at de ansatte knapt har tid til å spise, eller gå på do i løpet av en arbeidsdag. Eksempler finnes både fra helsesektoren og samferdselssektoren, sier hun.
Likelønn: Med dagens tempo vil vi få likelønn om 50 år
Pasienter og brukere
Hun mener at vi også må sørge for å bruke helsefagarbeiderne bedre og smartere i arbeidslivet.
– Det er unødvendig at sykepleiere skal drive med administrative oppgaver, som helsesekretærer kan ta seg av. En mer rendyrking av stillingene ville gitt mer tid til de som trenger det, pasienter og brukere, sier hun.
Fagforbundet Viken har 70.000 medlemmer. Hadde Fagforbundet Viken vært et forbund i LO, hadde de vært fjerde størst.
– Det sier seg selv at det er et stort apparat. Vi har over 3.000 plasstillitsvalgte rundt om i Viken, sier hun.
Det tre fylkene Østfold, Buskerud og Akershus ble slått sammen til Viken under den såkalte regionreformen fra den forrige regjeringen. Den nye regjeringen har lovet å reversere reformen, og særlig Senterpartiet har vært pådriver for å gå tilbake til de opprinnelige fylkene.
– Fagforbundet Viken har vedtatt at vi ønsker oppløsning. Det er jo politikerne som bestemmer her. Vi må bare tilpasse oss.
Det er jo sagt at staten skal dekke utgiftene til oppløsning, men vi aner jo ikke hvordan driftsbudsjettene vil bli. Vi er nå vel etablerte med kontor i Oslo, for det var den praktisk beste løsningen med folk som pendlet fra alle kanter av de tre fylkene, sier hun.
NYTT FYLKE: Fagforbundet Viken ble operativt fra 1.januar 2020. I mars samme år kom korona til Norge. – Det var uvant å lede gjennom Teams-møter i starten, men etter hvert har en digital hverdag også blitt en vane, sier Kristine.
Martin Guttormsen Slørdal
Bygge fellesskap
Kontoret kom i drift fra 1.januar 2020. Det er fire seksjoner blant arbeidstakerne i Fagforbundet. Helse og sosial, samferdsel og teknisk, kirke, kultur og oppvekst samt kontor/administrasjon.
– Vi hadde store planer om å skape en ny kultur og gi medlemmene en ny tilhørighet og bygge fellesskap. Men, samfunnet ble nedstengt på grunn av koronapandemien, og vi måtte finne nye måter å treffes på. Teams har vært løsningen, og det har i hvert fall ført til at vi har lært mye om hvordan en digital hverdag vil være i praksis. Som leder har jeg savnet å reise rundt til medlemmene, og jeg gleder meg til hverdagen blir normal igjen, understreker hun.
Det som har blitt populært, er at alle tillitsvalgte kan logge seg på Teams hver 14.dag for et nytt tema. «Vikens time.»
– Temaene har for det meste vært om generelle lønns- og arbeidsvilkår og saker som er viktig for de tillitsvalgte. Nevnes kan blant annet saksbehandling, verneombudets rolle, konfliktberedskap og ferieloven, forteller hun.
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Stor arbeidskapasitet
LO-Aktuelt har vært i kontakt med flere arbeidskolleger av Kristine, og de beskriver hennes lederstil på denne måten: Lyttende, opptatt av at alle får komme med sine meninger, stor arbeidskapasitet og alltid godt forberedt. En sporty og flott dame som er opptatt av barn og barnebarn. Det kommer også frem at hun er opptatt av mote, og alltid er velkledd. Da hun ble presentert som ny leder i Fagforbundet Viken, var hun avbildet med en mote-riktig knallrød skinnjakke.
– Oj, opptatt av mote. Sier de det. Ja, det er noe i det, jeg liker å kle meg pent. Det er også i respekt for de jeg skal møte, da er jeg opptatt av hvilke klær som passer sammen. Det er også hyggelig at arbeidskolleger har slike gode ord å komme med. Det gir inspirasjon til å stå på videre, sier hun.
Kristine er også svært opptatt av likestilling både i samfunnet og arbeidslivet.
– Min mor lærte meg tidlig om hvor viktig det er med likestilling, og at kvinnene måtte kjempe for å bli hørt. Vi har fortsatt en vei å gå. Kvinner har fortsatt ikke lik lønn for likt arbeid på mange arbeidsplasser. Vi må aldri gi opp likelønnskampen, sier hun.
Madam Poppe
Kristine holder til i et nydelig hus med en stor flott terrasse med fenomenal utsikt i Madam Poppes vei på Kongsberg. Ifølge lokalhistoriewiki.no har veien navn etter Madam Poppe, født Karen Aarhus (1735-1803). Hun var enke etter Fredrik Wilhelm Poppe, som var bergmester ved Kongsberg sølvverk.
– Det sier vel sitt om hvilken status sølvverket hadde, ler hun.
Kristine er født i Ål i Hallingdal, og hennes berømte lillebror er vise/countrymusikeren og låtskriveren Stein Torleif Bjella, som debuterte med romanen «Fiskehuset» i fjor. Bjella fikk Spellemannsprisen i 2017.
– Jeg er eldst, og Stein Torleif er lillebror. Det er 12 år mellom oss. Han er en kreativ sjel som har fått til mye innen musikk, låtskriving og nå med romanen «Fiskehuset». Jeg kjenner meg igjen i «Vannet» han beskriver i boka. Det er der vår far i alle år var ute og fisket, så der har jeg vært med mange ganger. Personene i boka er jo oppdiktet, slik romanen er som fiction, men omgivelsene kjenner jeg meg igjen i, sier hun.
MOTERIKTIG: Jeg liker å kle meg pent. Det er også i respekt for de jeg skal møte.
Martin Guttormsen Slørdal
Leser mye krim
Det er mange dokumenter som må leses for den som er leder, og Kristine avreager med å lese krim. Det ligger flere bøker av den danske krimkongen Jussi Adler-Olsen på bordet.
– Krim er suverent å koble av med. Ellers er jeg glad i gå på ski, og selvsagt også kjøre alpint. Jeg bor jo tross alt på Kongsberg, poengterer hun.
Byen er kjent for «Kongsberg-knekken» beskrevet av Norsk Bergverksmuseum. Det er navnet på en hoppstil der hopperen har en kraftig bøy i hofteleddet, og med overkroppen lent frem over skiene. Birger Ruud var Kongsbergs store sønn med flere VM-medaljer. Han var eksponent for «Kongsbergknekken».
Kristine har vært tillitsvalgt i over førti år og har blant annet vært leder og nestleder i Fagforbundet Buskerud. Hun har også arbeidet som vikar i personalavdelingen ved Kongsberg kommune og har tatt lederutdanning på deltid ved Handelshøyskolen BI.
I Kongsberg kommune hadde hun prosjektansvar med å legge ned tre sykehjem, for å erstatte det med et nytt og moderne sykehjem.
– Det viktigste var at alle beholdt jobbene sine. Flere fikk også mulighet til å ta utdanning i prosessen, og mitt inntrykk var at alle var relativt fornøyd, sier Kristine Bjella Stavn.
trond@lomedia.no