LOs representantskapsmøte:
LO vil ha ekstra tillegg for lavtlønte – til tross for den høye ledigheten. Se kravene
LO-lederen frykter at pandemien øker forskjellene: – Vi er i ferd med å få en todeling, sier han.
DIGITALT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sa på LOs representantskapsmøte at ekstra tillegg for de lavtlønte er LOs varemerke.
Jan-Erik Østlie
sym@lomedia.no
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er bekymret for at koronakrisen rammer svært skjevt.
I sin innledning til LOs digitale representantskapsmøte understrekte han at arbeidsløsheten er betydelig høyere blant innvandrere, lavtlønte og unge, enn i resten av arbeidslivet. Krisen rammer ikke bare sosialt skjevt, men den gjør også veien mye lenger for dem som allerede sto utenfor arbeidslivet da pandemien rammet.
– Vårt viktigste budskap til regjeringen er at politikken må skape trygghet for liv, helse, inntekt og arbeid. I stedet svekkes økonomien til kommunene som leverer trygghet i hverdagen, krisepakkene forlenges kun i korte perioder og da bare etter massivt press fra blant andre oss, sa Gabrielsen.
Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker
Store utfordringer
LO-lederen erkjenner at også 2021 vil bli et svært krevende år. Overfor representantskapet trakk han fram tre store utfordringer:
– Vi må opprettholde levedyktige arbeidsplasser som sliter under koronakrisen. Vi må reise nye arbeidsplasser for å erstatte dem som blir borte. Og vi må sørge for at pandemien ikke øker de økonomiske forskjellene mellom folk i Norge, sa han.
Han understrekte at krisetiltakene må vare så lenge pandemien varer.
– Jeg er glad for at regjeringen til en viss grad har fulgt opp tiltakene vi har spilt inn, men vi må gjøre mye mer. For å sikre arbeid og motvirke økende ulikhet, gjentok LO-lederen.
Han mente at regjeringen skaper unødvendig tvil og usikkerhet med sine kortvarige tiltak. Og han tok et oppgjør med dem som mener at permittering er årsaken til at folk blir stående lenge utenfor arbeidslivet.
– Da kan dere jo prøve å stille dere i køen av 200.000 ledige og søke på en av de 26.000 ledige jobbene som finnes.
Stengte grenser
LO-lederen tok også opp situasjonen for de mange tusen grensearbeiderne som over natta ble stengt ute fra de norske arbeidsplassene sine.
– Plutselig sto de på bar bakke, uten lønn og uten noen annen form for inntektssikring. Situasjonen har nå vart i mer enn to uker, og regjeringen har fremdeles ikke kommet opp med en løsning. Det må ryddes opp i nå, krevde han.
Velferdsstaten må sikres
Gabrielsen trakk også fram betydningen av gode velferdsordninger og kritiserte regjeringens mangeårige ABE-kutt i staten som blant annet har rammet Nav, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Folkehelseinstituttet.
– Flere enn oss er blitt oppmerksomme på hva en solid velferdsstat betyr- for beredskapen, for helsa, for velferd og for små forskjeller. Og det er blitt tydelig for flere hvordan regjeringen med sin kuttpolitikk i offentlig sektor har satt alt dette i fare, sa Gabrielsen.
Tariffoppgjøret
LO-lederen åpnet sin innledning med å støtte den pågående streiken i private- pleie og omsorgsbedrifter som Fagforbundet og FOs medlemmer nå gjennomfører.
Det er ganske uvanlig at deler av et hovedoppgjør pågår samtidig som LOs representantskap skal vedta hovedkravene til mellomoppgjøret.
– Dere streiker for rettferdig lønn, for lik lønn for likt arbeid. Et viktig prinsipp for hele fagbevegelsen, konstaterte Gabrielsen.
Han avsluttet innledningen med å presentere LOs målsetting for det kommende mellomoppgjøret.
– Med bakgrunnen i den endrede situasjonen ved årets mellomoppgjør som følge av pandemien, vil LO sikre medlemmenes kjøpekraft og gjennom kravene prioritere seriøsitet, likelønn og motvirke lavlønn, sa Gabrielsen og understrekte at det var viktig å unngå ytterligere skeivheter og at det tas hensyn til mindrelønnsutvikling i sektorer.
– I hvert eneste oppgjør kjemper vi gjennom ekstra tillegg for de lavtlønte. Dette er LOs varemerke og solidaritet i praksis. Også i dette mellomoppgjøret vil lavlønnsbransjene blir prioritert, loever LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.