JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen antyder nullvisjon for oljenæringen innen 2050

– Vi må tørre å tenke tanken, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
I STAVANGER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på LOs olje- og gasskonferanse.

I STAVANGER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på LOs olje- og gasskonferanse.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia,no

Samarbeidsorganet Konkraft, en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO) med LO-forbundene Industri Energi og Fellesforbundet, har satt ned et utvalg som skal foreslå tiltak for å sikre verdiskaping, arbeidsplasser og global konkurransekraft for den norske olje- og gassnæringen på lang sikt.

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Har klart det før

– Vi må se hva vi enes om og jeg vil på ingen måte forskuttere en konklusjon. Men vi gjorde dette for noen år siden med helse, miljø og sikkerhet (HMS), hvor man satte seg noen ganske djerve mål, spør du meg. Men alt dette er en selvfølge for alle i dag: En nullvisjon for skader og uønskede hendelser i forbindelse med operasjoner og drift på sokkelen, sier Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

– Jeg tror vi i alle fall må begynne å tenke tanken om å sette en nullvisjon som en ambisjon for 2050 på vegne av næringen. Det er selvfølgelig en veldig, veldig krevende ambisjon, og jeg understreker at dette ikke er noe som er vedtatt.

Han får støtte fra utvalgsleder Walter Qvam, tidligere Kongsberg-direktør.

– Det er en utrolig djerv målsetning, men det er forskjell på et nullmål og en nullvisjon. Når vi i Konkraft diskuterer dette, er det fordi den virkeligheten vi er i og bransjens omdømme i forhold til å være konkurransekraftig på norsk sokkel, tilsier at vi er skikkelig ambisiøse også på dette området. Det er mitt utgangspunkt. Prosjektets utgangspunkt er i bunn og grunn noe som er en konkurransefordel allerede, og den kan vi styrke. Før eller senere vil forbrukeren bii enda mer opptatt av hvilket fotavtrykk det er på energi, sier Qvam.

– Derfor ønsker vi å reise denne problemstillingen, poengterer han.

Nytenkning

Gabrielsen ser for seg hvordan visjonen kan skape nye måter å tenke på:

– Dette handler ikke om å sette nye krav til PUD-er eller andre ting (PUD er en plan som rettighetshaver til en petroleumsforekomst må få godkjent av Olje- og energidepartementet). Det handler om å ha et tenkesett som bringer fram ny teknologi. Det bidrar til innovasjonssprang, økt lønnsomhet og nye arbeidsplasser. Vi ser at industrien har vært svært dyktig, effektiv og har nådd målene som har vært satt om å kutte utslipp, hvilket i seg selv bidrar til å styrke konkurransekraften poengterer Gabrielsen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Øke konkurransekraften

Det er nå satt ned et utvalg i regi av Konkraft, som i lys av oljekrisen skal levere en innstilling om hvordan industrien kan øke konkurransekraften. Et tilsvarende utvalg leverte en innstilling i 2013 om det samme. Den gang var det snakk om å øke konkurransekraften til leverandørindustrien. Det ser vi at man virkelig har klart å gjøre, sier Gabrielsen.

Det nye utvalget skal blant annet se på digitalisering, samhandling mellom aktørene i næringen i en mye større grad enn i dag.

– Det er en større mulighet for å utveksle data på en annen måte, vedlikehold og så videre. Og hvordan man kan drifte mest mulig rasjonelt og øke konkurransekraften.

Tror det er mulig

– Norsk sokkel og norsk leverandørindustri er i den globale ledelsen på lavutslippsteknologi. Den er energieffektiv. Og har fortløpende satt seg stadig nye mål, og levert på det. Det handler om å tørre å sette seg ambisiøse mål. Det gjør noe med hele tenkemåten og fører med seg både innovasjon, teknologiske sprang og nye arbeidsplasser, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Mer fra olje- og gasskonferansen i Stavanger:

Søviknes om småpartienes olje-nei: – Et demokratisk problem

– Folk tar skammelig feil om olje, mener Terje Søviknes

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse