JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

LOs to største forbund vil ha hver sin AFP-løsning. Slik svarer de andre forbundene

Fagforbundet og Fellesforbundet har lansert hvert sitt kompromissforslag. Ingen av forslagene får uforbeholden støtte.
To AFP-modeller står mot hverandre.

To AFP-modeller står mot hverandre.

Colourbox

Saken oppsummert

martin@lomedia.no

ragnhild@lomedia.no

Hvem skal ha rett på avtalefestet pensjon (AFP) i framtida? Spørsmålet har lenge vært en nøtt for LO-familien. Denne uka skal LO-kongressen samles om et svar.

Men LOs to største forbund er splittet.

Fagforbundet og Fellesforbundet satt i forhandlinger mandag for å se om de kunne komme til en felles enighet. Mandag ettermiddag var det klart at de ikke lyktes.

Det skrev Fagbladet tirsdag morgen.

Avtalefestet pensjon (AFP)

AFP står for avtalefestet pensjon.

Dette er en pensjonsordning som er nedfelt i tariffavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Du kan ta ut AFP fra du er 62 år, og ytelsen varer livet ut.

For å ha rett på AFP må du jobbe i en bedrift som har tariffavtale. I tillegg må du oppfylle visse vilkår. Blant annet må du ha jobbet i en tariffbedrift i minst sju av de ni siste årene før du fyller 62 år.

Siden 1. januar 2025 har AFP i offentlig sektor blitt gjort om til en ordning etter mønster av privat sektor. 

Kilder: Norsk Pensjon, Fellesordningen for AFP

Dermed går de to største forbundene i LO til kongressen med hvert sitt AFP-forslag.

Fellesforbundet vil ta utgangspunkt i dagens kvalifiseringsordning, der du må oppfylle visse kriterier ved 62 års alder for å kunne motta AFP. Men forbundet foreslår et tilleggskriterium.

For å sikre at flere får AFP, vil forbundet ha en regel om at man kan få rett på AFP dersom man har vært i arbeid i en AFP-bedrift i til sammen 18 år og sju av dem etter fylte 50.

Fellesforbundets forslag

«Dagens ordning må gjøres mer forutsigbar og tilgjengelig gjennom et mer fleksibelt regelverk. LOs mål er at langt færre uforskyldt skal miste ytelsen etter mange år i en AFP-bedrift. LO mener dette kan forebygges ved å øke fleksibiliteten knyttet til kravene før fylte 62 år for de som har mange år i en AFP-bedrift. Dette kan gjøres ved å innføre noen mer forutsigbare krav du må oppfylle før du er 62 år. Et eksempel kan være å bytte ut kravet om å være ansatt i en AFP bedrift på uttakstidspunktet, med et krav om at du må ha 7 år etter fylte 50 år og 18 år til sammen i en AFP-bedrift.»

Fagforbundet på sin side ønsker en opptjeningsordning der alle år du jobber i en AFP-bedrift, gir pensjonsopptjening.

Videre foreslår de en overgangsordning der arbeidstakere som har fylt 50 år når den nye ordningen iverksettes, kan velge om de vil beholde dagens ordning eller gå over på den nye opptjeningsordningen.

Fagforbundets overgangsordning tar også opp i seg Fellesforbundets justerte løsning. De foreslår at arbeidstakere over 50 år skal kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i en virksomhet med tariffavtale og minst sju av disse etter fylte 50 år.

Fagforbundets forslag

«LO vil styrke AFP ordningen gjennom at arbeidstakerne i tariffbundne virksomheter opparbeider en rett til AFP, basert på antall år i virksomheten. Dette vil gi yngre arbeidstakere i AFP-virksomhet en større trygghet for en AFP-utbetaling. 

LO er opptatt av å sikre alle arbeidstakere en forutsigbar pensjon. Arbeidstakerne som har fylt femti år når overgangen til en opptjeningsordning iverksettes skal kunne velge å opprettholde rettigheter som følger av dagens ordning. De vil også kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet og har minimum 7 år mellom 50 og 62 år.

LO vil også at uføre skal ha en rett til AFP, basert på opptjeningen fram til uføretidspunktet.»

– Ikke et kompromiss

Delegat for Fellesforbundet Ragnhild Nyeggen mener Fagforbundets forslag slett ikke er noe kompromiss.

– Nei, på ingen måte. De kaller det et kompromissforslag, men det er jo en opptjeningsordning. Det har Fellesforbundets landsmøte sagt veldig tydelig at vi ikke vil ha, sier hun til LO-Aktuelt.

Nyeggen påpeker at Fagforbundets kompromiss er en håndsrekning til dem som nærmer seg pensjonsalder og som allerede har begynt å planlegge for sin pensjon.

– Men overgangsordninger fases jo ut. For alle oss som er under 50 år, er dette ikke et kompromiss, sier 31-åringen.

Tillitsvalgt i Fellesforbundet, Ragnhild Nyeggen.

Tillitsvalgt i Fellesforbundet, Ragnhild Nyeggen.

Martin Guttormsen Slørdal

Nyeggen og Fellesforbundets frykt er at når flere skal få AFP, vil AFP-pensjonen bli mindre verdt. Enkelt forklart: Når det blir flere som får, blir det mindre på hver.

Fellesforbundet ønsker i stedet å forbedre dagens ordning. De har fått forskningsstiftelsen Fafo til å utrede hvor mange flere som ville fått AFP ved å legge til et vilkår om 18 års opptjeningstid, hvorav sju av disse årene etter fylte 50 år.

Fafo konkluderte at forslaget ville sikret AFP til sju prosent flere.

Avviser Fellesforbundets forslag

Men blant LOs største forbund er det ingen som peker på Fellesforbundets forslag.

– Fellesforbundets forslag vil kun gi marginalt flere som kan ta ut AFP. Det er bedre, men ikke godt nok. Fortsatt er det veldig mange som står uten, sier Jan Rune Yanni Vikan, hovedkasserer i NTL og forbundets delegasjonsleder på kongressen.

Samtidig er det ingen av de store forbundene som gir uforbeholden støtte til Fagforbundets forslag.

– Både spørsmålet om opptjeningsmodell og 50-årsgrense inngår i arbeidet til redaksjonskomiteen, og vi kan ikke ta stilling til det før vi ser helheten, sier NTLs delegasjonsleder.

Jan Rune Yanni Vikan, hovedkasserer i NTL.

Jan Rune Yanni Vikan, hovedkasserer i NTL.

Martin Guttormsen Slørdal

Redaksjonskomiteens jobb er å gå igjennom forslag som fremmes under debattene.

Komiteen kan avvise forslagene, slå sammen flere forslag eller endre ordlyd. Redaksjonskomiteens innstilling blir så lagt fram for kongressdelegatene for avstemning.

Setter sin lit til redaksjonskomiteen

Handel og Kontor vedtok på sitt landsmøte at de vil tette hullene i dagens modell og at «alle år skal telle».

«Alle år skal telle» må forstås som støtte til en opptjeningsmodell.

Men på LO-kongressens andre dag vil HK-leder Christopher Beckham likevel ikke si at det er denne modellen forbundet vil gå for.

– Det er vanskelig for oss å si at vi er for en opptjeningsmodell sånn som situasjonen er, for vi vet ikke konsekvensene av det. Vi håper at redaksjonskomiteen kommer fram til noe som kan oss handlingsrom slik at vi kan ha muligheten til å bevege oss i dette vanskelige AFP-spørsmålet, sier Beckham.

NAF og NNN støtter opptjeningsmodell

Nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Arne Presterud, sier til LO-Aktuelt at forbundet alltid har vært for en opptjeningsmodell.

– Det tror vi våre medlemmer kommer best ut av.

Men forbundet er skeptisk til forslaget til overgangsordning fra Fagforbundet.

– Vi har folk som er født tidlig på tidlig på 60-tallet som nå ligger an til å få AFP, men de har ikke nødvendigvis 18 år i tariffbedrift ennå.

Forbundet frykter at mange medlemmer risikerer å miste AFP hvis kravet er 18 år i tariffbedrift.

Nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Arne Presterud.

Nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Arne Presterud.

Martin Guttormsen Slørdal

Også Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund vedtok på sitt landsmøte i slutten av mars å gå for opptjeningsmodellen.

«Vi jobber for at kongressen skal finne en felles løsning. Det er gode momenter ved begge modellene, men vi har et landsmøtevedtak som peker på AFP-vedtaket fra forrige kongress», skriver forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i en SMS.

LO-kongressen i 2022 vedtok at en reformert AFP-ordning skulle tette hullene i ordningene og gi opptjening for alle år i en AFP-bedrift.

EL og IT Forbundet er tause

EL og IT Forbundet har vært Fellesforbundets nærmeste allierte i AFP-spørsmålet.

Men forbundets delegasjonsleder, Bjørn Fornes, vil ikke kommentere AFP-forslagene som nå ligger på bordet.

«Vi venter til de har gått en runde i redkom (redaksjonskomiteen, red.anm.)», skriver han i en SMS til LO-Aktuelt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss