JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefravær

Må regne med høyere sykefravær i helse og omsorg, mener forsker

Å jobbe med folk, gir belastninger som du ikke finner i andre yrker, ifølge ekspert på sykefravær.
– Kvinneyrker holder på å bli de tyngste yrkene i arbeidslivet, sier Solveig Osborg Ose.

– Kvinneyrker holder på å bli de tyngste yrkene i arbeidslivet, sier Solveig Osborg Ose.

Colourbox

cathrine@lomedia.no

I helse- og sosialtjenester var sykefraværet på 9,8 prosent i vår, ifølge SSB sin oversikt.

Det er høyere enn i alle andre bransjer.

– Jeg tror vi bare må regne med et høyere sykefravær i de jobbene her enn i andre deler av arbeidslivet, sier Solveig Osborg Ose.

Hun er seniorforsker ved forskningsinstituttet Sintef.

Ved Smøla sykehjem klarte de å få ned sykefraværet kraftig, ved hjelp av blant annet kartlegging av hvordan de jobber, månedlige HMS-møter og mer bruk av gradert sykmelding.

Likevel har det vært vanskelig å holde sykefraværet nede over tid.

Aktuelt: Unni kom på jobb da hun var sykmeldt. Det var gull verdt

Belastning å jobbe med folk

En forklaring kan være at ansatte innen helse og omsorg jobber med folk, ifølge Ose. Det gir en ekstra belastning sammenlignet med mange andre yrker, påpeker hun.

– Ethvert møte mellom to mennesker er potensielt bra eller dårlig. Det handler om emosjonen og tilstanden den enkelte er i, når de møtes.

Sintef-forsker Solveig Osborg Ose.

Sintef-forsker Solveig Osborg Ose.

Privat

På sykehjem tar de ansatte vare på de kanskje aller mest krevende personene vi har i befolkningen, sier forskeren.

– Veldig mange har atferdsproblematikk knyttet til demenssykdommen, fordi dette er en vanlig årsak til at de ikke kan bo hjemme, og derfor får sykehjemsplass, forklarer hun.

Begeret renner over

Selv om mange arbeidsplasser i helsesektoren sliter med å få tak i nok folk, er det ikke bare bemanningen som er problemet, sier Ose.

– Det er også hvordan en bruker ressursene.

– Hvis en har de samme ansatte som går på de tyngste pasientene over lang tid, så er det bare å innse at ingen klarer det. Derfor blir de til slutt langtidssykmeldt, forklarer hun.

Hun kaller det akkumulert belastning, som dråper i et beger som til slutt blir fullt og renner over.

– Vi må klare å identifisere de dråpene som gjør at folk får denne arbeidsbelastningen, sier hun.

Mangler forskning

Mye av arbeidet med HMS i offentlig sektor er basert på erfaringer fra mannsdominerte yrker i industrien, ifølge Ose. Vi mangler forskning på hva som kan virke forebyggende i typiske kvinneyrker, mener hun.

– En har alltid tenkt at kvinneyrker ikke er så veldig risikofylte. Men jeg mener at kvinneyrker holder på å bli de tyngste yrkene i arbeidslivet.

Frykter det blir vanskeligere å rekruttere

Hun mener at vi trenger diskusjonen rundt sykefravær og sykelønnsordningen. Men hun frykter at kutt i sykelønnsordningen vil gjøre det enda vanskeligere å rekruttere folk til jobber innen helse og omsorg.

– Med en svakere sykelønnsordning er det ikke samfunnet som bærer hele risikoen, det er hver enkelt som må ta noe av den økonomiske risikoen ved sykdom. Da vil kanskje flere velge et yrke med lavere sykefravær, sier Ose. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse