ARBEIDSMILJØ: For å gjøre det lettere å varsle, må arbeidslivet bli tryggere mener Hadia Tajik.
Jan-Erik Østlie
Hadia Tajik om ytringsfrihet i arbeidslivet
Midlertidig ansatte tør ikke varsle fra når de blir dårlig behandlet, frykter Hadia Tajik
Regjeringen utvider varslervernet fra 1. juli. Men Hadia Tajik frykter endringer i arbeidslivet gjør at færre vil tørre å varsle.
helge@lomedia.no
– Arbeidslivet som vokser fram kan gjøre at folk kvier seg for å si fra. Mer bruk av midlertidig ansatte og kontrakter uten lønn mellom oppdrag, skaper et usikkert arbeidsliv. Hvis man tar opp noe som er ubehagelig eller kritikkverdig på arbeidsplassen, kan det få som konsekvens at man ikke får noen flere oppdrag, At man plutselig opplever å bli faset ut. Dette er alvorlig, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til LO-Aktuelt.
– Det er i ferd med å vokse fram et arbeidsliv som ikke er godt nok regulert, der rettighetene til arbeidsfolk ikke er godt nok ivaretatt. Du må ha en trygghet i jobb for å kunne oppleve frihet til å ytre deg om arbeidsplassen din, poengterer hun.
• Disse yrkene får trene i arbeidstiden
Strammer inn
Fra 1. juli blir det bedringer i varslervernet.
Det innføres en plikt for alle virksomheter med fem ansatte eller flere til å utarbeide rutiner for hvordan varsling og varslere skal ivaretas. Samtidig innføres visse minimumskrav til varslingsrutinenes innhold. Innleide arbeidstakere får utvidet varslervern.
«Varslervernet i arbeidsmiljøloven i dag gjelder for virksomhetens egne ansatte. Innleide arbeidstakere kan også få kjennskap til kritikkverdige forhold i virksomheten de er innleid til. Innleide arbeidstakere har ikke stillingsvern i innleievirksomheten og vil dermed kunne være i en særlig sårbar situasjon hvis de sier ifra om kritikkverdige forhold. De innleide får derfor nå samme rett til å varsle og samme vern mot gjengjeldelse som innleievirksomhetens egne ansatte», skriver arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.
Det innføres en utvidet taushetsplikt som vil gjøre det tryggere å varsle til offentlige myndigheter. Og varslingsreglene samles nå i et eget nytt kapittel i arbeidsmiljøloven.
Føler utrygghet
Hadia Tajik mener generelt at det likevel er vanskelig å stå fram med kritikk om arbeidsplassen fordi arbeidslivet stadig blir mer usikkert.
Derfor mener hun det er viktig at politikere tar grep.
– Det ene vi kan gjøre er å styrke rettigheten til varslere, for de som tar opp der mest alvorlige sakene. Det andre man kan gjøre er å gjøre arbeidslivet generelt så godt som mulig. Vi ønsker å fjerne den generelle adgangen til å ansette midlertidig. Vi ønsker å forby såkalte nulltimerskontrakter, vi ønsker å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett slik at arbeidsfolk som trenger det at fagorganisasjonen kan gå til sak på deres vegne. Å styrke arbeidstakernes rettigheter kan være med på å gjøre det lettere å ta opp ting. Også kan organisasjonene være med å endre kulturen på arbeidsplassen slik at de kan gå i bresjen for å ta opp ting, sier Hadia Tajik.
– Må ha takhøyde
Tajik mener en bedrift som ikke har takhøyde i egen organisasjon, risikerer å gå glipp av mye kunnskap.
– Hvis du ikke kan ytre deg på arbeidsplassen, er du ikke en fri samfunnsborger, mener hun.
Hun viser til to eksempler på hvordan varsling er vanskelig.
Monica-saken i Bergen hvor en varsler som fikk beskjed om at han ikke behøvde å bry seg, forfulgte saken og endte med at en person ble dømt for et drap på en åtte år gammel jente, som opprinnelig ble definert som selvmord.
Og en sak fra Haugerud skole hvor det ble laget kjøreregler for skolens lærere som begrenset de ansattes muligheter til å ytre seg.
Hun viser også til hemmeligholdet rundt eldreomsorgen i Oslo før komunevalget. Det ble registrert 8000 avvik, men offentligheten fikk ikke innsyn.
– Tabben er ikke at tabber skjer. Det er mennesker det er snakk om. Men å ikke ville stå ansikt til ansikt med problemene i den offentlige debatten, er noe helt annet, poengterer Hadia Tajik.
• Følg oss på Facebook
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox