JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå vil regjeringen avvikle au pair-ordningen

Regjeringen foreslår at muligheten for å søke oppholdstillatelse som au pair i Norge fjernes. Det er ventet at forslaget vil få flertall i Stortinget.
– Avvikling av au pair-ordningen er en stor seier, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Avvikling av au pair-ordningen er en stor seier, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Illustrasjonsbilde: Anita Arntzen

helge@lomedia.no

Au pair-ordningen foreslås avviklet i Norge. Det bekrefter arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen overfor FriFagbevegelse.

Samtidig legges det opp til gode overgangsordninger, slik at en avvikling ikke går på bekostning av de som allerede er i Norge.

– Regjeringen ønsker et arbeidsliv med skikkelige arbeidsforhold, også når arbeidet skjer i hjemmet. Den tiden der au pair-ordningen reelt sett var en kulturutvekslingsordning er forbi. Regjeringen ønsker et arbeidsliv med skikkelige arbeidsforhold, også når arbeidet skjer i hjemmet. Den tiden der au pair-ordningen reelt sett var en kulturutveksling er forbi. Vi må tørre å kalle ordningen det den er: Underbetalt arbeidskraft, der den som jobber bor i samme hus som de man jobber for, sier Marte Mjøs Persen.

At ordningen avvikles er en del av Hurdalsplattformen, og flere departementer har vært inne i bildet før avgjørelsen blir offentlig.

SV, som danner flertall med regjeringspartiene på Stortinget, har også ved flere anledninger gått inn for det samme.

Det bekrefter også SV-leder Kirsti Bergstø overfor FriFagbevegelse.

– Dette har SV jobbet for lenge. Vi er utrolig glad for at regjeringen endelig kutter en reaksjonær og bakstreversk ordning som for det meste har lagt til rette for billig arbeidskraft til rike familier. Dette var på høy tid. I mange år har au pair-ordningen ført til grov utnyttelse av unge jenter, og det er hevet over enhver tvil at dette ikke har fungert etter hensikten, som var kulturutveksling. Vi er glad for at regjeringen nå lytter til SV, sier hun.

Ordnede arbeidsforhold

Bakgrunnen for at saken nok en gang havner på politikernes bord, skal være at regjeringen ønsker et arbeidsliv med skikkelige arbeidsforhold, også når arbeidet skjer i hjemmet. 

En au pair kan ofte jobbe inntil 30 timer i uka for 5900 kroner pr. måned. Før skatt. I tillegg får vedkommende dekket enkelte andre utgifter, som kost og losji. 

Au pairen har kun rett på én fridag (24 timer) i uken, i tillegg til fri minst én fast ettermiddag hver uke. 

Au pairen bor ofte hjemme hos den man jobber for. De aller fleste er også langt hjemmefra. Nesten ni av ti kommer fra Filippinene. 

I 2017 ble blant annet et milliardær-ektepar dømt til fem måneders ubetinget fengsel for å ha misbrukt ordningen. I rettssaken kom det fram at de to fornærmede hadde nærmere 65 timers husarbeid i uka.

Les mer: Daria forlot Norge som au pair – og kom tilbake som krigsflyktning

– Grov utnyttelse av kvinner

– Avvikling av au pair-ordningen er en stor seier i kampen for et anstendig arbeidsliv. Dessverre har ordningen gitt oss mange eksempler på grov utnyttelse av kvinner, skriver Peggy Hessen Følsvik i en mail til FriFagbevegelse.

Folk som ønsker hjelp i hjemmet, enten det er til husarbeid eller barnepass, må gjerne betale andre for å utføre arbeidet, understreker LO-lederen.

Men da må det skje innenfor rammene i arbeidslivet de aller fleste i dette landet er enige om at skal være på pass: Anstendig betaling og anstendige arbeidsforhold, legger hun til.  

Hun mener regjeringen fortjener ros for å vise handlekraft.

– Erna Solberg gikk den andre veien. Hennes regjering fjernet støtten til au pair senteret. Årlig hadde dette senteret over tusen henvendelser fra kvinner med jobb som au pair som trengte hjelp, forteller Følsvik.

LO-lederen mener at ordningen har utspilt sin rolle.

– Dessverre har ordningen gitt oss mange eksempler på grov utnyttelse av kvinner, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Dessverre har ordningen gitt oss mange eksempler på grov utnyttelse av kvinner, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Åtte år siden

I 2015 la Marit Arnstad (Sp) fram et forslag om å avvikle ordningen, men forslaget ble nedstemt av det borgerlige flertallet på Stortinget.

Saken dukket også opp igjen i 2017. Da etter representantforslag fra stortingsrepresentantene Kirsti Bergstø og Karin Andersen (begge SV).

– Vi har uttalt oss kritisk. Men etter en lengre vurdering har både vi og KrF landet på dette standpunktet, uttalte kommunalpolitisk talsperson i Venstre, André Skjelstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forrige gang spørsmålet var oppe i Stortinget, var i 2019, etter representantforslag fra SV-representantene Karin Andersen og Petter Eide. Da hadde regjeringen Solberg parlamentarisk flertall på Stortinget.

Bakgrunnen for saken den gang var blant annet oppstyret rundt daværende justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og hans au pair som ble utvist av landet. Vedkommende hadde ikke hadde lovlig opphold i landet. Dermed har vi fått hele denne saken opp igjen.

Den gang fikk SV støtte fra Ap. Men Senterpartiet, Venstre og KrF sørget for at ordningen overlevde også denne gang, samtidig som Stortinget påla regjeringen å gjenopprette den økonomiske støtten til støttesenteret for au pairer på samme nivå som Norsk Folkehjelp drev.

Au pair-ordningen ble i sin tid etablert av Europarådet for å gi unge mulighet til kulturutvikling og språkopplæring gjennom arbeid i en familie i et annet land.

– Det ideelle grunnlaget for ordningen var god. Kulturutveksling for unge mennesker som kunne komme ut og lære seg språk og møte nye kulturer. Den tiden er for lengst forbi. Det vi står igjen med er tilgang på underbetalte hushjelper, avslutter LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Mye lest: Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse