JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forslag til ny opplæringslov

Regjeringen vil sikre Shaker (32) retten til å ta nytt fagbrev

Den ny opplæringslov vil sikre at alle kan fullføre videregående skole, få læreplass og i tillegg kunne rekvalifisere seg i arbeidslivet. Det siste gleder Shaker Muntadar seg over.
Shaker Muntadar jobber i dag på logistikklageret til Ahlsell. Nå skal han bli rørlegger.

Shaker Muntadar jobber i dag på logistikklageret til Ahlsell. Nå skal han bli rørlegger.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

I et kvart århundre har opplæringsloven bare blitt klattet på. Nå har kunnskapsminister Tonje Brenna sørget for en full gjennomgang av hele loven.

Håpet er å få den til å gjelde til neste skoleår. Det var Solberg-regjeringen som sendte forslaget til ny opplæringslov på høring i 2021.

De to mektigste forbundslederne i LO, Mette Nord og Jørn Eggum, poengterer overfor FriFagbevegelse hvorfor det er så viktig å levere denne reformen.

– Å kunne rekvalifisere seg i arbeidslivet er kjempeviktig. Har du tatt et yrkesvalg, men finner ut at det var feil, skal du med loven i hånda kunne ta et nytt yrkesvalg. Det er viktig også fordi samfunnets behov endrer seg, og for ikke å glemme for at vi skal kunne gjennomføre det grønne skiftet, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Fellesforbundets leder mener nettopp det grønne skiftet gjør at mange trenger videreutdanning eller en annen utdannelse i framtiden.

– Dette er også folkehelse fordi denne loven setter folk først, ikke systemet, mener Eggum.

Elise Waagen, stortingsrepresentant (Ap), Mette Nord, leder i Fagforbundet og Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Alle tre hilser den nye opplæringsloven velkommen.

Elise Waagen, stortingsrepresentant (Ap), Mette Nord, leder i Fagforbundet og Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Alle tre hilser den nye opplæringsloven velkommen.

Jan-Erik Østlie

Dette er nytt

Opplæringsloven vil bidra til en rekke utvidelser i rettighetene til videregående opplæring.

• Lovforslaget gir rett til å fullføre videregående skole uten tidsbegrensing, helt fram til du har bestått.

• Retten til omvalg. Du kan velge videregående opplæring på nytt fram til du fyller 19 år.

• Er du kvalifisert til en læreplass, skal du få tilbud om et opplæringsløp av fylkeskommunen hvis du ikke får lærlingeplass.

• Har du generell studiekompetanse eller et fagbrev, skal du kunne omskolere deg og ta nytt fagbrev i løpet av arbeidslivet. Rekvalifisere deg heter det på fagspråket.

• Lovfeste at skolene skal følge opp elever som har fravær.

Måtte betalt selv

For Shaker Muntadar fra Jessheim vil dette innebære at han med loven i hånda kan fylle på sitt fagbrev i logistikk med et fagbrev som rørlegger.

I dag jobber han på logistikklageret til Ahlsell, og har gjennom dette fattet interesse for rørleggerfaget. Han har snart et fagbrev i logistikk. Nå skal han kunne bli voksenlærling som rørlegger, og ta fagbrev uten å måtte betale for alt selv.

Shaker vet om mange som er i hans situasjon. Som tillitsvalgt får han mange henvendelser fra kolleger som vil bli håndverkere, rørleggere eller elektrikere, for eksempel.

– Jeg kan ikke se noen bakdeler ved at denne rettigheten lovfestes. Her er det bare plusser både for ansatte og ledelse. Og jeg snakker ikke bare for meg selv, sier Shaker Muntadar til FriFagbevegelse.

– Et viktig dokument

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener Shaker er et godt eksempel på viktigheten av den nye opplæringsloven.

– I dag er han lagerarbeider som tar fagbrev i logistikk. Nå lovfestes retten til å rekvalifisere seg. Sammen med en arbeidsgiver som legger til rette, og en regjering som handler på dette området, kan han ta fagbrev også som rørlegger, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

I dag kan du for eksempel ta studiespesialiserende påbygg hvis du har startet på veien til fagbrev, men du kan ikke ta fagbrev gjennom studiespesialisering.

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener opplæringsloven som passerte statsråd fredag er en av de viktigste dokumentene regjeringen har levert.

– Den handler om barns oppvekst, utdanning og at både offentlig og privat sektor får arbeidskraft til å løse samfunnets viktige oppgaver, sier Mette Nord.

Fagforbundet organiserer blant annet helsefagarbeidere, som kan ha en tøff arbeidshverdag og være utsatt for slitasje. Uten å måtte gå gjennom sykemeldinger eller omskoleringer kan de nå få formell utdannelse gjennom andre yrker.

– Fullføringsreformen vil gjøre at mange flere vil få mulighet til å få den kompetansen de trenger. Samfunnet må legge til rette for en utvikling i forhold til samfunnets behov, sier Mette Nord.

Ny sjanse

Utdanningspolitisk talsperson på Stortinget for Arbeiderpartiet, Elise Waagen, mener denne loven er viktig for å hegne om fellesskolen.

– Vi har et arbeidsliv i kraftig endring. Med denne reformen vil ikke utdanningen din gå ut på dato fordi du får en ny sjanse. Det er kjempeviktig å sikre denne grunnleggende retten, sier Elise Waagen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse