JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2017

Renée Rasmussen er vraket av LOs valgkomité

Det skaper opprør blant småforbundene.
Renée Rasmussen.

Renée Rasmussen.

Sissel M. Rasmussen

hanne@lomedia.no

helge@lomedia.no

Renée Rasmussen får ikke gjenvalg i LO-ledelsen. Valgkomiteen har innstilt på Kristin Sæther fra Fagforbundet på hennes plass, til stor irritasjon hos småforbundene.

Ifølge valgkomiteens leder, Odd Chr. Øverland, ble den endelige innstillingen til valgkomiteen banket på torsdagens møte. Men etter det Frifagbevegelse.no erfarer var de åtte navnene klare allerede onsdag. Det var den interne plasseringen som ble avklart torsdag.

Det var stor uro og bekymring blant småforbundene før valgkomiteens innstilling ble kjent. Og den var altså ikke ubegrunnet.

Alle sakene fra LO-kongressen

Levd i spenning

Også andre i ledelsen har levd med en uvisshet om lederkabalen foran årets kongress. Etter hvert ble det klart at det var Renée Rasmussen som lå dårligst an.

I slutten av april signaliserte hun i et intervju med Musikkultur at hun ønsket å kjempe for plassen i ledelsen for å fortsette arbeidet hun har påbegynt.

– Hjertet mitt er hos frilanserne og de selvstendig næringsdrivende. Nå som vi er kommet så godt i gang med LO Selvstendig, er det viktig at vi får en god debatt rundt denne medlemsgruppens utfordringer på LOs kongress. Det ville være fryktelig trist om hele prosjektet skulle forvitre, sa Renée Rasmussen til Musikkultur.

Fagforbundet

Det endelige forvarselet om at hun hadde en utsatt posisjon, kom bare timer før kongressen startet. Da ble det klart at Fagforbundet ville gjøre krav på to plasser i LO-ledelsen. Ifølge pressmeldingen som ble sendt ut ville de sette Kristin Sæther, sin nye kandidat, opp mot nettopp Renée Rasmussen.

– Det blir litt av en jobb som valgkomiteen får, var reaksjonen til Rasmussen.

Jeg kan ikke gjøre annet enn å se hva som skjer. Det er ikke stort annet å gjøre, sier hun i en kort kommentar til LO-Aktuelt da dette ble klart.

Leder i Skolenes Landsforbund, ser at denne debatten er kompleks.

– Jeg synes det er viktig at man henter noen utenfra, spesielt fra et så engasjert og aktivt miljø som Kristin Sæther kommer fra. Men jeg har jo reagert på at man setter henne opp mot en med høyere utdanning, sier Anne Finborud til LO-Aktuelt.

Hun mener Renée Rasmussen har gjort en veldig god jobb spesielt i arbeidet med næringsdrivende og selvstendige.

– Men jeg tar det som en selvfølge at LO ikke har gjort dette arbeidet avhengig av en person. Jeg regner med at LO har et apparat og opplegg rundt dette arbeidet, mener Finborud.

Leder Mette Nord i Fagforbundet ville ikke kommentere påstanden om at innstillingen gir et mindre mangfold i LOs ledelse.

Følg oss på Facebook

Samme i 2009

Også i 2009 ble det argumentert iherdig for at de sju plassene i den kongressvalgte LO-ledelsen bør bli spredd på flere enn de fire forbundene valgkomiteens flertall la opp til med sin innstilling.

Da var det Arbeidsmandsforbundet som tok kampen. Deres ungdomssekretær, Pål Sture Nilsen, var kandidat til den siste plassen som LO-sekretær, lansert av et mindretall i valgkomiteen som motkandidat til Kristian Tangen fra Fagforbundet.

Fagforbundets kandidat vant med 209 mot 103 stemmer.

Forbundsleder Erna Hagensen vet derfor alt om hvordan småforbundene føler det.

– Jeg mener LO-ledelsen må gjenspeile medlemsmassen. Det er jo forbundene som er LO, og derfor bør de også ha en plass og oppleve at de blir hørt, sier Erna Hagensen til LO-Aktuelt.

– Det er et generelt problem at når de store forbundene slår seg sammen, så få de jo flertall. Hvis det blir slik at småforbundene begynner å føle at de har tapt på forhånd, vil det gjøre noe med det indre livet i LO, mener Hagensen.

På samme kongress ble Rita Lekang vraket etter 12 år i ledelsen.

Det er lite trolig at det blir benkeforslag på at Rasmussen skal fortsette, fordi det kan bli oppfattet som et dobbelt nederlag å først bli vraket av valgkomiteen, og deretter eventuelt vraket av salen.

LO-ledere gjennom tidene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse