Sykefravær
Renholder Marianne får ned bruken av vikarbyråer i Trondheim
Høyt sykefravær blant renholdere i kommunen gjorde at de selv tok grep.
NY DAG, NYTT STED: Marianne Olsen trives med å bytte arbeidssted ofte.
Martin Guttormsen Slørdal
martin.slordal@lomedia.no
Marianne Olsen er tidlig på jobb. 06.15 var hun på plass på Ilsvika sykehjem i Trondheim for å gjøre rent der. Fagforbundet-medlemmet har jobbet som renholder i kommunen i over 23 år, men her har hun aldri vært før.
Olsen er nemlig en av 19 faste ansatte renholdere i det som kalles ressursgruppa i Trondheim kommune.
Alle ansatte i denne gruppa jobber i 100 prosent stillinger.
Olsen og kollegene dekker opp behovet for renholdere der faste ansatte er borte på grunn av sykdom eller ferie. Det betyr at Marianne Olsen og kollegene aldri vet hvor de skal på jobb neste gang. Og det stortrives i hvert fall hun med.
Liker å være på nye steder
Olsen synes det er lærerikt å jobbe med kolleger som har ulik kompetanse. Spesielt godt liker hun det å være på nye steder hele tiden.
– Dette passer meg utmerket. Arbeidsdagene går så fort. Jeg får mye mer variasjon nå enn jeg hadde fått hvis jeg var på samme sted hele tiden, sier hun.
Fordi renholderne i ressursgruppa stadig bytter arbeidsplass og må møte opp på nye steder, er det forhandlet fram et ulempetillegg på 10.000 kroner i året for dem.
Martin Guttormsen Slørdal
Krevde faste stillinger
Forslaget om å starte opp en slags «kommunal vikarpool» for renholdere kom opp i 2021. Det var renholderne selv som foreslo dette for arbeidsgiver.
De ville gjøre noe med sykefraværet blant renholderne og ville ha med Fagforbundet på å sette i gang et prøveprosjekt.
– Vi sa at dette kan vi prøve i ett år, men da må det ansettes folk i 100 prosent stillinger. Det var et krav fra oss, sier Wenche Sagøy, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet for renholderne i Trondheim kommune.
KREVDE 100 PROSENT STILLINGER: Wenche Sagøy, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, var positiv til å starte opp en egen vikarpool i kommunen. Men de ansatte måtte få 100 prosent stillinger, krevde Fagforbundet
Martin Guttormsen Slørdal
Får mer eierskap til jobben
Sagøy mener det er forskjell på en vikar som er ansatt i et privat vikarbyrå, og de som er ansatt på heltid i ressursgruppa. De ansatte i ressursgruppa får et mye større eierskap til jobben sin, og så kan du faktisk planlegge livet ditt med en heltidsstilling.
– Du har for eksempel ingen mulighet til å komme deg inn på boligmarkedet uten en 100 prosent stilling. Og det må du ha for å klare deg i dag, sier Sagøy.
Før ressursgruppa ble opprettet, fikk Fagforbundet tilbakemeldinger fra de faste ansatte renholderne om at de brukte mye tid på å lære opp renholdere fra vikarbyråer når det var fravær.
– Det ble sagt at de faste renholderne ikke fikk så mye hjelp når det ble leid inn vikarer. De ønsket en vikarpool med ansatte som kjente til systemene våre.
Kjenner rutinene
Øystein Fossum er områdeleder i Trondheim eiendom i kommunen. Trondheim eiendom har ansvaret for den daglige driften og forvaltingen av bygningene som kommunen eier.
VIL UTVIDE: Øystein Fossum er områdeleder i Trondheim eiendom. Han forteller at ressursgruppa skal utvides før jul.
Martin Guttormsen Slørdal
Fossum forteller at de faste ansatte kunne oppleve det som en belastning å måtte lære opp innleide renholdere fra vikarbyråer.
– Tanken med ressursgruppa er å bruke egne ansatte som kommer inn ved fravær. De kjenner rutinene, og de kan systemene våre. Da slipper de faste ansatte å bruke så mye tid på opplæring, sier Fossum.
Sparte 600.000 kroner
Til sammen 350 renholderne er ansatt i Trondheim kommune. Med et fravær på rundt ti prosent, vil det si at 35 renholdere er borte fra jobb til enhver tid i Trondheim kommune.
– Kommunen er avhengig av å leie inn renholdere fra private vikarbyråer for å dekke opp for fraværet, men ressursgruppa har fått ned kostnadene, sier Fossum.
Fra januar til og med juli i år sparte ressursgruppa kommunen for minst 600.000 kroner. Summen inkluderer forskjellen mellom å bruke byrå kontra ressursgruppa, samt inntekter fra andre tjenester som ellers ville vært kjøpt av eksterne.
Ressursgruppa tar nemlig også på seg andre typer oppdrag i kommunen, som byggvask og fasadevask.
Tar dronekurs
Først startet ressursgruppa opp som et prøveprosjekt for et år, nå har den kommet for å bli. Ibrahim Mahamud Mahamed har jobbet der siden mars i år. Tidligere gjorde han rent i kommunens bygninger i bydelen Byåsen utenfor sentrum. Nå vasker han over hele byen. LO-Aktuelt møter ham på Sjetne skole på Tiller, sør for Trondheim.
– Jeg liker å være forskjellige steder, og å møte forskjellige folk på jobb. Jeg ville gjerne jobbe sånn og søkte meg hit, sier Mahamed.
VIL LÆRE MER: Ibrahim Mahamud Mahamed skal snart begynne på fagbrevet. Han går også på dronekurs.
Martin Guttormsen Slørdal
Han har jobbet som renholder i 13 år, de to siste årene i kommunen. Mahamed planlegger å ta fagbrev på nyåret og han går på dronekurs. I Trondheim kommune tester de nemlig ut om droner kan gjøre vindusvasken.
– Det er bra å lære nye ting slik at jeg kan utvikle meg videre, sier han.
Skal utvide gruppa
Ressursgruppa er ikke ferdig utviklet ennå. Litt av utfordringen er å bemanne den opp med riktig antall ansatte. Gruppa skal dekke opp for fravær, men det er ikke gitt hvor stort fraværet blir fra år til år, forklarer Øystein Fossum. Nå planlegger de å utvide gruppa med en ansatt til.
– Målet er å bli 20 renholdere før nyåret, sier han.
Det er ikke tilført noen ekstra midler fra kommunen for å opprette ressursgruppa. Derfor blir det opp til dem å sørge for at investeringen lønner seg, og at de sparer inn kostnaden på andre poster i budsjettet.
Stillaskurs og liftkurs
Renholder Marianne Olsen sveiper over vinduer og karmer med en støvtørker på Ilsvika sykehjem. Hun synes det er veldig positivt at arbeidsgiver også gir henne muligheten til å få påfyll og mer kompetanse. Hun har tatt både et liftkurs og stillaskurs.
– Du blir aldri utlært som renholder, og det er bra, sier Olsen.