JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
For Cosmin var et helt utenkelig at hans sak skulle føre til en endring som også får konsekvenser for framtida.

For Cosmin var et helt utenkelig at hans sak skulle føre til en endring som også får konsekvenser for framtida.

Sissel M. Rasmussen

Fattigdom

Rumenske Cosmin skulle aldri ha blitt kastet ut av Norge, ifølge Høyesterett

Cosmin ble utvist av landet etter å ha forsøkt å ta noen søppelsekker med klær ved en konteiner.


26.11.2022
06:00
14.12.2022 10:56

sissel@lomedia.no

2019: Cosmin bor på akuttovernattingen hos Kirkens Bymisjon i Haugesund, og de ansatte der kjenner ham godt. Han anses som en arbeidsom, forsiktig og hyggelig person.

Det er en søndag i mars 2019. Han og en kamerat går forbi bakgården til et butikksenter. De vil se om de kan finne brukbare matvarer som er kastet. Der kommer de over noen søppelsekker med det de tror er brukte klær, ved siden av en konteiner.

Da de tar dem med seg, kommer en mann ut fra en sportsbutikk og roper etter dem at de ikke kan ta sekkene. De to blir redde, slenger dem fra seg og løper av gårde.

Til tross for at butikkeieren ikke vil anmelde saken, anmelder politiet fra utlendingsenheten i Haugesund dem.

Tap i Tingretten

– De kalte meg kriminell, fortalte Cosmin til FriFagbevegelse i sommer.

Av hensyn til familien som nå er etablert i Norge, bruker vi bare hans fornavn i denne saken.

Cosmin trodde sekkene var søppel, forteller han, men godtok likevel boten han fikk. Slik skulle saken være ute av verden.

Dermed skrev han under på at han kunne sendes ut av landet – uten at han forsto rekkevidden av dette.

Kameraten, som ble tatt inn kort tid etter hendelsen, ble sendt ut av Norge etter få dager.

Kirkens Bymisjon mente det ikke var grunnlag for utvisning fra landet, og støttet Cosmin i å gå til sak mot UDIs vedtak.

Da saken kom opp i Oslo tingrett i mai 2020, hadde Cosmin blitt fraktet ut med fly og politifølge allerede på høsten året før. Han tapte i tingretten.

Under koronaepidemien forsøkte han å finne arbeid i England, mens kona fremdeles var i Haugesund. Hjemme i Romania bodde datteren med bestemor.

Familien ble splittet og bodde i tre forskjellige europeiske land.

Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Han anket saken

Advokatene som var involvert, mente at det hadde blitt benyttet feil rettsanvendelse i saken, og anket til lagmannsretten. Kirkens Bymisjon sentralt engasjerte seg også, og mente dette var en prinsippsak.

Også denne gangen endte det med tap for Cosmin og Bymisjonen. Men de bestemte seg for å forfølge saken videre til topps. Anken gikk til Høyesterett.

Kirkens Bymisjon ønsket å få klarlagt om det er riktig at EØS-borgere kan kastes ut av landet for mindre lovbrudd, som å naske en sjokolade eller ta søppel fra en konteiner.

Advokatkontoret i Haugesund fulgte opp saken og meldte den inn for Eftas overvåkingsorgan ESA. Allerede 1. september i 2021 startet ESA en egen sak.

ESA henvendte seg til Justisdepartementet om Norges praksis flere ganger etter dette.

Staten dømt i Høyesterett

7. mars i år falt dommen i Høyesteretten.

Høyesterettsdommerne konkluderte enstemmig med at Cosmins lovbrudd ikke var alvorlig nok til å utvise ham.

Dermed ble Utlendingsnemndas vedtak om utvisning, kjent ugyldig. Staten ble dømt til å betale 328.409 kroner i saksomkostninger for tingretten og lagmannsretten.

Dommen fra Høyesterett la vekt på at ESA spurte Norge om den norske utvisningspraksisen etter mindre lovbrudd, var i tråd med EØS-retten.

Justisdepartementet ombestemte seg

I oktober i år trakk Justisdepartementet tilbake instruksen, om at UDI alltid skulle vurdere utvisning ved naskeri og tyveri av mindre verdi.

Da hadde det gått et halvt år siden den knusende dommene i Høyesterett.

Les også: Larisa er rom fra Romania: – Jeg skammer meg ikke for å tigge for min datter

Sverige har annen praksis

Advokat Werner Dagsland førte den første saken for tingretten, og han er glad for Høyesteretts avgjørelse.

– Slik praksisen har vært, har svært mange blitt sendt ut av landet med innreiseforbud i to år.

Mange har blitt kastet ut av Norge på grunn av instruksen fra Justisdepartementet. Fra 2013 til 2020 fattet UDI 1426 utvisningsvedtak med henvisning til den, ifølge Dagsland som viser til tall fra myndighetene.

– La oss si at en svensk statsborger rapper en sykkel på vei hjem en kveld. Det har i prinsippet vært nok til å bli utvist etter det tidligere regelverket, sier Dagsland.

Advokaten sammenligner med svensk rett, hvor forutsetningen for utvisning av en EØS-borger er at overtredelsen kan føre til fengsel.

Sverige henviser til direktivets krav om en viss alvorlighetsgrad. De utviser ikke etter bøtelegging, slik norsk praksis har vært.

Advokat Werner Dagsland mener det handler om rettssikkerhet: – Hvilken øst-europeisk arbeidstaker eller arbeidssøker har råd til å kjempe mot systemet fra utlandet og gamble på at han vinner i femte runde etter å ha blitt nedsablet av fire instanser?

Advokat Werner Dagsland mener det handler om rettssikkerhet: – Hvilken øst-europeisk arbeidstaker eller arbeidssøker har råd til å kjempe mot systemet fra utlandet og gamble på at han vinner i femte runde etter å ha blitt nedsablet av fire instanser?

Sissel M. Rasmussen

Må endre praksis

Kirkens Bymisjon ser på saken som en stor seier. De har lenge vært opptatt av det de mener er svært urettferdig behandling av fattige.

– Nå må Norge endre sin praksis. Justismyndighetene kan ikke lenger forsvare den praksisen de har ført, slår jurist Mari Seilkjær i Kirkens Bymisjon fast.

Hun forteller at de var i møte med Justisdepartementet etter Høyesterettsdommen.

– Heller ikke da var de villige til å trekke denne instruksen. Det var først etter press fra ESA den avgjørelsen kom. Dette er full seier, sier Seilkjær.

For Cosmins del førte den lange prosessen til at han mistet to år med fast inntekt. Dette tapet får han aldri dekket. Slike saker gir ikke krav på fri rettshjelp. Noe som i praksis gjør rettssikkerheten for den det gjelder, svært dårlig.

FriFagbevegelse har forsøkt å få et intervju med politisk ledelse i Justisdepartementet, men har ikke lykkes.

Justisdepartementet skriver i en epost at de har bedt UDI om å vurdere hva som skal til for å fastholde en streng utvisningspraksis som motvirker vinningskriminalitet, i tråd med EØS-direktivet.

«Tiggerinvasjon»

Stoltenberg-regjeringen innførte instruksen i juni 2013.

Daværende justisminister Grete Faremo, meldte at de ikke kunne forby fattigdom og sult, men at det skulle bli lettere å utvise EØS-borgere fra Norge.

Erna Solberg og hennes regjering, videreførte instruksen for utvisning av utlendinger da de vant valget i 2013.

Bakteppet for de politiske føringene startet året før, i 2012, da Oslopolitiet gikk ut i media og mente at Oslo ble oversvømt av tiggere. Mange tok til orde for tiggerforbud. Siv Jensen (Frp) snakket om tiggerinvasjon.

Det ble likevel ikke flertall for tiggeforbud, verken i Oslo eller nasjonalt.

I 2015 ble den nye straffeloven vedtatt. Instruksen har ikke blitt endret i løpet av de sju årene siden Stortinget vedtok den nye straffeloven, opplyser departementet.

Sakene skal vurderes individuelt

Foreløpig er det ikke nye retningslinjer eller klare svar på hva som skal skje framover, når det gjelder små og ubetydelige lovbrudd fra EØS-borgere i Norge.

Sakene skal vurderes enkeltvis, av Politidirektoratet og sendes til UDI for vurdering.

UDI har bedt Politidirektoratet om en ny vurdering av dagens kriminalitetsbilde, opplyser de på epost til FriFagbevegelse.

UDI trenger det for at de skal vurdere i hvilken grad hensynet til offentlig orden fremdeles tilsier bort- eller utvisning ved tyveri av mindre verdier, ifølge UDI. Basert på denne vurderingen, vil UDI etablere en ny praksis og nedfelle dette i sine retningslinjer.

Det er foreløpig ingen fast praksis for saker som tidligere var omfattet av den nevnte instruksen.

Politiet vil fremdeles opprette utvisnings- eller bortvisningssaker der de mener vilkårene er oppfylt, og disse sakene sendes til UDI for vurdering, skriver UDI.

Familien er samlet igjen

Cosmin er tilbake på jobben i Rogaland.

Nå bor han her sammen med kona og datteren sin. Han retter en stor takk til Kirkens Bymisjon som aldri slapp saken, selv etter tap i to rettsinstanser.

Denne gangen ønsket de å forfølge urettferdigheten helt til topps.

Det gjorde en forskjell.

Mye lest: Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

ESA

Eftas overvåkingsorgan (EFTA Surveillance Authority, ESA) kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen.

ESA er uavhengig av EFTA-landene og ivaretar privatpersoners og bedrifters rettigheter etter EØS-avtalen. ESA har på dette området tilsvarende myndighet som Europakommisjonen i EU.

 

26.11.2022
06:00
14.12.2022 10:56

ESA

Eftas overvåkingsorgan (EFTA Surveillance Authority, ESA) kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen.

ESA er uavhengig av EFTA-landene og ivaretar privatpersoners og bedrifters rettigheter etter EØS-avtalen. ESA har på dette området tilsvarende myndighet som Europakommisjonen i EU.




Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Jan-Erik Østlie

LO innrømmer: Vi bommet på sakene

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna


Flere saker