STARTET I VOKSEN ALDER: Mohammad "Sacha" Ifraitekh hjelper til med å laste betongelementer ned fra en bil. 31-åringen er godt i gang med fagbrev i betongfaget, samtidig som han er ansatt hos en entreprenør i Oslo.
Jonas Fagereng Jacobsen
Statsbudsjettet
Sacha (31) tar fagbrev på jobb. Nå skal flere få samme mulighet
Regjeringen legger 23 millioner kroner ekstra i potten for Fagbrev på jobb.
merete.jansen@lomedia.no
Ved en trikkeovergang vest i Oslo hjelper Mohammad «Sacha» Ifraitekh til med å laste betongelementer ned fra en bil.
Disse skal snart legges ned i bakken når overgangen fornyes. Ett av mange ulike oppdrag for bedriften PA Entreprenør, hvor han har skrevet kontrakt om Fagbrev på jobb.
– Det er tøft, men det går fint, sier Mohammad Ifraitekh, eller Sacha som alle kaller ham.
Om rundt to år regner han med å stå med fagbrev i hånda. Veien dit går gjennom fast ansettelse hos bygg- og anleggsentreprenøren PA, som mottar lærlingtilskudd fra staten de årene der Sacha også har skolegang.
Nå ønsker regjeringen å styrke denne ordningen fra 60 millioner kroner i årets budsjett til 83,2 millioner neste år. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har reist til trikkestoppet for å slippe lekkasjen fra forslaget til statsbudsjett.
– Jeg tror dette er en ordning som bare vil bli mer og mer populær. Men den må bli mer kjent, sier Brenna til FriFagbevegelse og føyer til:
– Mange voksne jobber uten formell kompetanse i ulike yrker. Ordningen er interessant for arbeidsgiverne, for de får formalisert kompetansen og vet at det er folk med fagbrevet i orden som er på jobb. Samtidig er det bra for den enkelte arbeidstaker å ha dokumentasjon på kunnskapen sin.
Satser på yrkesfag
Fagbrev på jobb er relativt nytt. Ordningen ble etablert i samarbeid med partene i arbeidslivet og hadde oppstart høsten 2018, altså under Solberg-regjeringen.
Dette er bare ett av flere områder den sittende regjeringen ønsker å styrke for å få flere til å ta yrkesfaglig utdanning.
Mens de rødgrønne hadde satt av 1 milliard kroner til slikt arbeid i 2023-budsjettet sitt, foreslår de å øke til 1,2 milliarder i 2024, fordelt på ulike potter.
Den største potten på 485 millioner kroner går til å sørge for at flere blir kvalifisert til en læreplass og til arbeidet med å få flere læreplasser i bedrifter. Her ønsker regjeringen å videreføre samme nivå fram til 2026.
Skulle først bli tannlege
Sacha var opprinnelig på vei inn i et helt annet yrke. Rumeneren studerte i flere år i Ukraina for å bli tannlege. Men for fem år siden brøt han opp og satte kurs mot Norge.
Som ufaglært håndverker i et bemanningsbyrå, utførte han et oppdrag hos PA Entreprenør. De ble så begeistret at de tilbød ham fast jobb, forteller HR-leder Kay-Arne Langerud.
– Vi merket fort iveren etter å bli god i faget. Det er kanskje hårete å si, men jeg liker at folk har ambisjoner, sier han til FriFagbevegelse.
Vil bli best i Europa
Ambisjonen til Sacha er intet mindre enn å bli Europas beste betongarbeider. For å klare det, leser han pensum ved teknisk fagskole i tillegg til at han forbereder seg på fagbrevet og er i tilnærmet full jobb. Hjemme har han kone og et lite barn.
31-åringen forteller om en høyst uvanlig døgnrytme.
Han kommer hjem fra jobb i 17-tiden. Er med familien fram til han legger seg kl. 20. Står opp igjen kl. 03 for å lese fram til han forlater huset i 06-tiden for å starte en ny arbeidsdag. Sånn har han holdt på i to år.
– Det er hardt. Jeg sover mindre, spiser fortere og jobber mer, sier Sacha smilende.
Teoridelen av fagprøven er allerede bestått. Om cirka to år står den praktiske prøven for tur.
Mener flere bør få muligheten
HR-leder Langerud forteller at to andre i bedriften tok fagbrev som betongarbeidere før sommeren. Han vedgår at de kunne vært enda flinkere til å pense ansatte inn på samme spor:
– Det er veldig behagelig når ting skurer og går og folk gjør en god jobb. Men hvis vi da i tillegg kan få dem inn på et slikt løp, er det jo veldig fint for både dem og oss, sier han.
Kunnskapsministeren ser på Fagbrev i jobb som en del av arbeidet som må gjøres for å dreie både utdanningssystemet og arbeidslivet i retning av at man skal fortsette å lære hele livet.
– Sacha her er en veldig ivrig person! Men også de som er mindre ivrige, vil måtte fylle på med ekstra kompetanse i løpet av arbeidslivet, rett og slett fordi vi jobber på stadig nye måter, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.
Fagbrev på jobb
Regjeringen fastsatte 01.08.2018 en ordning med fagbrev på jobb som en alternativ vei til fag- og svennebrev, i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Dette skal være en mer fleksibel vei mot fag- og svennebrev, uten at kravet til kompetanse hos de som avlegger fagprøven reduseres.
Fag- eller svenneprøven skal være den avsluttende vurderingen av kandidatene og de må ha bestått en skriftlig eksamen som viser kompetansen i lærefaget.
Kandidatene har samme rettighetene som andre medarbeidere i bedriften. Den ansatte beholder sin lønn og arbeidsoppgaver, og bedriften mottar tilskudd.
Lærebedriftene får lærlingtilskudd for kandidaten per måned. Satsen er den samme som for voksne lærlinger.
Kilde: Utdanningsdirektoratet og Oslo kommune
Fagbrev på jobb
Regjeringen fastsatte 01.08.2018 en ordning med fagbrev på jobb som en alternativ vei til fag- og svennebrev, i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Dette skal være en mer fleksibel vei mot fag- og svennebrev, uten at kravet til kompetanse hos de som avlegger fagprøven reduseres.
Fag- eller svenneprøven skal være den avsluttende vurderingen av kandidatene og de må ha bestått en skriftlig eksamen som viser kompetansen i lærefaget.
Kandidatene har samme rettighetene som andre medarbeidere i bedriften. Den ansatte beholder sin lønn og arbeidsoppgaver, og bedriften mottar tilskudd.
Lærebedriftene får lærlingtilskudd for kandidaten per måned. Satsen er den samme som for voksne lærlinger.
Kilde: Utdanningsdirektoratet og Oslo kommune
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø