JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meddommere på kurs:

Slik skal tillitsvalgte bli tryggere i rettssalen

Fellesforbundet og AOF har sitt første kurs for tillitsvalgte som er meddommere i norsk rettssaker.
MEDDOMMERE: Anne-Lise H. Rolland, tidligere advokat i LOs juridiske avdeling har det faglige opplegget for kurset for meddommere og leder av OGF, Terje Fjellum, tok initiativet til det.

MEDDOMMERE: Anne-Lise H. Rolland, tidligere advokat i LOs juridiske avdeling har det faglige opplegget for kurset for meddommere og leder av OGF, Terje Fjellum, tok initiativet til det.

Hanne Kullerud Nielsen

hanne@lomedia.no

Fellesforbundet har oppnevnt hele 37 personer som meddommere i tingrett og lagmannsrett landet over. De er oppnevnt fordi de har spesialkunnskap om arbeidslivssaker, som stillingsvernet.

Lang erfaring

17 av dem er denne uka med på et pilotprosjekt organisert av AOF, et kurs for arbeidslivskyndige meddommere. De har alle erfaring som meddommere, flere i over ti år. Men de har aldri blitt kurset i det, eller utvekslet erfaringer fra rettssalene.

Målet er å gi dem selvtillit og gjøre dem trygge i rollen som meddommer, i samspillet med fagdommerne, og lære dem hvilke rettigheter og plikter de har i denne sammenhengen, der de skal være nøytrale legdommere for folk som skal dømmes etter bevisene og vitneutsagn i retten.

Nøytrale dommere

– Det er mange dilemmaer for folk som har vært arbeidstakere og tillitsvalgte. I retten skal de være nøytrale, ikke tillitsvalgte for en av partene, sier Per Helge Mork, fagansvarlig for arbeidsrett i AOF.

Anne-Lise H. Rolland har ansvaret for det jussfaglige opplegget for pilotprosjektet. Hun har ti års erfaring fra LOs juridiske avdeling, og selv om hun nå er blitt Norges Skiforbunds første advokat, vil hennes hjerte vil alltid slå for LO, sier hun til Magasinet for fagorganiserte.

Klart behov

Hun synes det er mange engasjerte og relevante spørsmål som kommer opp på kurset, og det viser at det er behov for et slikt tilbud.

Hun påpeker at meddommerne er dommere på lik linje med fagdommeren, men at det kan være situasjoner der de for eksempel opplever at partene presses av fagdommerne til å inngå forlik som meddommerne ikke er enige i. Da er det viktig at de får den selvtilliten og kunnskapen som gjør dem i stand til å hevde sine egne meninger om saken, vite hvor langt de kan gå, og eventuelt hvordan de skal formulere en dissens.

Partene oppnevner

Det er partene i arbeidslivet som oppnevner meddommere med spesialkompetanse i arbeidsliv, og flere andre LO-forbund oppnevner sine. Til sammen har LO-systemet en stor kontingent av folk som bidrar i norske rettssaler. Men felles for dem er altså at de ikke har fått noen opplæring på forhånd.

Per Helge Mork håper at dette kan bli et permanent kurs, og det gjør også Terje Fjellum, lederen av Oslo Grafiske Forening, initiativtaker til prosjektet, som fikk støtte av Fellesforbundets administrative distriktskontor på Østlandet (ADK Øst). Fjellum har selv savnet kunnskap om denne rollen, og mener det burde være en LO-oppgave å skolere de som blir oppnevnt til slike verv.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse