JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert budsjett

Styrker arbeidet mot sosial dumping i lufta: – En god start, men vi forventer mer

Regjeringen styrker arbeidstilsynet innen luftfarten med om lag to stillinger.
– Vi håper inderlig dette følges opp i det ordinære statsbudsjettet for 2024, sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland.

– Vi håper inderlig dette følges opp i det ordinære statsbudsjettet for 2024, sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Luftfartsstrategien som nylig ble vedtatt i Stortinget, setter en ny standard for hvem som kan konkurrere om norsk innenriks luftfart.

Målet er å stenge norsk luftrom for sosial dumping, men det krever også penger.

Noe kommer allerede i revidert statsbudsjett, som legges fram i dag.

Om lag to årsverk

Tilsynsfunksjonen i Luftfartstilsynet styrkes nå med halvannen million kroner, noe som tilsvarer om lag to årsverk.

Mens Arbeidstilsynet utøver kontrollen i det vanlige arbeidslivet, er det Luftfartstilsynet som har tilsvarende oppgave innen luftfarten.

I dag er det bare halvannen stilling som er rettet inn mot denne delen. Dermed dobles innsatsen gjennom bevilgningen i revidert statsbudsjett.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener kontrollregimet for luftfarten er viktig både for regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene.

Aktuell: Prisveksten blir høyere enn lønnsveksten, tror regjeringen

En god start

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, betrakter dette som en god start.

– Vi er takknemlig for dette, men vi forventer mer enn dette. Vi håper inderlig dette følges opp i det ordinære statsbudsjettet for 2024, sier Aleksander Wasland til FriFagbevegelse.

Han poengterer at tilsynet har et stort ansvar for å holde orden både for den operative delen, men også sosiale delen i arbeidslivet for luftfarten.

– Jeg er glad for at regjeringen handler så raskt og at de har lyttet til oss, poengterer Wasland.

Selv vil ikke Nygård forskuttere noe, men sier at dette åpenbart må vurderes nærmere framover.

– Nå prøver vi oss litt fram med denne bevilgningen. Det er viktig at aktørene forholder seg til norsk arbeidsmiljølovgivning også med tanke på luftfarten. Dette henger sammen med innskjerpingene av lovverket som Arbeids- og inkluderingsdepartementet har gjennomført, samt tydeliggjøringen av arbeidstakerbegrepet i arbeidslivet. Dette må følges opp, sier Nygård til FriFagbevegelse.

Les også: Strømselskap fjerner 100 stillinger – mens eierne får 1,8 milliarder i utbytte

Sterkere tilsyn

Aleksander Wasland mener Luftfartstilsynet i dag mangler ressurser til å drive selv et normalt tilsyn med arbeidsforholdene i norsk luftfart. Han er derfor glad for at det allerede styrkes i revidert budsjett.

Men for å sikre gode ansettelsesforhold, at alle lover og regler overholdes og at flysikkerheten alltid kommer først, krever han at regjeringen tilfører Luftfartstilsynet ressursene de trenger for å utøve mandatet de har fått.

– Lover og regler er ikke alltid nok. Vi trenger et politi som kan ta dem som forsøker å jukse, sier Wasland til FriFagbevegelse.

Han er glad for at en nasjonal strategi for luftfarten nå er på plass. Men nå starter jobben, poengterer han.

– Luftfarten står overfor flere utfordringer, blant annet klima. Samtidig åpner ny teknologi for en unik utvikling av luftfarten og norsk industri. Klimautfordringen løses ikke kun med ny miljøvennlig flybensin. Det er derfor nødvendig med en stor og koordinert innsats på tvers av ulike departementer. Ikke minst for å ta vare på flysikkerheten til passasjerene, mener Aleksander Wasland.

Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet fører tilsyn med norsk luftfart og med arbeidsmiljøet for de ansatte om bord.

Er underlagt Samferdselsdepartementet.

Har 181 ansatte og hovedkontor i Bodø.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet fører tilsyn med norsk luftfart og med arbeidsmiljøet for de ansatte om bord.

Er underlagt Samferdselsdepartementet.

Har 181 ansatte og hovedkontor i Bodø.