JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

Lønnsoppgjøret blir spist opp av høy prisvekst, tror regjeringen

Regjeringa tror på en høyere prisvekst enn det LO og NHO la til grunn da de forhandlet. Dette kan føre til høyere krav i de lokale forhandlingene
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la torsdag fram revidert nasjonalbudsjett for 2023.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la torsdag fram revidert nasjonalbudsjett for 2023.

Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB

torgny@lomedia.no

Regjeringen tror at prisene i år kommer til å øke med 5,4 prosent. Hvis disse beregningene er riktige, kommer norske lønnstakere til å få mindre å rutte med i år.

Da frontfaget var ferdig forhandlet, ble den økonomiske rammen anslått til 5,2 prosent. Da offentlig sektor var ferdig med sitt oppgjør hadde de fått en økonomisk ramme på 5,4 prosent.

Nedgang i reallønna

Det tekniske beregningsutvalget (TBU) anslo at prisveksten i år kommer til å bli 4,9 prosent. Det var dette anslaget som LO og NHO, og de andre partene, tok utgangspunkt i, når de forhandlet.

Hvis 5,2 prosent blir lønnsveksten i privat sektor og regjeringens anslag slår til, vil arbeidstakerne igjen få en nedgang i reallønna, hvor mye du har å handle for. Dette vil være tredje året på rad at reallønna synker.

Regjeringa anslår at lønnsveksten for 2023 blir på 5 1/4 prosent.

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) ferske tall for prisveksten. Byrået har registrert at prisene fra april i fjor til april i år har steget med 6,5 prosent. Dette er betraktelig høyere enn regjeringens anslag for prisveksten.

Prisveksten vil avta

Økonomer tror at prisveksten vil avta utover året. Blant annet er det sannsynlig at prisen på strøm i år vil være lavere enn fjorårets rekordnivå.

En av de gruppene med størst prisvekst fra mars til april ifølge SSB, var matvarer. Det foregår en kraftig priskrig mellom de store matvarekjedene. Ved et par anledninger har ikke prisene blitt satt opp.

Til tross for den sterke prisveksten sist måned, er det derfor ventet at matvareprisene kommer til å øke kraftig i løpet av året.

Det er også stor usikkerhet til hvordan prisene på utenlandske varer vil slå ut. Den utenlandske inflasjonen er høyere enn den norske.

Prisvekst varegrupper april 2022 til april 2023

Svak krone

I tillegg vil utviklingen i kronekursen påvirke prisnivået i Norge. En lav kronekurs betyr at importerte varer blir dyrere i Norge. Den norske krona ligger på et rekordlavt nivå.

Det store spørsmålet er om kronekursen vil fortsette å synke eller om den kommer til å stige.

Ut fra alle disse ulike faktorene tror regjeringen at prisveksten i 2023 havner på 5,4 prosent.

Lokale forhandlinger

Med i bildet er også at lønningene kan komme til å øke mer enn 5,2 prosent. I flere av bransjene i privat sektor er det lokale forhandlinger. Da er det blant annet bedriftens lønnsomhet og fremtidsutsikter, som skal avgjøre hvilke tillegg som skal gis.

De lokale forhandlingene og andre tillegg, det som kalles lønnsglidningen, er anslått til 1,7 prosent for industriarbeiderne. Hvis de lokale tilleggene blir høyere enn 1,7 prosent, vil den økonomiske rammen for frontfaget sprekke slik den har gjort de siste årene.

Når anslaget for å prisveksten øker, vil det også motivere lokale tillitsvalgte til å sikre seg og sine kolleger en større del av verdiskapningen i bedriften.

Reallønna utvikling

Warning
Annonse
Annonse