Svensk studie: Nattarbeid kan gi deg dårligere tannhelse
Om du jobber dag eller natt kan påvirke tennene dine.
KLASSE: Tannhelsa følger kjente sosiale skiller som nivå på utdanning og inntekt. Forskning viser at også arbeidsplassen har betydning. Illustrasjonsfoto: Colourbox. com
Illustrasjonsfoto: Colourbox. com
sym@lomedia.no
Det er kjent at utdanningsnivå og økonomi påvirker folks tannhelse. Jo kortere utdanning og jo svakere økonomi, jo dårligere står det til med tenna. Den svenske LO-avisa Arbetet har over en rekke utgaver skrevet om tannhelsa i Sverige. Nå slår de fast at nattarbeid kan påvirke tenna negativt.
• Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde. NB! Sterke bilder
Flere årsaker
En studie utført i 2013 i Gøteborg viser at skiftarbeidere som jobber på dagtid vedlikeholder tenna mye bedre enn nattarbeiderne. De opplever også egen tannhelse som bedre enn skiftarbeiderne som arbeider natt. Men rent biologisk betyr det også mye når på døgnet du spiser. Mennesker utsondrer mindre spytt om natten, og spyttet er viktig for å forebygge skader på tennene, sier Peter Lingström, professor i kariologi ved universitetet i Gøteborg, til Arbetet. Arbeidstakere som spiser og drikker i løpet av natten er derfor mer utsatt enn andre. Hva du spiser er også viktig. Og Lingström påpeker at nattarbeid ofte kombineres med usunne matvarer for å holde seg våken og aktiv.
Lite forskning
Det er kjent at dårlig arbeidsmiljø kan påvirke både tannhelsa og den generelle helsetilstanden. Det er derimot lite forskning på sammenhengen mellom arbeid og tannhelse. Japanske studier viser at arbeidstakere med høyt stressnivå har dårligere tannhelse enn andre. Og amerikanske studier har påvist sammenheng mellom sur luft og redusert tannhelse for industriarbeidere som produserer batterier. Overfor Arbeidet påpeker professor Lingstrøm at det er viktig å forske mer for å se på hvordan tannhelsen påvirkes av jobben din.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
RØNTGEN: Tannhelsa følger kjente sosiale skiller som nivå på utdanning og inntekt. Forskning viser at også arbeidsplassen har betydning. Illustrasjonsfoto: Colourbox com.
cOLOURBOX