JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturarv

Syng med på kjente arbeidersanger i egen app

Glemmer du teksten til «Internasjonalen» hver 1. mai? Med en ny app kan du øve deg på å synge med på gamle arbeidersanger.
MUSIKKPEDAGOGER: Ingrid Anette Danbolt, Siri Haukenes (bak) og Nina Engesnes.

MUSIKKPEDAGOGER: Ingrid Anette Danbolt, Siri Haukenes (bak) og Nina Engesnes.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Musikkappen Trall gjør at du nå kan laste ned store deler av musikk- og sangarven vår. Også noe av det arbeiderbevegelsen synger.

Nå inneholder Trall seks sanger som synges ofte på arbeiderbevegelsens mange arrangementer.

Hvorfor har dere tatt inn arbeidersanger i Trall?

– Fordi arbeiderbevegelsen alltid har sunget mye, og det er nå behov for å videreføre en sterk tradisjon til nye generasjoner, forteller Ingrid Danbolt og Nina Engesnes, to av initiativtakerne bak det digitale musikkverktøyet Trall.

Behov for noe nytt

Ingrid Danbolt og Nina Engesnes underviser begge i musikk ved barnehagelærerutdanninga på OsloMet. I 2015 fikk de sammen med Elisabeth Anvik, Liv Anna Hagen og Siri Haukenes, ideen til Trall.

Som musikkpedagoger har de registrert at studentene ikke kan de samme sangene, og i hvert fall ikke de gamle norske sangene.

Det var behov for noe nytt, men kanskje ikke i bokform. I dag er jo det meste å finne digitalt. Og mange har fortsatt lyst til å synge selv om ikke alle tør å slippe seg løs. Sånn ble tanken født om en app som kunne gjøre Norges mangfoldige sangskatt tilgjengelig på en ny måte sånn at til og med ungdommen kunne bli revet med.

Nå kan appen Trall lastes ned på alle digitale plattformer.

Internasjonalen er med

I dag kan du lytte til om lag 150 sanger i et stort musikalsk mangfold. Men de har spilt inn 200, så det vil etter hvert komme flere.

Mange sangere, av begge kjønn og i ulike aldre, har bidratt. Ingen av artistene har fått lov til å spille sine egne hits, men er utfordret til å spille inn allsangvennlige og nyskapende versjoner av en rekke sanger som skulle med.

Og du kan altså ikke bare lytte, du skal inspireres til å synge med. Det fins en karaokefunksjon der du får teksten fortløpende på skjermen.

– Her åpnes en hel verden av musikk, sier Danbolt.

Sangutvalget har de basert på innspill fra ulike miljøer. De har også gått ut på gata og spurt folk om hva som er favorittsangen deres. En dag kom de på tanken om at arbeiderbevegelsen også burde trekkes med. LO Nedre Romerike ble kontaktet, og prosjektet har fått støtte fra LOs kulturfond.

– Målet vårt er at dette bare ekspanderer, sier Engesnes.

Artist Tuva Syvertsen bidrar på to av arbeidersangene i appen.

Artist Tuva Syvertsen bidrar på to av arbeidersangene i appen.

Jan-Erik Østlie

Det første vi møter er sang

– Hva gjør sang og musikk med oss?

– Den frigjør lykkehormoner i kroppen, vi blir gladere, sier de to musikkpedagogene.

Sang og musikk skaper også fellesskap, det skaper minner – ja, det er ikke avkobling, men tilkobling, mener de.

– Det første alle mennesker møter er jo vuggesang, sier Danbolt.

De er opptatte av at det skal være lett å delta. Trall skal være en tradisjonsbærer. Sanger som har blitt hits, klarer seg uten Trall.

– Men gode sanger, gode tekster – det ønsker vi oss, sier de.

Arbeidersangene som er med

·        Ellinors vise (Tuva Syvertsen og gitarist)

·        Virvelstevet (Tuva Syvertsen og gitarist)

·        Kjærlighetsvisa (Stina Stenerud m/bandet MonikaZ Vals)

·        Internasjonalen (Stina Stenerud m/bandet MonikaZ Vals)

·        Syng høyt kamerater (Stina Stenerud m/bandet MonikaZ Vals)

·        Barn av Regnbuen (Stina Stenerud m/bandet MonikaZ Vals)



Kanskje kommer Karpe

Det er også de fem initiativtakerne som velger ut hvilke sangere og musikere som de skal bruke under innspillingene av sangene.

Versjonene bør være noenlunde forutsigbare. Altfor personlige og særegne tolkninger kan gjøre det vanskelig å synge med.

Danbolt og Engesnes forteller at 250 musikere til nå har bidratt.

– Det har vært en fryd å få jobbe med alle disse musikerne, sier Engesnes.

Og nå venter de spent fordi de har sendt en henvendelse til Karpe.

Ta sangkulturen tilbake!

For å få tilgang til appen Trall må du abonnere. Skjønt, prøve- og gratisversjoner fins.

I et sånt prosjekt er det mye opphavsrettsproblematikk som må avklares. Her var de tidlig ute og gjorde avtaler.

40 prosent av abonnementsinntektene går til TONO, organisasjonen som forvalter rettighetene til kunstnerne bak musikkverk. Trall registrerer også hver eneste avspilling.

Appen er ikke-kommersiell og har vært heleid av OsloMet. De forhandler i disse dager om nye eiere. Danbolt og Engesnes er veldig opptatte av at sang- og musikkskatten vår ikke skal bli borte eller fullstendig privatisert. Og de vil bygge broer, ikke minst mellom generasjoner.

– Sangen som uttrykksform lever jo der ute i samfunnet. Se og hør hva som skjer på fotballkamper. Der synges det hele tida. Sang bidrar til å forhindre utenforskap. Så syng folkens! Last ned Trall! sier Ingrid Danbolt og Nina Engesnes.

Om Trall

Trall er et digitalt musikkverktøy utviklet av musikkfaglige ansatte ved OsloMet i samarbeid med Bakken & Bæck.

Initiativtakere er Elisabeth Anvik, Ingrid Danbolt, Nina Engesnes, Liv Anna Hagen og Siri Haukenes – fem musikkpedagoger ved barnehagelærerutdanninga ved OsloMet. De utgjør i dag Tralls kunstneriske redaksjon. Daglig leder er Pia Lang-Holmen.

Trall er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Kulturdirektoratet, Furestiftelsen, Forskningsrådet, Kommunal og moderniseringsdepartementet, UNESCO og Sametinget.

All musikken er spilt inn i NRKs studioer, og alle rettigheter avklart i samarbeid med Norsk noteservice/Vigmostad&Bjørke. Musikken er utgitt etter avtale med TONO.

www.Trall.no

Trall skal:

* Gjøre det inspirerende og lett å synge med

* Vekke begeistring over sangmangfold og musikalsk variasjon

* Gjøre det enkelt å finne fram til sanger du vil synge

* Gjøre Norges mangfoldige sangskatt lett tilgjengelig

www.trall.no



Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse