JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HVORDAN HÅNDTERE FØLELSER: En god tillitsvalgt klarer å stå i de vanskelige følelsene sammen med medlemmene, mener psykolog Jan-Martin Berge.

HVORDAN HÅNDTERE FØLELSER: En god tillitsvalgt klarer å stå i de vanskelige følelsene sammen med medlemmene, mener psykolog Jan-Martin Berge.

Tillitsvalgt og koronakrisen:

Tillitsvalgt i krisetid: Slik tar du som best vare på medlemmene dine – og deg selv

Sinte, gråtende og bekymrede medlemmer er hverdagen for mange tillitsvalgte i disse dager. – Akkurat nå kan tillitsvalgte være med og forebygge psykiske lidelser, sier psykolog.15.04.2020
09:49
16.04.2020 10:24

ragnhild@lomedia.no

– Det er tøft å være tillitsvalgt og stå i dette. De fleste føler på et veldig stort ansvar for medlemmene sine, sier Geir Myklebust.

Myklebust kjenner hverdagen for LOs tillitsvalgte godt. Til daglig har han ansvar for medlems- og tillitsvalgtkurs i AOF Midt-Norge. I tillegg har han lang erfaring som tillitsvalgt selv. De siste tre årene har han vært hovedtillitsvalgt for Handel og Kontor-klubben i AOF Norge.

Når framtida er usikker, og et stort antall bedrifter må permittere, er det ikke rart at mange arbeidstakere kjenner på frykt og angst. Det er naturlig å være bekymret for egen helse og økonomi i en slik situasjon. For mange av oss er arbeidet dessuten en viktig del av identiteten vår.

Arbeidstakere som permitteres, kan dermed reagere med sorg og depresjon, påpeker Myklebust.

For den tillitsvalgte kan det bli mange sterke følelser å håndtere.

– Følelsesmessig er dette tøft for mange. Jeg opplever selv at det er vanskelig, sier Myklebust.

Som så mange andre virksomheter har nemlig Studieforbundet AOF blitt nødt til å permittere ansatte de siste ukene. Kurs og konferanser er avlyst som følge av koronaviruset. Om lag halvparten av HK-medlemmene er delvis permittert.

RÅDGIVER: Geir Myklebust har jobbet i Studieforbundet AOF i 20 år og er ansvarlig for medlem- og tillitsvalgtskoleringen i AOF Norge.

RÅDGIVER: Geir Myklebust har jobbet i Studieforbundet AOF i 20 år og er ansvarlig for medlem- og tillitsvalgtskoleringen i AOF Norge.

AOF

Stå i det sammen

Når medlemmer gråter eller blir sinte, er det mange tillitsvalgte som føler seg usikre, tror Jan-Martin Berge.

Han er spesialist i klinisk arbeidspsykologi og har holdt kurs blant annet for fagforeninger. Men, minner Berge om, følelser ikke er farlig.

– Tvert imot vil følelser ofte dempes når vi deler dem med andre. En god tillitsvalgt klarer å stå i de vanskelige følelsene sammen med medlemmene, sier han.

Akkurat nå har de tillitsvalgte en mulighet til å gjøre en forskjell for folks psykiske helse, påpeker Berge. For jo lenger denne situasjonen varer, med isolasjon, nedgangstider og stor usikkerhet på arbeidsplassene, dess større er risikoen for at kollegaer kan utvikle psykiske lider som angst og depresjon. Nettopp ved å dele det som er vanskelig, kan tillitsvalgte være med på å forebygge psykiske lidelser, sier psykologspesialisten.

– Du kan tenke at rollen din akkurat nå er å være litt som en søppelkasse for medlemmene dine. Nå er tiden for å lytte litt mer enn du prater, og for å se og anerkjenne medlemmenes følelser, sier Berge.

PSYKOLOG: Jan-Martin Berge er arbeidspsykolog og driver foretaket Psykolog Berge.

PSYKOLOG: Jan-Martin Berge er arbeidspsykolog og driver foretaket Psykolog Berge.

Øistein Norum Monsen

Det viktigste er å lytte

Dette er også Geir Myklebusts erfaring. Å ha tid til å lytte, er kanskje det aller viktigste i møte med medlemmer i vanskelige livssituasjoner, mener han. I den samtalen finnes det ikke noe rett og galt.

– Om folk er sinte, må de få lov til å være sinte. Om de er lei seg, må de få lov til det. Du kan ikke ta fra medlemmene følelsene de har. Du kan heller ikke ta over følelsene. Men det du kan gjøre, er å lytte. Og det er også noe av det viktigste du kan bidra med, sier han.

Noen ganger er det å lytte tilstrekkelig, mener Myklebust. Om det kommer opp ting i samtalen, som må korrigeres, eller om du opplever at medlemmet gjør problemene større enn de behøver å være, så ikke avbryt, er hans råd. Vent til kollegaen har fått «tømt seg». En skal nemlig ikke undervurdere betydningen av å få lov til å blåse ut, mener Myklebust.

Vær på tilbudssiden

Fordi folk er så forskjellige, har han ingen oppskrift på «den gode samtalen» som passer alle.

– Noen snakker kanskje ikke om følelser i det hele tatt. Da kan det være lurt å hjelpe vedkommende litt på vei med noen spørsmål som: «Hvordan føles det?» eller «hva kjenner du på da?»

Om kollegaen derimot er overveldet av følelser, og alt er bare mørkt, må du kanskje hjelpe vedkommende litt med å se mulighetene. Pek på de positive tingene, og på potensielle løsninger.

Still spørsmål som: «Er det noe du selv kan gjøre?», eller «Er det noe andre kan gjøre for deg?»

– Hjelp folk videre, og vær litt på tilbudssiden, råder Myklebust. Om problemene er av økonomisk art, kanskje du kan tilby å ta en telefon til banken? Eller kanskje det er noe ledelsen kan stille opp med? Bruk nettverket ditt som tillitsvalgt, råder Myklebust.

Spør om hvordan det går

Mange tillitsvalgte opplever i disse dager et renn av henvendelser og spørsmål fra medlemmene. Da er det lett å glemme de du ikke hører noe fra. Men at alt er rolig på overflaten, betyr ikke at det ikke skjer noe på innsiden, minner psykolog Jan-Martin Berge om. Han oppfordrer tillitsvalgte til å være litt ekstra oppmerksom på de som trekker seg unna. Unnvikenhet kan være en like naturlig reaksjon på vanskelige situasjoner som mer synlige følelsesreaksjoner.

– Ikke vær redd for å spørre hvordan det går. Er det noen du er bekymret for, er det bedre å ta kontakt en gang for mye enn en for lite. Om det er en kollega du ikke har noen nær relasjon til, kanskje du kan få noen andre på arbeidsplassen til å ta en ekstra telefon og høre hvordan det går? sier psykologen.

Å ivareta den enkelte medarbeider er dessuten et lederansvar, minner Berge om. Snakk med vedkommendes leder hvis det er noen du er bekymret for, råder han.

Vær tilgjengelig for medlemmene

For dem som sliter litt fra før, kan dagens situasjon forsterke de vonde følelsene. Disse medlemmene er det ekstra viktig å være oppmerksom på nå, mener Geir Myklebust.

– Gjør det klart at de ikke skal sitte alene med tunge tanker, og at de ikke skal være redd for å ta kontakt med den tillitsvalgte. Husk at når kollegaer tar kontakt med deg, så er det fordi de føler at du er en person de har tillit til.

Både medlemmer og tillitsvalgte kan være tilbakeholdne med å ta kontakt. Vi ønsker jo ikke å forstyrre, påpeker Myklebust og Berge. Rådet fra begge er derfor å lage noen rammer.

– Vær ærlig på agendaen din. Si at du tar kontakt for å høre hvordan det går. Spør om lov, og avtal tid, sier Berge.

Også i de tilfellene det er medlemmet som tar kontakt med deg, kan det være fornuftig å avtale tidspunkt for en ny prat, mener Geir Myklebust. Han råder tillitsvalgte til å avslutte samtalen med en liten oppsummering: Hva har dere snakket og blitt enige om? Og når skal dere snakkes igjen?

– Hvis du som tillitsvalgt inviterer til en ny samtale, så føler ikke folk at de bryr deg på samme måte, sier Myklebust.

Bruk fellesskapet

Regelmessig kontakt er viktig, spesielt nå når mange mennesker er ensomme, påpeker AOF-rådgiveren. I en tid da det sosiale fellesskapet på jobben er borte, har han som hovedtillitsvalgt hatt god erfaring med «allmøter» på nett. De siste ukene har klubben hatt et ukentlig digitalt medlemsmøte hver fredag. Det gir alle muligheten til å føle tilhørighet, dele tankene sine og stille spørsmål de lurer på.

– Min opplevelse er at medlemmene setter veldig stor pris på det. De ansatte er gode på å støtte hverandre. For en del som er litt alene i denne tiden, er det en god måte å gå inn i helgen på, sier Myklebust.

Men pass på deg selv

At den tillitsvalgte er medlemmenes søppelkasse for en periode, betyr imidlertid ikke at en skal la seg dynge helt ned. Også tillitsvalgte trenger nemlig å få fjernet litt søppel, påpeker Jan-Martin Berge.

– God psykisk helse handler om å tåle og å kunne gi slipp, sier Berge.

Mange har en tendens til å «kjøre grublebuss», altså at bekymringene kverner og kverner uten at det fører oss noe videre. Om du merker at du sitter fast i de negative tankene, om du sover dårlig om natten og «grublebussen» i hodet kjører til alle døgnet tider, er det på tide å ta noen grep.

– Det er viktig at tillitsvalgte ikke blir sittede alene med alt det vanskelige. Finn deg noen å dele tankene med, gjerne andre tillitsvalgte, og sørg for ta gode pauser fra tillitsvalgtarbeidet, råder Berge.

Mange tillitsvalgte har et hjelpegen. De strekker seg langt for å hjelpe medlemmene sine, mener AOFs Geir Myklebust. Men også for den tillitsvalgte kan det bli for mye.

– Dersom det er et stort trykk fra medlemmene, tror jeg det er lurt å bevisstgjøre medlemmene litt.

Gi beskjed om at med mindre det er noe som brenner, så er det best om de tar kontakt innenfor vanlig arbeidstid.

Det er fullstendig lov å innføre «kontortid» også for tillitsvalgtsaker. Mange flere burde ha gjort det, mener Myklebust.

Å undertrykke egne følelser er aldri en god idé, påpeker AOF-veteranen. Det er riktig og viktig å ha noen å snakke med, også for den tillitsvalgte. Men ikke ta det med familien, anbefaler han.

– Det blir bare en belastning. Hold det der det hører hjemme, i virksomheten eller i forbundet. Kanskje har du en nestleder eller noen andre i klubben du kan dele det med?

Vær ærlig om dine begrensninger

For tillitsvalgte er ikke, og skal ikke være, psykologer og samtaleterapeuter. Dersom medlemmer kommer til deg med situasjoner du føler at du ikke har kompetanse til å håndtere, kan det være du bør oppfordre dem til å søke hjelp andre steder.

– Vær ærlig på hva som er dine begrensninger. Om du føler at vedkommende har behov for mer enn det du kan tilby, kan du for eksempel spørre: Vil du at jeg skal undersøke om det er noen andre som kan hjelpe deg? råder Myklebust.

Helsevesenet er der for dem som trenger det, minner psykolog Jan-Martin Berge om.

– Spør gjerne om vedkommende har noen å snakke med. Kanskje du kan tilby deg å ta kontakt med fastlegen, eller dere kan ringe fastlegen sammen? sier han.

Tips og råd i en krisesituasjon

• Skaff deg oversikt over situasjonen (Hva er det som skjer og hvordan den rammer det deg/dere?)

• Hva behøver jeg kunnskap om?

• Hvor henter jeg kunnskapen og er den til å stole på? (Pass på useriøse kilder)

• Hvilke tiltak kan iverksettes? Langsiktig og kortsiktig. Finnes det alternativ jobb eller alternative arbeidsgivere? (Særlig ved permitteringer)

• Gjennomfør risikovurdering (Menneskelige reaksjoner og følelser er like viktig som økonomi i denne sammenheng) Benytt deg gjerne av verneombud/hovedverneombud.

• Jevnlige drøftingsmøter med ledelse.

• Jevnlig kontakt med medlemmer (Ukentlig allmøte for medlemmene?)

• Vær tilgjengelig for medlemmene en til en, men forsøk å sette grenser for kommunikasjon utenom arbeidstid.

Kilde: Geir Myklebust, AOF

Slik kan tillitsvalgte ta vare på seg selv

• Sett grenser. Ta skikkelige pauser fra tillitsvalgtarbeidet.

• Sørg for å ha noen å dele ting med. Prat med andre tillitsvalgte.

• Krev støtte fra ledelsen. Få avklart hvor mye tid du kan bruke på tillitsvalgtarbeidet i en ekstraordinær situasjon.

• Skill mellom rollen som tillitsvalgt og deg som person.

Kilde: Psykologspesialist Jan-Martin Berge

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.04.2020
09:49
16.04.2020 10:24Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han


Flere saker