Mestertillitsvalgt:
Tillitsvalgte får solid kompetanse gjennom vervet. Nå kan den for første gang dokumenteres
Prosjektet «Mestertillitsvalgt» viser den verdifulle kompetansen tillitsvalgte får gjennom sitt arbeid og hvordan dette kan dokumenteres.
UNIKT: LO-sekretær Trude Tinnlund mener at prosjektet «Mestertillitsvalgt» er noe av det mest verdifulle som har kommet ut av Tillitsvalgtåret 2019. Sammen med LO-sekretær Terje Olav Olsson har hun deltatt i prosjektet.
Leif Martin Kirknes
sym@lomedia.no
– Dette er et banebrytende og veldig spennende prosjekt, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.
Hun peker på at det norske arbeidslivet er veldig lærende og at realkompetanse er en verdifull ressurs. Men det er fremdeles et åpent spørsmål hvordan denne verdifulle kompetansen kan dokumenteres og verdsettes.
Modellen fungerer
Gjennom prosjektet «Mestertillitsvalgt – kompetansebygging gjennom tillitsvalgtarbeid i praksis» har LO som en del av Tillitsvalgtåret 2019, prøvd å både kartlegge kompetansen og finne en modell som gjør at den kan dokumenteres.
AOFs Gro Svennebye har vært prosjektleder. I rapporten som nylig ble presentert for LO-sekretariatet, forteller hun at mange av de 37 tillitsvalgte som deltok i prosjektet, i begynnelsen fant det vanskelig å sette ord på egen kompetanse. Gjennom å bruke metodikken i Balansemodellen ble de derimot tydelig mer bevisste på egen kompetanse og alt de mestret.
p
– Balansemodellen skaper en positiv prosess og er en kilde til større selvinnsikt, stolthet og mestringsfølelse hos de tillitsvalgte som deltok i prosjektet, påpeker Svennebye.
Uformell læring
For Trude Tinnlund og LO har det vært viktig å få vist at Balansemodellen fungerer som en metode for å dokumentere den kompetansen både tillitsvalgte og andre arbeidstakere opparbeider seg gjennom uformell læring på jobben.
– Dette er derfor også en oppfølging av Nasjonal kompetansepolitisk strategi (2017–2021) for å få flere konkrete erfaringer med Balansemodellen, sier Trude Tinnlund.
Og hun er godt fornøyd med at modellen som baserer seg på rapporten «Balansekunst», har vist seg å fungere. Tormod Skjerve fra Virke som sammen med Eleni Simoeu står bak rapporten, har også deltatt i prosjektet «Mestertillitsvalgt». Balansemodellen brukes i dag blant annet for å lage kompetansestandarder i varehandelen og helsesektoren.
Enige om kvalifikasjon
Nå er utfordringen hvordan LO og forbundene kan fortsette arbeidet med å utvikle en kvalifikasjon for rollen som tillitsvalgt. I rapporten er Svennebye tydelig på at det beste ville være om forbundene og LO blir enige om innholdet i én felles «LO-kvalifikasjon» som dokumenterer hva en tillitsvalgt etter noen år har opparbeidet seg av kompetanse.
– Men det er helt avgjørende at en slik kvalifikasjon blir objektivt kvalitetssikret av en ekstern aktør, sier Svenneby.
Et studieforbund som AOF kan gjøre dette.
LO-sekretær Trude Tinnlund må erkjenne at det å være tillitsvalgt ikke nødvendigvis er et pluss på en CV. Men ved å kunne dokumentere all den kompetansen et slikt verv virkelig gir den tillitsvalgte, kan dette snus til å bli noe verdifullt.
p
Gro Svennebye mener at det også kan gjøre det enklere å rekruttere tillitsvalgte i framtida.
13 nøkkelkompetanser
For det er liten tvil om at de tillitsvalgte etter noen år i rollen har opparbeidet seg solid kompetanse på mange områder.
Gjennom å bruke modellen og metoden fra «Balansekunst» ble det i prosjektet definert 13 nøkkelkompetanser for rollen som tillitsvalgt:
• Bygge relasjoner
• Kommunikasjonsformer
• Kommunikasjonskanaler
• Erfaringslæring
• Lov- og avtaleverk
• Rollebevissthet
• Kritisk blikk
• Bygge nettverk
• Utviklingsarbeid
• Løsningsorientert
• Resultatorientert
• Tilgjengelighet
• Prosessgjennomføring
Grunn til å være stolt
LO-sekretær Terje O. Olsson som har hatt ansvaret for tillitsvalgtåret, lover at det skal jobbes videre med «Mestertillitsvalgt-rapporten» som en oppføging av tillitsvalgtåret. Det er viktig at arbeidet blir kjent og settes på dagsorden ute i regionene.
– Og er det noe dette arbeidet viser så er det jo at de tillitsvalgte har all grunn til å være stolte av den jobben de gjør og den kompetansen de innehar, konstaterer Olsson.