Tre ansatte på svensk batterifabrikk ble funnet døde i hjemmene sine
En av de ansatte var bare 19 år gammel. Sterke kjemikalier kan være årsaken til dødsfallene.
Batterifabrikken ligger i Skellefteå nordøst i Sverige.
Northvolt
anne.siri@lomedia.no
Historiene kan høres ut som mystiske hendelser fra en sommerkrim lagt til Nord-Sverige, men det hele er altså hentet fra virkeligheten.
Svensk politi etterforsker tre dødsfall blant ansatte ved batterifabrikken Northvolt. Tre menn har dødd i hjemmene sine i løpet av en halvårsperiode, skriver Arbetet.
Det er fortsatt ikke mistanke mot noen arbeidsgiver. Obduksjonen av de tre døde forteller ingenting om dødsårsaken.
Hundre nasjonaliteter
Batterifabrikken ligger i Skellefteå nordøst i Sverige.
På industriområdet jobber det mennesker fra hundre nasjonaliteter. Arbeidsspråket er engelsk. Noen snakker språket delvis, mens mange ikke behersker engelsk i det hele tatt, opplyser Fastighetsfolket.
Funnet døde i senga og på balkongen
I januar ble Mahari Baraki funnet død i sin egen seng av romkameraten. Baraki jobbet som renholder på oppdrag for Sodexo ved batterifabrikken.
Han hadde snakket om arbeidsmiljøet, om illeluktende kjemikalier og at de alltid hadde verneutstyr på seg.
Det forteller Barakis venn Ybrah Ruusom til Arbetet.
Politiet henla raskt etterforskningen ettersom de ikke fant noen dødsårsak.
Én måned senere døde en annen Northvolt-ansatt hjemme i sin egen seng, en 19-åring.
Politiet avskrev hendelsen som noe mistenkelig.
Da en tredje Northvolt-ansatt ble funnet død på sin egen balkong, innledet politiet etterforskning for å se om det er en forbindelse mellom dødsfallene.
I en skriftlig kommentar til Arbetet skriver Northvolt blant annet at det er dypt tragisk at tre personer har gått bort. De hilser politiets arbeid velkommen, for at familiene til de avdøde skal få så gode svar som mulig.
Kjemikalier som mulig årsak
Fagforbundet Fastighets har i vår besøkt fabrikken Northvolt for å skape kontakt med renholdere som jobber på oppdrag for selskapet Sodexo. De har informert om tariffavtale og forsøkt å verve medlemmer.
Av Sodexos rundt 200 medarbeidere på fabrikken, behersker bare en håndfull av dem svensk, sier Per-Olof Timan til Fastighetsfolket.
Han er verneombud for Fastighets region Nord.
I batteriutviklingen hos Northvolt brukes Isopropanol (IPA) som rengjøringsmiddel. Det er 99,9 prosent ren alkohol, noe som stiller store krav både til bruk av verneutstyr og til kunnskap om bruk av selve middelet, opplyser Fastighetsfolket.
I januar ble det lagt ned bruksstopp på IPA, fordi det ble brukt feil i maskiner som benyttes av renholderne. Bruksstoppet gjelder fortsatt.
Bruken av IPA har ført til at ansatte har være plaget med hodepine. Kjemikalier skal også ha forårsaket øyeproblemer blant ansatte, opplyser hovedverneombud Mikael Stenmark i IF Metall, til avisa Norran. Det skriver Fastighetsfolket.
IPA påvirker arbeidsmiljøet og stiller krav til rett håndtering. Det kan gi lungeskader ved langvarig eksponering, men skal ikke føre til plutselige dødsfall, ifølge eksperter Fastighetsfolket har snakket med.
EU-politiker stiller krav
Johan Danielsson fra Socialdemokraterna fikk plass i EU-parlamentet ved valget i juni. Han var svensk LOs kandidat.
Han hevder i et debattinnlegg i Arbetet at det ikke er tilfeldig at det spekuleres i nettopp kjemikalier rundt de tre uforklarlige dødsfallene blant Northvolt-arbeiderne.
Danielsson krever en bedre kartlegging av nye kjemikalier og av hvordan kjemikalier som i utgangspunktet er ufarlige, kan bli farlige i kombinasjon med andre.
Han vil også skjerpe grenseverdiene for skadelige kjemikalier, for her mener han at lovverket ikke har holdt tritt med vitenskapen.
Færre underentreprenører
Danielsson vil også at EU skal sette en maksgrense for antallet ledd av underentreprenører som tillates i bransjer som bygg, renhold og transport. Han mener at to ledd skal være hovedregelen, ikke mer.
Mange ledd av underentreprenører sees på som en viktig årsak til alle ulykkene som har skjedd på svenske arbeidsplasser. I fjor døde 65 personer i arbeidsulykker i Sverige, det høyeste antallet på mange år.
Les også: 14 år gamle Muhammad kom aldri hjem fra jobb. 2023 ble et bekmørkt år for svensk arbeidsliv