I KRISE: SAS skal nedbemanne 650 årsverk blant pilotene. Tillitsvalgt Christian Laulund er urolig.
Sissel M. Rasmussen
Tillitsvalgt i luftfarten
Tre måneder etter nedstengningen, er fortsatt ingen SAS-piloter tilbake i full jobb
Christian Laulund kommer fra en SAS-familie. Forholdet til selskapet har vært bedre. 650 årsverk blant pilotene i SAS skal bort. Laulund er kritisk til antallet.
Dette er SAS-tillitsvalgt Laulunds egne ord, fortalt til journalist Sissel M. Rasmussen:
Kaoset kom brått på. Nedstengingen fra 12. mars kom nesten over natta. Vi har vanligvis arbeidsplaner som strekker seg over seks uker, men alt måtte endres på veldig kort tid. Da permitteringene kom, ble pilotene rammet på forskjellige måter, siden permitteringsreglene er forskjellige i de ulike landene. I Norge er reglene gunstige for arbeidsgiverne, mens i Sverige og Danmark er myndighetene mer opptatt av å verne kjøpekraften til arbeidstakerne, som beholder en mye større del av lønna enn tilfellet er her. Uten kjøpekraft vil konsekvensene for samfunnet bli enda større.
FØLGER ANSIENNITET: SAS i Skandinavia har felles ansiennitetsliste, derfor er det vanskelig å si hvor mange oppsigelser det vil komme i Norge, forteller Christian Laulund.
Sissel M. Rasmussen
Alle piloter delvis permittert
Vi tillitsvalgte prøver å fordele byrden mellom de unge og eldre. Samtlige piloter har vært permittert 50 prosent, men når all interkontinental trafikk stoppet opp og ytterligere ruter ble lagt ned i Europa, var det ikke nok jobb til alle. Alle pilotene på de interkontinentale rutene, og 170 av de yngste pilotene, ble permittert 100 prosent. SAS i Skandinavia har felles ansiennitetsliste, derfor er det vanskelig å si hvor mange oppsigelser det vil komme i Norge. Det er enighet om dette prinsippet, og det er bra. Men dersom SAS ønsker å beholde de unge nye pilotene med kort ansiennitet, må de gi mer for å motivere de eldre og dyreste pilotene til å gå av. Det blir oppsigelser, men variablene er mange og uforutsigbare. Fremdeles er ingen piloter tilbake i 100 prosent jobb. SAS har bebudet at 5000 ansatte kommer til å miste jobben totalt sett.
Fra en SAS-familie
Jeg kan jo si at jeg kommer fra en SAS-familie, for faren min var pilot i SAS, og moren min jobbet i administrasjonen. Begge begynte i 1954. Det var andre tider. For selv om faren min reiste mye, opplevde jeg at han likevel var mye tilstede. Da jeg ville bli pilot, var faren min klar på at jeg måtte ta en «skikkelig» utdannelse først. Derfor er jeg også elektroingeniør. Han så de mørke skyene komme på 80-tallet. Da jeg spurte mine døtre om de kunne tenke seg å bli piloter når de ble voksne, kom svaret kontant fra min eldste: «Nei pappa - ikke pilot, for da er man aldri hjemme». Det stakk i hjertet. Slik var det ikke da jeg vokste opp. For øvrig har jeg en søster som var flyvertinne, og hennes sønn jobbet et par år i en administrativ del av SAS, mens en av mine døtre nå er permittert kabinansatt. Hun mister nok jobben.
SLEKTERS GANG: Christian Laulund ble pilot som sin far. Også moren jobbet i SAS.
Jan-Erik Østlie
Bruker utenlandske piloter
SAS gjør det samme som billigselskapene. De har base i London, er registrert i Irland, med utenlandske piloter som flyr våre ruter ut fra Oslo, København og Stockholm, med leasede fly. Pilotene drar hjem når arbeidsperioden er over, ingen bor i Skandinavia. Dette er en trussel mot hele vårt velferdssystem. Jo flere selskaper som flytter virksomhet ut av landet, jo færre blir det som bidrar. Vi er avhengige av at alle er med på å gi staten skatteinntekter. Når SAS, og ikke minst Norwegian, får støtte fra staten til å overleve krisen, settes det da vilkår om norske arbeidsplasser? Rammebetingelsene og regelverket bør være likt for alle i luftfarten. Pilotene er ikke lenger ansatt i selskapet. Flyene er heller ikke eid av selskapet. Ansvarslinjene er pulveriserte. Slik kan det ikke fortsette, om vi ønsker å ha et bærekraftig samfunn.
sissel@lomedia.no
Christian Laulund (55)
• Leder av Norske SAS-flygeres Forening (NSF)
• Leder av SAS Pilot Group (SPG) som består av alle SAS’ Flygerforeninger i Skandinavia.
• Sitter i representantskapet i Norsk Flygerforbund.
Hjertesak: At SAS beholder arbeidsplassene i Norge, Sverige og Danmark og stopper outsourcingen til andre land.
Christian Laulund (55)
• Leder av Norske SAS-flygeres Forening (NSF)
• Leder av SAS Pilot Group (SPG) som består av alle SAS’ Flygerforeninger i Skandinavia.
• Sitter i representantskapet i Norsk Flygerforbund.
Hjertesak: At SAS beholder arbeidsplassene i Norge, Sverige og Danmark og stopper outsourcingen til andre land.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Håvard Sæbø