JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyskland har hatt forbud mot innleie i 35 år

Erfaringene fra tysk byggebransje viser at forbud mot bemanningsbyråer er lovlig etter EU-retten.
Det har vært forbud mot bemanningsbyrå i byggebransjen i Tyskland siden 1982. Her fra en byggeplass i Berlin.

Det har vært forbud mot bemanningsbyrå i byggebransjen i Tyskland siden 1982. Her fra en byggeplass i Berlin.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Da tysk bygningsindustri opplevde en svært uheldig utvikling på begynnelsen av 80-tallet ble det innført et generelt forbud mot innleie av arbeidskraft i byggebransjen i hele Tyskland.

Utviklingen ligner svært på den vi kjenner fra Norge i dag. Det var mange useriøse bedrifter, mye svart arbeid og det ble vanskeligere konkurranseforhold for seriøse aktører.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Streik på onsdag

Det tyske eksempelet har blitt svært aktuelt i Norge. Onsdag 15. november blir det politisk streik med krav om å forby bemanningsbransjen. I første omgang krever de forbud mot bruk av bemanningsbyråer i Oslofjord-området.

– Innleieforbudet i Tyskland er ikke absolutt. Det er lov med utleie mellom produksjonsbedrifter, sier rådgiver Line Eldring i Fellesforbundet.

For å kunne leie ut må bedriften i minst tre år ha vært omfattet av samme rammetariffavtale, sosialkasseavtale eller allmenngjorte avtale som innleiebedriften. Dette mente EU-kommisjonen var diskriminerende overfor utenlandske bedrifter og reiste sak mot Tyskland. EU-domstolen ga imidlertid i 2001 Tyskland medhold i at det innleieforbudet var lovlig.

Derfor går de til streik mot bemanningsbyråene

Åpning for utlndinger

Tyskland måtte gi en åpning for utenlandske bedrifter. Derfor kan utenlandske produksjonsbedrifter leie ut sine ansatte, dersom de kan dokumentere at de i de siste tre årene hovedsakelig har hatt aktivitet innenfor bygg.

Eldring har skrevet et notat om hvilke restriksjoner som er på inn- og utleie av arbeidskraft i EU-landene og Norge.

Her skriver hun at Fellesforbundets søsterforbund i Tyskland, IG Bau, har restriksjonene langt fra løst alle problemer i byggebransjen, men deres vurdering er at situasjonen ville vært langt verre uten. Forbudet mot utleie av arbeidskraft er demmet kraftig opp. I Norge utgjorde utleie i bygg og anlegg 26 prosent av omsetningen til NHO Service sine medlemsbedrifter i 2015. Tilsvarende tall for samlegruppa «bygg, arkitektur og naturvitenskap» i Tyskland var kun 7 prosent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rådgiver Line Eldring, Fellesforbundet

Rådgiver Line Eldring, Fellesforbundet

Erlend Angelo

30 000 euro i bot

Ulovlig ut- og innleie kan straffes med bøter opp til 30 000 euro.

Før sommeren la Arbeids- og sosialdepartementet fram forslag om å endre arbeidsmiljøloven og rammebetingelsene for bemanningsbyråene. Her viser de til erfaringene fra Tyskland. Departementet avviser forslaget om forbud og skriver: «Etter departements vurdering vil et forbud imidlertid gi for lite fleksibilitet for virksomhetene, som kan ha et legitimt behov for å leie inn noe arbeidskraft i ulike perioder.»

Heller ikke NHO synes det er noen god idé å høste av tyske erfaringer. I sitt høringssvar skriver arbeidsgiverne: «Etter det NHO erfarer har imidlertid Tyskland en langt videre generell adgang til midlertidige ansettelser enn Norge. Det blir derfor galt å fremheve Tyskland som et eksempel der forbud mot innleie i byggebransjen fungerer, all den tid bransjen der har andre muligheter som ivaretar et helt nødvendig behov for fleksibilitet».

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme folka opp i barnevern og ungdomsarbeid

Belgisk forbud

Også Belgia har restriksjoner på utleie innen byggebransjen skriver Eldring: «I byggebransjen kan leiearbeidere kun brukes for erstatte arbeidsudyktige ansatte eller dersom det er et midlertidig behov for å øke kapasiteten. Det var tidligere et generelt forbud mot bruk av midlertidige ansettelser i bygg, men dette ble lempet på gjennom en avtale mellom partene i 2001.»

Det har vært reist spørsmål om et forbud mot bemanningsbyråer vil stride mot Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, spesielt vikarbyrådirektivet.

Eldring avviser dette, og viser blant annet til eksemplene fra Tyskland og Belgia.

Også arbeidsmiljøloven viser at det er lovlig med et begrenset forbud. I paragraf 14-12 (5) heter det: «Departementet kan i forskrift forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det.»

Denne lovparagraffen har ikke noengang kommet til anvendelse.

Arbeiderpartiet vil forby innleie og styrke Arbeidstilsynet med 25 mill.

Rødt krever forbud mot innleie i byggebransjen nå

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse