JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Undersøkelse

Unge mellom 18 og 29 år har størst tillit til fagbevegelsen

Folk har større tillit norske arbeidstakerorganisasjoner enn til Stortinget, viser tillitsbarometer 2022. Også når de trenger hjelp.
UNG TILLIT: Unge mellom 18 og 29 år er den gruppen i befolkningen som har størst tillit til fagebevegelsen, viser Tillitsbarometeret 2022. Her fra HKs ungdomskonferanse i år.

UNG TILLIT: Unge mellom 18 og 29 år er den gruppen i befolkningen som har størst tillit til fagebevegelsen, viser Tillitsbarometeret 2022. Her fra HKs ungdomskonferanse i år.

André Kjernsli

sym@lomedia.no

Da Arendalsukas årlige tillitsbarometer ble presentert, dreide debattene seg om en fallende tillit til de folkevalgte. I velgerundersøkelsen som Respons Analyse har foretatt for Arendalsuka, faller tilliten til Stortinget med åtte prosentpoeng. Det vil si at 70 prosent av dem som svarer gir Stortinget en karakter mellom 6 og 10, hvor 10 er det høyeste man kan få.

Stortingspresident Masud Gharahkhani, kommenterte da resultatet med å vise til de mange negative sakene som har fått oppmerksomhet den siste tiden.

– Tillit må være fortjent, og derfor er det som forventet at tilliten til Stortinget har falt noe det siste året, sa stortingspresidenten til NTB.

Folks tillit til kommunestyret i egen kommune og de politiske partiene er også svekket det siste året.

På sølvplass

Tilliten til de norske arbeidstakerorganisasjonene har vært stabilt på et høyt nivå de årene barometeret har vært gjennomført.

I 2020 og 2021 ga 75 prosent av de spurte karakterer mellom 6 og 10 poeng. I år får LO, YS, Unio og de andre organisasjonene stor tillit fra 72 prosent av deltakerne i undersøkelsen. Det betyr at de klatrer forbi Stortinget som i år falt fra 78 prosent til årets 70 prosent.

Hvis du bare ser på svarene til dem som ikke er medlemmer av en fagorganisasjon, så oppgir 66 prosent at de har stor tillit til arbeidstakerorganisasjonene.

Arbeidsgiverorganisasjonene har gjennomgående lavere oppslutning enn motparten.

På tillitstoppen finner vi alle de norske ideelle organisasjonene som Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Kreftforeningen. Hele 88 prosent svarer at de har stor tillit til organisasjonene, opp to prosentpoeng fra 2021.

Positiv ungdom

For første gang har Respons også tall på hvordan de yngste velgerne vurderer de forskjellige organisasjonene, institusjonene og mediene.

Gjennomgående har aldersgruppen 18 til 29 år større tillit enn befolkningen over 30 år. Det største utslaget finner vi for arbeidstakerorganisasjonene hvor hele 82 prosent av de yngste svarer at de har stor tillit. Her mener 70 prosent av velgerne over 30 år det samme.

For Stortinget er tilliten blant de yngste på 77 prosent, mens den eldre gruppen er mer kritiske og havner på 68 prosent.

Pendlerboligsaken: 28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er

Betydning for demokratiet

Respons spør også hvor viktig institusjonene og aktørene er for demokratiet i det norske samfunnet.

Her havner arbeidstakerorganisasjonen på en femteplass i rangeringen med 78 prosent. Det er nesten på nivå med de politiske partiene med 79 prosent, mens Stortinget troner øverst med en score på 89 prosent.

Sterke medier

De tradisjonelle mediene som aviser, radio og tv har en solid posisjon i befolkningen. De befinner seg på en tredjeplass når det gjelder betydning for demokratiet med 81 prosent. Tilliten til mediene har også styrket seg de siste årene og 64 prosent svarte i sommer at de hadde stor tillit. Også her skiller ungdommen seg ut med større tillit enn de eldre som ble spurt med henholdsvis 68 prosent og 63 prosent for gruppen over 30 år.

Oppslutningen om sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram er gjennomgående lav i befolkningen. Bare 13 prosent har stor tillit til disse kanalene. Ungdommen er noe mer positiv med 19 prosent blant de yngste.

Når du trenger hjelp

Respons Analyse spør også hvilke kanaler folk vil bruke hvis de skulle fremme sine synspunkter.

Her topper mediene med 73 prosent, mens folkevalgte i kommunestyrer og arbeidstakerorganisasjonene får tillit fra henholdsvis 63 og 62 prosent og havner på 2. og 3. plass i en slik rangering. Her er det verdt å merke seg at mange også mener sosiale medier fungerer godt, med en tillitsoppslutning på 48 prosent.

Utdanning og geografi

I befolkningen er det en generell tendens til at mennesker som i stor grad bruker stemmeretten, er fagorganisert, bor i større kommuner, har høy utdanning og jobber i offentlig sektor har større tillit til organisasjonene, institusjonene og mediene, enn andre. Det eneste unntaket her er tilliten til de ideelle organisasjonene som er like stor i en landkommune som i en bykommune.

Minst tillit i befolkningen finner vi blant velgerne til Rødt og Fremskrittspartiet, ifølge Tillitsbarometeret 2022 utført av Respons Analyse for Arendalsuka i juni 2022.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse