VARSLEROMBUD: Unios nestleder Kjetil Rekdal vil ha europeisk fagbevegelse i ryggen for å styrke varslernes stilling. Foto: Sissel M. Rasmussen
Sissel M. Rasmussen
Europeisk fagbevegelse vil styrke varsleren
Unio krever eget varslingsombud
Et eget varslingsombud er blant kravene Unio forteller om til den europeiske fagbevegelsen på styremøte i Brussel denne uka.
helge@lomedia.no
– Det er tøft å varsle i Norge, selv om vi er langt framme i forhold til andre land. Men vi har fortsatt mange hull, sier Kjetil Rekdal til LO-Aktuelt.
Under styremøte i den europeiske fagbevegelsen i Brussel denne uken, EFS, kjemper han som nestleder i UNIO for en felles europeisk holdning til varsling, som går lengst mulig i forhold til vern for varslere. Vern for varsleren er et felles europeisk krav.
Han er glad for at Regjeringen har satt ned et partssammensatt ekspertutvalg for å få til en styrking av varslingsbestemmelsene.
• Regjeringen vil utvide varslingsreglene
Varsler egen lov
– Vi har fått signaler om at det kan bli snakk om en egen lov om varsling. Vi har også tatt til ordet for et eget varslingsombud. Vi mener det er nødvendig for at en uavhengig part skal kunne vurdere varslerforhold. Varselet kan gå høyt opp i et system, også i toppen. Vi må ha et system som faktisk ivaretar at den som undersøker innholdet i en varsling ikke er part i saken, sier Kjetil Rekdal til LO-Aktuelt.
Til daglig er han lokallagsleder for Politiets Fellesforbund avdeling Vest. Med politihatten på står han overfor mange varslingssaker. Senest en som fortsatt er svært varm. Et 52 sider langt varsel ble levert politimester Kaare Songstad i april i år. Der tas det et knallhardt oppgjør med det som oppleves som en en ukultur i Vest politidistrikt. Varsleren hevder at politiet i flere år har hatt en stående føring om å unnlate å gripe inn mot grov narkotikakriminalitet.
Mest omtalt har den såkalte Monica-saken vært. En varsling som førte til at en mann ble dømt for drap flere år etter at banets død ble henlagt som selvmord.
Hovedstyret i Politiets Fellesforbund går så langt at de vil anbefaler medlemmene om å avstå fra å varsle.
– Grunnen til det er at det rett og slett er helsefarlig. Flere saker viser at systemet ikke har vært tilrettelagt for varsling, og at varslere kan risikere å bli utsatt for gjengjeldelse. Belastningen blir for stor, mener Rekdal.
• Ny trend: Varslere blir selv skyteskive
For tøft å varsle
Hovedorganisasjonen Unio går ikke like langt.
– Det er ulike måter å håndtere varsler på gjennom ulike sektorer. Det har også Fafo slått fast. Det er stor variasjon mellom ulike sektorer og hvordan du håndterer det. Unio ønsker et system som ivaretar varsleren, sørger for at varsleren blir behandlet på en rettferdig måte av en aktør eller instans som ikke vurderer seg selv.
– Har det for lite fokus på varslerens situasjon i Norge?
– Det er for tøft å varsle i Norge. Du utsettes for en ekstrem belastning. Det er tøft for hele omgivelsene som blir berørt av en varsling. Det som er viktig, er å styrke varslingsinstituttet slik at du faktisk får sjekket ut informasjonen uten at du verken setter en organisasjon eller den som blir påvarslet ut av spill. Er kritikkverdig forhold begått? Det vi ser er at det tar lang tid og at saken fragmenteres, poengterer Rekdal.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox