JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukraina og Palestina

USA stanset bistanden. Dette gjør LO og regjeringen for å hjelpe

Både Palestina og Ukraina får hjelp fra Norge og LO til å gjenreise et godt organisert arbeidsliv etter krigen.
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeidsminister Tonje Brenna har vært på besøk i Ukraina.. Her er de Kharkiv og ser resultater av den russiske krigføringen. 

Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeidsminister Tonje Brenna har vært på besøk i Ukraina.. Her er de Kharkiv og ser resultater av den russiske krigføringen. 

Utenriksdepartementet

Saken oppsummert

torgny@lomedia.no

Som en følge av at amerikanerne legger ned sin bistandsorganisasjon, USAID, står mange prosjekter i fare for å bli lagt ned.

LO, med støtte av regjeringen griper fatt i to av dem som sto i fare for å bli nedlagt, ett i Ukraina og ett i Palestina. I tillegg starter LO et eget prosjekt.

Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeidsminister Tonje Brenna som er i Ukraina, forteller til FriFagbevegelse på telefonen fra toget ut av det krigsherjede landet, at regjeringen har bevilget 20 millioner kroner. 

– Rundt 20 millioner kroner er bevilget til Ukraina og 5 millioner kroner til det palestinske prosjektet, forteller utenriksministeren. 

Amerikansk bistandskutt

USAID har sammen med amerikansk fagbevegelse hatt to prosjekter som har gått ut på å styrke faglige rettigheter. 

– Amerikanernes bistandskutt er i ferd med å få brutale konsekvenser, sier LO-leder leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Hun legger til:

– Selv om det ikke er mulig for oss i Norge, eller noen andre å dekke alt som går tapt, må vi gjøre det vi kan. Både Ukraina og Palestina trenger all den hjelp de kan få.

Det er store ulikheter mellom Ukraina og Palestina. Men begge landene er i en forferdelig situasjon, og står foran en oppbygging. 

Erfaringer fra Norge

– Ukrainsk arbeidsliv står foran store endringer i åra som kommer. I dag har tusenvis av arbeidere gått inn i forsvarsindustrien. Når krigen er over, vil de gå over til å produsere andre varer. Da er det viktig at de får ordna arbeidsforhold, sier arbeidsministeren.

De to programmene vil være med å bygge kompetanse i fagbevegelsen og bidra til å utveksle erfaringer. 

– Selv om forholdene i Norge og de to landene er svært forskjellige, er det noen erfaringer fra den norske modellen som arbeidstakerrettigheter, godt organisert arbeidsgiver- og arbeidstakerside og god dialog med myndighetene som er viktig å ta med seg, sier Brenna.

Krigsveteraner

I Ukraina skal programmet støtte de to landsorganisasjonene, skriver LO i en pressemelding.

LO vil sikre juridisk bistand til tillitsvalgte og fagbevegelsen på arbeidsrettsområdet gjennom det ledende senteret Labour Initiatives i Ukraina.

Mange ukrainere jobber for lav lønn og med svært usikre arbeidsforhold. Målet med programmet er å få flere medlemmer og spesielt ungdom inn i fagbevegelsen.

Det blir også en viktig oppgave å omskolere krigsveteraner til nye oppgaver i arbeidslivet.

Ukraina har søkt om medlemskap i EU. Norge har kunnskap om hvordan forhandlings- og HMS-systemene og lovverket fungerer i EU. Dette er kunnskap ukrainerne trenger og som LO kan hjelpe til med.

Tvangsflyttede

I Palestina vil programmet bistå palestinske arbeidstakere med juridisk hjelp i forbindelse med manglende utbetaling av lønn, samt gi humanitær støtte til arbeidsledige og tvangsflyttede palestinere.

Også her er det viktig å bidra til at fagbevegelsen får flere medlemmer, at det bygges en demokratisk fagbevegelse og at det palestinske sivilsamfunnet gjenoppbygges.

Presidenten i den amerikanske landsorganisasjonen AFL-CIO, Liz Shuler, takker ifølge pressemeldingen, Norge og norsk fagbevegelse.

Hun er glad for styrken i internasjonal solidaritet og for at Norge ser verdien i en sterk fagbevegelse både hjemme og ute.

– En sterk, demokratisk og godt organisert fagbevegelse er den viktigste garantisten for rettferdig fordeling, fredelig gjenoppbygging og for kampen mot ulikhet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Vi er svært glade for at vi har en regjering i Norge, som ser verdien av dette og av internasjonal solidaritet, legger hun til.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse