JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vibeke Koehler er ny leder av Forfatterforbundet

Fantasy-forfatter Vibeke Koehler overtar stafettpinnen etter Eystein Hanssen.
NY LEDER: Vibeke Koehler er valgt til ny styreleder i Forfatterforbundet. I en 40 prosent stilling.

NY LEDER: Vibeke Koehler er valgt til ny styreleder i Forfatterforbundet. I en 40 prosent stilling.

Jan-Erik Østlie

Saken oppsummert

jan.erik@lomedia.no

At Vibeke Koehler er glad i forbundet sitt, går fram av takketalen hun holdt på årsmøtet 3. mai der hun ble valgt som leder.

Da sa hun blant annet:

– Forfatterforbundet står for ekte solidaritet mellom forfattere – uansett hva du skriver. Vi skal aldri hindre noen i vår yrkesgruppe å organisere seg eller ha et fellesskap.

Pendlende bergenser

Vibeke Koehler (født i 1980) skriver fantasy-romaner for barn. Debutboken «Tankespinneren» ble nominert til Bokslukerprisen for 2022 og 2023.

Som ny styreleder av Forfatterforbundet etter Eystein Hanssen, er hun ydmyk. Han er imidlertid fortsatt generalsekretær i forbundet, noe Koehler syns er veldig bra.

– Eystein har med seg alle erfaringene fra å ha vært med å starte forbundet og drive det fram til nå. Det er svært verdifullt å beholde i organisasjonen, sier hun til LO-Aktuelt.

Koehler er født og bosatt i Bergen og vil pendle til Oslo når det er nødvendig. Styrelederstillingen hennes er 40 prosent.

Startet som aspirantmedlem

Koehler meldte seg inn i Forfatterforbundet samme år som det ble grunnlagt – i 2018.

Hun kom inn som aspirantmedlem, en ordning som bare Forfatterforbundet har av de norske skribentorganisasjonene.

Koehler forteller at ordningen fungerer godt. Du melder deg inn som aspirant bare du sier du at du jobber med en roman.

Du får ikke stemmerett og betaler litt lavere kontingent. Når boka er utgitt, får du fullt medlemskap og altså stemmerett i forbundet. I fjor ble hun valgt inn som politisk nestleder.

Arvelig belastet

– Vil du dyrke fantasy-sjangeren eller skrive i andre sjangre også?

– Jeg har hele tiden minst ti bokideer, så det kan nok hende jeg vil skrive i andre sjangre også, sier hun.

Når det gjelder fantasy-sjangeren er hun nærmest arvelig belastet. Foreldrene hennes dyrket sjangeren, og hun leste mye av dette som barn og ungdom.

Mye å samarbeide om

Det er ingen hemmelighet for de som følger litteraturfeltet, at det har vært noe turbulens mellom de to store skjønnlitterære forfatterorganisasjonene: Den norske Forfatterforening (DnF) og Forfatterforbundet (FF).

For tiden er de to organisasjonene motparter i en voldgiftssak som gjelder bibliotekvederlaget, men Koehler forteller at samarbeidet mellom DnF og FF er godt på andre områder.

Det handler mest om gjensidig respekt.

– Vi har mye større saker å samarbeide om, for eksempel kunstig intelligens. Og å forhindre at det blir moms på bøker, noe hele bransjen er enige om, sier hun.

Skulle partiet Høyre få gjennomslag for sitt ønske om moms på bøker, vil det få veldig utslag på boksalget og lesingen, mener Koehler.

Kunstig intelligens

Forfatterfondet mener også at alle som nå bruker kunstig intelligens, må ta inn over seg at åndsverkene til forfattere og skribenter verden over er stjålet og brukt til å bringe fram den teknologien vi alle nå er i ferd med å gjøre oss avhengige av.

Det kan ikke fortsette slik, mener forbundet.

Men forfattere, og andre i kultursektoren, er pragmatiske. De forstår at denne teknologien er nyttig, de forstår at den kan redde liv. Det de vil, er at arbeiderne på dette feltet får rimelig betalt.

Armlengdes avstand

– Hvilket saker er de viktigste for Forfatterforbundet nå?

– God forvaltning av de offentlige midlene til kunst og kultur er vi opptatte av. Staten må bevilge penger til kunst og kultur, det er viktig for samfunnet. Prinsippet om armlengdes avstand skal sikre ytringsfrihet for det kunstneriske innholdet, men det må ikke føre til berøringsangst fra departementets side når det gjelder hvordan organisasjonene forvalter midlene, sier Vibeke Koehler.

Hun er stolt over alt Forfatterforbundet har fått til på de sju årene det har eksistert.

Blant annet at bokhyllene på kontoret i Ibsens gate fylles opp med bøker som har blitt til, fordi flere forfattere har fått stipender og tid til å skrive.

Også Fribyforfatterordningen er viktig, mener Koehler.

– Ordningen handler om å gi asyl til forfattere i andre land som er i fare. De norske byene de kan komme til er Oslo, Bergen og Stavanger. Det handler om ytringsfrihet.

Skal brette opp ermene

I den nevnte talen på Forfatterforbundets årsmøte sa Koehler også dette:

«Forfattere kan skape endringer. Vi kan holde i live fortellingene som inspirerer folk til empati og nysgjerrighet, som gir mot til å kjempe mot urettferdighet. Vi kan åpne for nye refleksjoner – med fortellinger som knytter folk sammen, tar lærdom av fortiden, eller fortellinger som bare skremmer vettet av oss, eller fortryller og gir oss et pusterom fra virkeligheten. Vi trenger lesing, og derfor trenger vi at forfattere får skrive.»

Og som avslutning sa hun:

«Bøker gir oss faktisk en liten porsjon ekte frihet. Så vi forfattere må brette opp ermene. Vi må gå på jobb.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss