JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalpolitikere vil slå sammen kommuner

70 prosent av de lokalt folkevalgte mener det bør bli færre og større kommuner, viser en ny måling utført for Kommunal Rapport.

Målingen har blitt utført av NorgesBarometeret i perioden 4. juli til 3. august, og et representativt utvalgt på 1.021 kommunepolitikere har deltatt i den elektroniske undersøkelsen.

I målingen svarer også 40 prosent av de spurte at de mener Stortinget bør vedta kommunesammenslåinger, selv om flertallet av innbyggerne er imot det.

I tillegg mener 53 prosent at dere egen kommune bør slå seg sammen med en eller flere av nabokommunene de nærmeste årene.

Høyre og Frp ivrigst

Politikere i Høyre og Fremskrittspartiet er de ivrigste tilhengerne av kommunesammenslåing. Hele 92 prosent av Høyre-politikerne og 91 prosent av Frp-politikerne sa de ønsker færre kommuner.

De minst ivrige er politikerne i Senterpartiet, men likevel sa hele 46 prosent av de spurte politikerne her at de mener det bør bli færre kommuner.

Det samme mønsteret gjenspeiler seg i spørsmålet om Stortinget bør vedta kommunesammenslåinger, selv om det er folkelig motstand mot det lokalt. 66 prosent av Høyre-politikerne og 49 prosent av Frp-politikerne svarte ja til dette, mens bare 9 prosent av Senterparti-politikerne ønsket dette.

På spørsmålet om egen kommune bør slå seg sammen med en eller flere av nabokommunene, sa 78 prosent av Frp-politikerne og 72 prosent av Høyre-politikere ja til dette. De mest uenige var Senterpartiet, der 71 prosent var imot dette.

Tema i valgkampen

I høstens kommunevalg skal det ifølge Kommunal Rapport velges ett kommunestyre mindre enn i 2007, fordi Inderøy og Mosvik slår seg sammen fra nyttår. Men i flere kommuner står debatten om sammenslåing på dagsordenen i valgkampen.

Blant disse er Hareid og Ulstein, som «deler» på Sunnmøres største øy, Hareidlandet, og Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.

Ifølge Hareid-ordfører Hans Gisle Holstad (Ap) og Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) er manglende økonomiske insentiver forklaringen for hvorfor så mange lokalpolitikere lar være å slå sammen kommuner, selv om de ønsker å gjøre det. De etterlyser nå større økonomiske virkemidler fra regjeringen.

– I dag er det ingen økonomiske insentiver til å slå seg sammen. Regjeringen har abdisert i forhold til kommunestruktur, og det kan gå utover kvaliteten på velferden, sier Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) til Kommunal Rapport.

Stabilt ønske

Undersøkelsen fra NorgesBarometeret viser at ønsket om færre kommuner er stabilt blant lokalpolitikerne. Endringen er bare 1-3 prosentpoeng fra da de samme spørsmålene ble stilt foran stortingsvalget i 2009.

Ønsket om sammenslåing er ifølge Kommunal Rapport mindre i landkommuner enn i bykommuner, men også her vil et klart flertall på 65 prosent ha færre kommuner. 45 prosent av lokalpolitikerne her mener sammenslåing er aktuelt for deres kommune.

Lokalpolitikere er tidligere blitt regnet som bremser på kommunesammenslåinger, fordi de risikerer å «miste jobben». Nå er de pådrivere. I en måling i Nationen i desember i fjor, sa 66 prosent av befolkningen nei til kommunesammenslåinger, mens bare 32 prosent sa ja. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse